A vendéglátóhelyek belsőterei is megnyithattak vidéken

2020. május 20. 14:12 | Hidvégi Dávid

Budapest kivételével megnyithattak a vendéglátóhelyek belső terei. Az éttermek és a kávézók május 4-e óta már a teraszokon fogadhattak vendégeket. Az üzemeltetőknek több biztonsági előírást is be kell tartaniuk, a dolgozóknak kötelező maszkot viselniük, a vendégeknek kézfertőtlenítőt kell biztosítani és a védőtávolságot is be kell tartani.

A május 15-én megjelent kormányrendelet értelmében Pest megyére a vidékre vonatkozó védelmi szabályok több ponton módosultak: május 18-tól megnyittak a vendéglátóhelyek belső, zárt terei a másfél méter védőtávolság megtartása mellett. Békéscsabán a vendégek többsége a hét elején még a teraszokat választotta, kihasználva a jó időt. Az alkalmazottak minden vendég után fertőtlenítik az asztalokat és a székeket. Az egyik belvárosi kávézó, a Cafe One üzemeltetője kiemelte, hogy egyelőre a vendégeik inkább a kiülős részt használják.

– Több fajta kézfertőtlenítőt lehet nálunk találni és természetesen a másfél méteres távolságot is betartjuk az asztalok és a vendégeink között. Vártuk, hogy végre kinyithassuk a kávézó belső részét is. A vendégeink csak szájmaszkban tudnak bemenni a mosdóba, vagy ha rendelni szeretnének. Szerencsére, amikor szép időnk van, akkor a teraszt részesítik előnyben, úgyhogy itt általában többen szoktak lenni – részletezte Bodóczi István.

 

 

A békéscsabai étteremekben is megnyithattak a belső terek, de a vendégek jó időben inkább teraszokon vannak. A szájmaszk a vendégeknek nem, de az alkalmazottaknak kötelező, emellett az asztalok között másfél méteres védőtávolságnak is meg kell lennie. Ugyanakkor a vendéglátóhelyek forgalma továbbra sem magas, sokan inkább a kiszállítást választják.

– A vírus miatt elindítottuk a kiszállítást. Jellemzően most is ezt választják inkább az emberek. Kevesen vannak, akik beülnek az étterembe, inkább a teraszt keresik, ott ülnek le. Valószínűleg még valamennyire tartanak az emberek ettől az egész helyzettől, mert a vírus előtti időszakhoz képest lényegesen kisebb a forgalmunk – fogalmazott Klausz Bence, Nádor Bistro séfje.

A kávézók és az éttermek vezetői azt kérik, hogy a vendégeik a megelőzés érdekében használják a kihelyezett fertőtlenítő szereket, illetve viseljenek maszkot, amikor a belső térbe lépnek.

További programok »

FEL