A Vöröskereszt megyei szervezetének nagy segítséget jelentenek az önkéntesek

2020. május 22. 16:08 | Mikóczy Erika

Májusban ünnepeljük a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold világnapját. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy elismerjük annak a több millió önkéntes és munkatársnak a tevékenységét, akik világszerte bizonyítják elköteleződésüket az emberiség mellett. A 7.Tv Aktuális című műsorában Tóth Zoltánnéval, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatójával Tóth Bianka Nóra beszélgetett.

– Kérem, először meséljen a kezdetekről. Hogyan alakult meg Vöröskereszt segélyszervezet?

– Előre szeretném bocsátani, hogy az ünneplés időszaka nem a Vöröskereszt világnapjával, hanem az anyák napjával indul májusban, ugyanis a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg az anyák napját. Május 8-a pedig Henri Dunant születésnapja, ő volt az, akinek a kezdeményezésére megalakult ez a szervezet. 1859-ben, amikor ő egy üzleti útra ment (svájci üzletember volt) éppen háborúztak Solferino környékén. Odament, meglátta, hogy ott ellátatlanul voltak a katonák, és amiatt haltak meg, mert nem volt, aki ellássa őket. Solferino lakosaiból megszervezett egy csapatot, bekötözték a sebeket. Így született meg ez az ötlet, hogy legyen elsősorban háborúk esetében egy olyan szervezet, amelynek tagjai hovatartozás nélkül ellátják a rászorulókat. 1861-ben a Genfi Egyezmények megköttettek, ez magában foglalta, hogy milyen formában legyenek ezek a segélyszervezetek a világban.

 

 

– A szervezetnek melyek a legfontosabb alapelvei?

– Hét alapelv alapján működik a szervezetünk, ezek az emberiesség, pártatlanság, egység, egyetemesség, semlegesség, függetlenség, önkéntesség. Eszerint működik a szervezet az egész világon, eszerint működik a Magyar Vöröskereszt is, amelynek a születésnapja május 16-án volt a napokban, most volt 139 éves a Magyar Vöröskereszt. Ebben az időszakban igyekszünk köszönetet mondani azoknak az önkénteseinknek, társszerveinknek, akik segítik a munkánkat. Természetesen ezt most sajnos nem tudjuk hagyományos módon megtenni, hiszen nem tudunk sem közgyűléseket, sem kitüntetési ünnepségeket tartani a járvány miatt. Ezért a Magyar Vöröskereszt most indított a honlapján kitüntetett oldalt. Itt és a közösségi médiában hozzuk nyilvánosságra azoknak az önkénteseknek, társszerveknek a nevét, akik nagyon sokat segítettek nekünk az elmúlt időszakban. Természetesen megtaláljuk majd a módját, hogy fizikálisan is át tudjuk adni ezeket az elismeréseket. Reméljük, hogy ebben az évben lesz még erre lehetőség. Békés megyében 29 ilyen elismerés vár átadásra. Örülünk, hogy velünk vannak, reméljük, hogy még maradnak is.

 

– Mennyire aktívak a Békés megyei emberek? Mennyire jellemző, hogy önkéntesnek jelentkeznek a Vöröskeresztnél?

– Nagy örömmel mondhatom, hogy igen aktívak. Akik elmennek nyugdíjba, azoknak fölszabadul az idejük, közülük többen is keresnek bennünket, és nyilván találunk nekik megfelelő önkéntes tevékenységet. De fiatalok is jönnek hozzánk az iskolákból, a közösségi szolgálat kapcsán, és egyéb helyekről is. Segítenek nekünk a véradások szervezésében, az adományok kiosztásában, illetve a tagszervezésben, és bármiben, ami előfordul. Jelentkeznek nálunk, és beszélgetés során mindig megtaláljuk mindenkinek azt a tevékenységet, amit szívesen csinál. Hál Istennek évtizedek óta vannak velünk önkéntesek, reméljük, ez a jövőben is így lesz. Hiszen ez a szervezet az önkéntességre épül. Ez Békés megyében is így van, csak 12 munkatársunk van, aki összefogja ezt a tevékenységet, viszont önkéntesekből több száz. Hozzáteszem, hogy önkéntesek a véradóink is, akiket szintén nagy szeretettel köszöntünk.

 

– Talán leginkább a véradás jut az ember eszébe, ha a Vöröskeresztet megemlítjük. Ennél azonban sokkal szélesebb körű feladatokat lát el a szervezet. Milyen tevékenységeket folytatnak?

