Adamik Jánosné: Ösztöndíjra pályázhatnak a jövő ápolói

2018. január 26. 18:45 | Mikóczy Erika

Egyre súlyosabb problémát jelent az egészségügyi szakdolgozók hiánya. Kevés a szakember, és a diákok közül a továbbtanulásuk során kevesen választják ezt a hivatást. A 7. Tv Aktuális című műsorában Adamik Jánosnéval, a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatóhelyettesével Szabó Rita műsorvezető beszélgetett erről, és a részben megoldást jelentő ösztöndíjrendszerről.

 

– Gondot jelent az egészségügyi dolgozók hiánya a szakmában. Ez a probléma valóban ilyen nagymértékű, és Békés megyében ugyanannyira jelen van, mint az ország más területein?

 

Valóban gondot jelent az utánpótlás az egészségügyi szakdolgozók tekintetében. Hogy mennyire, az megyénként változó. Békés megyében nem jelent ez akkora problémát, hiszen három képzőintézmény is található itt. Elég nagy tanulólétszámunk van, de nyilván szeretnénk, hogy folyamatosan ilyen nagy létszámmal rendelkezzünk, és folyamatosan válasszák az általános iskolások ezt a nagyon szép szakmát.

 

– Nem jellemző, vagy nem olyan népszerű a diákok körében az egészségügyi szakirány. Önöknek mi a tapasztalata erről?

 

Valóban kevesebben jelentkeznek, de most csak a saját intézményünkről, illetve tagintézményünkről beszélek. Van egy érdeklődéscsökkenés az általános iskolások részéről. Ennek több oka lehet. Elképzelhető, hogy a szakma tartalmát nem ismerik annyira, vagy nem ismerik az elhelyezkedési lehetőségeket. Ezen pályaorientációval lehet próbálni javítani. Talán az sem teszi annyira vonzóvá, hogy ezen a területen nem olyan magas a fizetés, bár az elmúlt időszakban ebben történt némi elmozdulás. Ez pozitívan is hathat a pályaválasztásra. Bízom benne, hogy azért az az érdeklődés, ami eddig megvolt az iskolánk és a szak iránt, az megmarad a jövőben is.

 

 

– Hogyan tudják motiválni a diákokat, hogy erre a pályára orientálódjanak, és vegyék figyelembe ezt a lehetőséget is?

 

A nyolcadikosokat a nyílt napok keretében, a pályaválasztási vásár keretében érjük el. Megmutatjuk neki a szakmának azokat a szépségeit, amelyek vonzók lehetnek. Megmutatjuk a karrierlehetőségeket a kollégákon keresztül, a tanítványokon keresztül, és ezáltal próbáljuk a pályaválasztást ösztönözni. Illetve nagyon jó a kapcsolatunk mindegyik kórházzal Békés megyében, így közösen próbáljuk segíteni a pályaválasztást.

 

– Megjelent egy pályázat, amely kifejezetten arra irányul, hogy egy kicsit nagyobb ösztönzést, és motivációt adjon azoknak a diákoknak, akik az egészségügyi szakterületen tanulnak tovább. Mit lehet erről a pályázatról tudni?

 

A pályázat kifejezetten a szakképzésben tanuló hallgatók számára készült. A szakképzésben tanuló hallgatók pályázhatnak havi 40 ezer forintos ösztöndíjra, hogyha a tanulmányi eredményük eléri a 3,01 átlagot, illetve ha e fölött van. Ez azt jelenti, hogy a tanulónak egyénileg kell pályáznia, egy internetes felületen keresztül kell benyújtania a pályázatot, majd utána papíralapon is. A képzés ideje alatt így minden hónapban megkapja ezt a 40 ezer forintot. Attól függően, hogy milyen időintervallumú volt a képzés, kell majd egy magyar kórházban, illetve közfinanszírozott egészségügyi intézményben elhelyezkednie az ország területén.

 

– Hányan részesülhetnek ebben az ösztöndíjban? Van-e esetleg valami keretszám, hogy hányan vehetnek ebbe részt?

