„Ablakvadász-kommandó” járja a jaminai setét utcákat

2020. december 3. 14:53 | Such Tamás

Még mielőtt bárkinek is kinyílna a bicska a zsebében, ez csak egy játék. Méghozzá a Jaminai Közösségi Ház által indított, Jaminai adventi ablakok 2020 elnevezésű kezdeményezés, amely december 1-24-e között zajlik. A játék, a 2016-ban, Solymáron elindult, Világító adventi kalendárium kistesója.

„A játék lényege, hogy az adventi időszak alatt, 24 jaminai ház ablakában, 16-19 óra között világosság gyúljon. Mindehhez 24 család, vállalkozás és intézmény jelentkezését vártuk. Megjegyezem, 29-en neveztek, így van olyan nap, amikor a városrész két különböző pontján lesz is ki lesz világítva egy-egy házikó ablaka” – mondja Pető Ibolya, a Jaminiai Közösségi Ház szakmai vezetője.

 

A Jaminai adventi ablakok 2020 egyik résztvevője, a Madách utcai általános iskola – Fotó: behir/Such Tamás

Egy 2-es nem túl szép jegy, de 2-iknak lenni jó – Fotó: behir/Such Tamás

 

Az ablakdíszítők november 28-án, szombaton kapták meg, hogy kinek, mikor kell fénybe öltöztetni, az utczáról jól látható, üveges nyílászárójukat; és mindig ki kell tenniük az aznapi dátum számát. (Például december 2-án, a Madách Utcai Általános Iskola a 2-es számot tette ki a díszítés mellé.) Nem mellesleg, a játék elengedhetetlen szereplői az ablakvadászok.

Ám a vadászoknak csak aznap délben küldik el az aktuális koordinátákat, ők aztán a sötétben mennek ki a helyszínre, és fotózzák le a fényt. Vannak könnyen és kevésbé könnyen megtalálható pontok, hiszen tudjuk, a Google-térképek sem mindig pontosak.

Továbbá elmeséli, kedden még nem kapott visszaigazolást az egyik ablakdíszítőtől. Majd amikor felhívta az érintett hölgyet, azt a választ adta, hogy „Minden rendben, csak épp úton van az ablakvadász-kommandó!”. Ugyanis abban a családban az anyuka díszítőnek, a leánya viszont ablakvadásznak jelentkezett. S mivel a történés nem egy napra esett, így együtt indultak el. (Természetesen apukástól vadásztak.)

A december 1-jei ablakról – ami kivételesen a közösségi házé volt –, 16 fotó érkezett, tehát minimum 30-40-en battyogank a jaminai setét utcákon a fény felé.

 

A Jaminai adventi ablakok 2020 egyik résztvevője, a Madách utcai általános iskola – Fotó: behir/Such Tamás

 

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
18:40
FEL