– Természetes, hogy a véradás jut az emberek eszébe a vöröskeresztesekről. Ahogy azonban említettem, a Vöröskereszt háború esetére alakult, így az elsősegélynyújtás népszerűsítése is nagy feladatunk. A Magyar Vöröskereszt végzi a leendő gépjárművezetők egészségügyi vizsgáztatását is. Szintén nagy terület a szociális munka. Nyilván a hozzánk forduló rászorulóknak, amit tudunk, segítünk. Van egy nagyon szép ifjúsági tevékenységünk is: csecsemőgondozó, elsősegélynyújtó, egészségnevelő, felmenő rendszerű versenyeket szervezünk. Idén rendeztük volna meg az országos elsősegélynyújtó versenyünket Békéscsabán, de ez is a jövő évre tolódik. Rendkívül sokat pályázunk, hiszen abból tud a szervezet fejlődni, abból tudunk segíteni másképpen is, nemcsak fizikálisan. Tehát rendkívül sokrétűek a feladataink.

 

– A koronavírus-járvány befolyásolta-e valamilyen módon a mindennapi munkavégzésüket?

– Természetesen a mi munkánkat is jórészt átalakította. Most például szüneteltek az elsősegélynyújtó vizsgák. A véradás nem szűnt meg, hiszen vérre szükség van. Eddig is komolyak voltak a biztonsági intézkedések, ez még megsokszorozódott. Hiszen a kollegáim már a bejáratnál előszűréseket végeznek a véradásokon. Megmérik a véradók hőmérsékletét, kikérdezik már a belépés előtt, hogy járt-e olyan helyen, ahol több a fertőzött és találkozott-e olyan személlyel. Ezt követően lehet bemenni szájmaszkban. Így hosszabb időt vesz igénybe, de nagyon türelmesek a véradóink. Természetesen most az iskolákban, illetve a munkahelyeken nem tudtunk véradásokat szervezni, de a településeken kinyitották nekünk az erre megfelelő helyiségeket. Nagy-nagy köszönet mindazoknak, akik ilyen hozzáállást tanúsítottak. Egyébként a békéscsabai véradó állomáson, illetve Orosházán és Gyulán is adnak vért az emberek. Köszönet nekik és természetesen a kollegáimnak is, hiszen rájuk most nagyobb feladat hárult. Mivel az önkénteseink az idősebb korosztályból kerültek ki, most ők nem tudtak segíteni, otthon maradtak, de a járvány után természetesen várjuk vissza őket. Megy tovább ez a tevékenység, illetve a segélyezés is, hiszen most a Karitatív Tanács például országosan gyűjtött. Példaértékű, hogy milyen nagy mennyiségű adomány gyűlt össze. Folyamatosan látjuk el a segélyezetteket, ez is egy plusz feladatot adott.

 

– Milyen jellegű adományokat, támogatásokat fogadnak szívesen?

– Most elsősorban tartós élelmiszereket vagy pénzt várunk, amiből mi is tartós élelmiszereket vásárolunk. De az elmúlt időszakba kaptunk 12 ezer darab csokoládét, amit igyekeztünk minél több helyre eljuttatni. Kaptunk pénzt, amiből élelmiszercsomagokat vásároltunk, mintegy 200 darabot, de érkeznek, tisztítószerek, egyebek is.

 

– Az érdeklődők, vagy akik önkénteskedni szeretnének, hol találják meg önöket?

 – A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének honlapján megtalálják az elérhetőségeinket. A megyében hat területi szervezetünk működik, Orosházán, Mezőkovácsházán, Gyulán, Szeghalmon, Szarvason és Békéscsabán. A településeken is sokan felkeresik a kolléganőinket, akik önkénteskedni szeretnének. Interjút készítünk, és megbeszéljük, hogy hány órát tudna rá szánni hetente. Kitöltünk egy önkéntes szerződést, és kapcsolatban maradunk. Mindig megpróbáljuk megkeresni azt a tevékenységet, amit ő szívesen végez, vagy az elsősegélynyújtásban, vagy a véradás szervezésben, vagy bármiben, amiben szívesen segít nekünk.

További programok »

Itthon

Jótékonysági estet rendeztek Békéscsabán

Nyárköszöntő jótékonysági estet szervezett a békéscsabai önkormányzat péntek este a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A bál bevételével a Békéscsaba Városi Nagycsaládosok Egyesületét és a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekart támogatták.
08:25
FEL