A vetőmagágazat aktuális kérdéseiről tartottak konferenciát Szarvason

2024. március 27. 18:41 | Csiffáry Zsuzsanna

A vetőmagágazat aktuális kérdései kerültek a középpontba azon a konferencián, amelyet Szarvason, a Vajda Péter Művelődési Központban tartottak, szerdán. A rendezvényen az előadók a biodiverzitás növelésére, valamint a fenntartható biogazdálkodás jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A rendezvényen Molnár Etele, Szarvas alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a városban működik az egyik legnagyobb vetőmag üzem, amely külföldi tulajdonú. Emlett sok kisebb magyar tulajdonú, vetőmag előállítással foglalkozó családi gazdaság, megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal járul hozzá a magyarországi gazdálkodáshoz.

A konferencián az ágazat aktualitásai mellett komoly hangsúlyt kapott az agrároktatás fontossága is. Dr. Sipos Virág Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Campusának campus főigazgató-helyettese hívta fel a figyelmet arra, hogy a felsőoktatási intézmény nemcsak elméleti tudást, de gyakorlati bázist is ad a hallgatóknak. 

Szarvason több évtizede működik már a vetőmag termesztéshez kapcsolódó szakmérnöki oktatás, amely idén is várta a szak iránt érdeklődőket.  Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei szervezetének elnöke nyomatékosította a vetőmagágazat fontosságát. 

– Ezeken a nagyon jó békési és Békés térségi területeken fontos szerepe van a vetőmagtermesztésnek, hiszen a jó minőségű, magas genetikai szintet képviselő vetőmag mindig nagyobb értéket képvisel az agrár tevékenységek körében – fogalmazott Kozsuch Kornél a Behir.hu-nak. 

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: legfőbb céljuk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együttműködve a gazdák és az agrár hallgatók naprakészek legyenek, és mélyebb szakmai információkat kapjanak.  

A konferencián a szakmai előadók olyan témaköröket érintettek, mint a biodiverzitás növelése, a fenntartható biogazdálkodás, új klímarezisztens fajták előállítása, valamint az élelmiszer alapanyag ellátás. 

További programok »

FEL