A vese világnapja alkalmából tanácskoztak az orvosok a békéscsabai kórházban

2024. március 12. 18:15 | Kovács Andrea

Március 14-e a vese világnapja. Ebből az alkalomból rendeztek tudományos konferenciát a Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál tagkórházában. Az eseményen az intézményben működő nefrológiai osztály működéséről és a vesebetegek kezelésének aktualitásairól hallhattak előadásokat az orvosok.

A vese világnapjáról 2006 óta minden év márciusának második csütörtökjén emlékezünk meg. A világkampánnyal a szakemberek a vesebetegség megelőzésére kívánnak fókuszálni annak érdekében, hogy minél többen tudjanak arról, mi a vese szerepe, jelentősége, mennyire sérülékeny szerv és milyen nagy gondot okozhat, ha a működésében zavar keletkezik.

– A Békés Vármegyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórházában már hagyomány, hogy az intézményben, valamint az alapellátásban dolgozó orvosok és társszakmák képviselői a világnap alkalmából közösen megvitatják a vesebetegségek kezelésével kapcsolatos aktualitásokat tájékoztatott az intézmény nefrológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

Dr. Berkesi Erika kiemelte: Békéscsabán 35 éve működik a nefrológia, igaz már előtte, 1979-ben elkezdődött a vesebetegek ellátása, jóllehet akkor még csak ambuláns módon, később azonban nefrológiai osztály létesült, manapság pedig már szakambulanciák vannak és dialízis hálózat is működik.

 

 

Az örökzöldek és aktualitások a nefrológiában című konferencián több tapasztalt és kezdő orvos tartott előadást. Többek között a vizeletvizsgálat és a szűrés fontosságáról, mindennapi gyakorlatáról, az időskori veseműködésről, a nephrológiai gondozásról, illetve specialitásokról. 

Dr. Bódis Bendegúz rezidens orvos a vesetranszplantációról tartott előadásában hangsúlyozta: nagy tömeget érintő problémáról van szó, hisz sokan várakoznak új szervre, egy átlagos beteg négy évet vár mire megkapja a veséit. Mint mondta, ezért is nagyon fontos, hogy ezek a betegek megfelelően ki legyenek vizsgálva és minél hamarabb a transzplantációs listára kerüljenek. Hozzátette: a békéscsabai kórházban tavaly hat vesetranszplantáció történt és a betegek 30 százaléka van fent a várólistán, amely kiemelkedő eredménynek számít az országos 15 százalékos átlaghoz képest.

További programok »

FEL