Áder: a kevéssé ismert hősöknek köszönhető a mai demokrácia

2016. február 26. 17:12 | Varga Diána

Az, hogy ma szabadságban, függetlenségben, demokráciában élhetünk, nem a rendszerváltoztatást előkészítő politikusoknak, hanem nemzetünk megannyi kevéssé ismert hősének köszönhető - mondta Áder János Békéssámsonban. Az államfő a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából mondott beszédet a Békési településen.

A kommunista diktatúrák áldozataiért tartott szent misével vette kezdetét a megemlékezés Békéssámsonon. A Sarlós Boldogasszony Plébániatemplomban Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök emlékező celebrált a misét, melyen Áder János köztársasági elnök is részt vett. 

Az államfő egyúttal a tavaly októberben megnyitott Szabadság Házába is ellátogatott, ahol a békéssámsoni Magyar Ellenállási Mozgalom még két életben lévő tagja, Arany-Tóth Ferenc és Tóth József társaságában tekintette meg az épületben berendezett kiállítást.  A Szabadság Háza az 1950-es éveket mutatja be, Békéssámsonon ugyanis a diktatúra legsötétebb éveiben szerveződött meg a korszak legfontosabb kommunistaellenes szervezete. A mozgalom húsz tagja röplapokat szórt, nemcsak a környéken, hanem többször Budapesten is. Lelepleződésüket követően összesen 186 évnyi börtönbüntetést szabtak ki rájuk. 

Arany-Tóth Ferenc, egykori mozgalmi nevén "Bozambó" azt mondta: az 50-es évek elejére a tervgazdálkodás, a Rákosi-rezsim intézkedései súlyos helyzetbe sodorták az országot, ami a vidéki emberek életét sokszorosan megnehezítette. "A nyílt lázadás rituális öngyilkosság lett volna" - fogalmazott. Ehelyett röplapokat kezdtek gyártani, először kézzel, majd házilag eszkábáltak egy stencilgépet. Azt is hozzáfűzte: csak az 1990-es rendszerváltozás hozott megnyugvást számukra, ezzel együtt teljes erkölcsi elismerést.

– A kommunista rendszereknek közel 100 millió áldozata volt a világon és több száz millió megalázott, derékba tört élet – hívta fel a figyelmet az államfő. Ünnepi beszédében Áder János arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon is emberek tízezreit internálták a kommunista hatalomátvételt követő néhány év alatt, és százezrekkel szemben indítottak büntetőeljárást. A köztársasági elnök szerint a békéssámsoni fiatalok ellenállásában ugyanaz az elemi szabadságvágy jelent meg, ami 1956 októberére világot rengető gyújtóanyaggá vált. A megemlékezést követően mécseseket helyeztek el a résztvevők a közeli emlékműnél.

Az ünnepségen felléptek a Magyar Állami Népi Együttes és a Szegedi Nemzeti Színház művészei. A megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott emlékév első eseménye.

FEL