 

Igen, megyére lebontva megjelentek a keretszámok azon a felületen, ahol a tanulók is beadhatták a pályázatot. Megyénként változó, attól függően, hogy hány üres állást hirdetnek meg a megyében a kórházak. Készült egy humán erőforrás monitoring az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részéről, ennek alapján határozták meg a keretszámot. Békés megyében az ápolóhallgatóknál ez 47 fő.

 

– A pénzbeli támogatás függ-e attól, hogyan tanul vagy hogyan teljesít a diák?

 

Félévenként jelzést kell adnunk a tanuló tanulmányi eredményéről. Nyilván hogyha a tanuló rontott, akkor eleshet az ösztöndíjtól. Tehát ha a 3,01-es átlag alá kerül. Ha ezt az átlagot hozza, illetve e fölött van, akkor folyamatosan kapja a képzés végéig ezt az összeget. Illetve van még egy kritérium. Az igazolatlan óráinak a száma nem haladhatja meg a 10-et. Ha ezt meghaladja egy adott tanévben, akkor ugyancsak elesik az ösztöndíjtól.

 

– Az ösztöndíj kecsegtető lehet a diákok számára. Van itt egy mentorhálózat is. Hogyan kell ezt a hálózatot, illetve ezt a mentorprogramot elképzelni?

 

Országosan pályázatot írtak ki 40 mentor képzésére. Az ő felkészítésük meg is történt még novemberben. Feladatuk részben a pályaorientáció, tehát részben az, hogy a pályázatot és magát az ápolói szakmát, illetve az egészségügy területén más szakmákat népszerűsítsenek, és az egészségügyben lévő karrierlehetőségeket is ismertessék a tanulókkal. A másik feladatuk az, hogy segítsék a pályázat megírását, tehát a tanulóknak segítséget nyújtsanak a pályázatok beadásában. Személyesen kell kapcsolatot tartaniuk a nyertes tanulókkal a pályázat egész ideje alatt, és segíteniük kell őket. Segítsenek a szakmai vizsgára történő felkészülésben, utána pedig az elhelyezkedést követik nyomon. Sok feladatuk van ebben a programban.

 

– Arról már beszéltünk, hogy a diákokat milyen mértékben érintheti ez a pályázat. Békés megyében van-e valamilyen adat arról, hogy hány mentor segítheti az itt lévő 47 lehetséges ösztöndíjasnak a munkáját?

 

Két mentor segíti őket, az egyik mentor a mi intézményünkben Kurta Krisztina, a másik mentor pedig a gyulai kórházban egy kolleganő.

 

– Mit várnak ettől az ösztöndíjtól? Valóban segítség lehet, és népszerűsítheti az egészségügyi szakmákat?

 

Igen, mindenképpen. Úgy látom, hogy az érettségi utáni képzéseknél jelent ez nagy előremozdulást. A pályázat 2021-ig tart, tehát 4 tanévet ölel fel. Jó lehetőséget biztosít az utolsó éves hallgatóinknak. A gyakorló ápolók Szabóky Adolf Ösztöndíjban részesülhetnek. Ha valaki ottmarad nálunk szakképzésen, az ágazati képzésben például, akkor a képzés egész ideje alatt kap egy nagyobb összeget, minden hónapban, ami akár 40-50 ezer forint is lehet.

 

– Hogyan tudnak pályázni azok, akiknek esetleg most felkeltette ez az érdeklődését?

 

Az apololeszek.aeek.hu internetes felületen lehet letölteni a pályázati anyagot, a pályázati űrlapokat, illetve akár az iskolánkban Kurta Krisztinát is lehet keresni, mint az egyik Békés megyei mentort. Ő mindenképpen segítséget nyújt. Ugyanezen a felületen az összes mentornak országosan fönt van az elérhetősége, e-mail címmel, telefonszámmal. Gyakorlatilag regionálisan mindenki megkeresheti, hogy ki az, akihez személyesen fordulhat.

 

További programok »

FEL