A világ legnagyobb helikoptergyártója épít gyáregységet Gyulán

2019. május 29. 17:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Várostörténeti jelentőségűnek nevezte Gyula polgármestere a világ legnagyobb helikoptergyártójának beruházását. Ahogy arról korábban beszámoltunk: az Airbus Helicopters vezérigazgatója Bruno Even, és Maróth Gáspár kormánybiztos sajtótájékoztatón jelentették be a gyulai helikopter alkatrészgyártó üzem létesítését.

 

 

Gyula városvezetése 8 éve készül arra, hogy olyan beruházást készítsen elő a településen, amely magas hozzáadott értékű, modern ipari technológiát alkalmaz – mondta Gyula polgármestere azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a leendő gyár területén tartottak.

– Ez azért fontos, mert ehhez tudásra, illetve képzett szakemberekre van szükség. Olyan emberekre, akiket nem lehet egyszerűen lecserélni másokra, valamint nem lehet őket egyszerűen csak automatizálással, robotokkal helyettesíteni. Ezeknek az embereknek a speciális tudása szükséges a gazdasági tevékenységhez, akiket ezért meg is fizetnek. Úgy gondolom, hogy ezzel gyarapszik a közösségünk, és gazdaságilag is erősödik a városunk – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

A kormány és a gyulai városvezetés tavaly év vége óta folytat intenzív tárgyalásokat az Airbus Helicopters szakembereivel, a békéscsabai, valamint a gyulai szakképző centrum képviselőivel – tette hozzá a polgármester. Mint mondta: az egyeztetéseknek az volt a célja, hogy körül járják, hogyan lehet az Airbus képzési programját integrálni a magyar szakképzésbe. Leszögezte, hogy ezek a tárgyalások is sikeresek voltak.

– Itt ezen a vidéken, ahol mi élünk még mindig van olyan szakképzett, és jó irányba kiképezhető munkaerő, akik itt nagyon komoly és minőségi munkát végezhetnek – mondta el dr. Kovács József. A térség országgyűlési képviselője: a helikopter precíziós alkatrészeit előállító gyáregység helyének kiválasztásakor többek között az jelentett előnyt a városnak, hogy hamarosan elkészül az M44-es gyorsforgalmi út – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

A gyulai képviselő-testület folyamatosan dolgozik a terület előkészítésén, miközben a tervezés is zajlik. A kivitelezés jövő évben kezdődhet el, és – az Airbus közleménye szerint – a gyártást 2021 első félévében indíthatják el Gyulán.

 

További programok »

Gyula

Tűzijáték nélkül, de lesz megemlékezés augusztus 20-án Gyulán

Bár tűzijátékot nem rendeznek, nem marad el az augusztus 20-i megemlékezés Gyulán. Szabadtéri, kislétszámú családi programok, kötött létszámú esti ünnepi műsorral, amelyre regisztrálni kell – így jellemezhetők röviden az államalapítás emlékünnepének gyulai történései augusztus 20-án – írja a Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. közleményében.
2020. augusztus 11. 16:03
FEL