A vasútmodelleké lesz a főszerep jövő hétvégén

2018. szeptember 23. 17:52 | behir

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára idén tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét. Ez évben négy teljes napon át, szeptember 27-től 30-ig a Művelődési Ház középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek.

A szervezők az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 4-5000 érdeklődőre számítanak. A rendezvényen a 150 éves MÁV jubileum alkalmából meghirdetett fotópályázat alkotásaiból nyílik tárlat.

Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett a kiállításon (Németország, Szlovákia, Franciaország, Románia). Idén a nagyváradi vasútmodellező klub és a szlovákiai magángyűjtők emelik nemzetközivé a rendezvényt, amelyre Szegedről, Szolnokról, Budapestről, Apátfalváról és Tótkomlósról is érkeznek kiállítók. Idén immáron második alkalommal a vasútállomás egykori várótermében is helyet kap a kiállítás egy része.

Látható lesz például egy közel 50 méteres, egybefüggő, működő vasúti modulterepasztal a debreceni, a nagyváradi, a szolnoki, valamint a békéscsabai vasútmodellező klub összeállításában. A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub jóvoltából ezúttal nem csak a klubhelyiségben látható TT-s terepasztalt csodálhatja meg a közönség, hanem az új H0-s modulrendszerű asztallal mutatkoznak be.

Lesz többek közt LEGO-város 20 négyzetméteren működő vasúttal és villamossal, gyermek játszósarok, kipróbálható vasúti forgalomirányító szimulátor, fűtőház-látogatás vonattal, kézi hajtányozás, sínfűrészelés, kerti vasút.

 

 

Valódi vonatok testközelből

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás. A békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtánypálya várják az érdeklődőket. Idén is lehetőség van a fűtőház látogatására vonattal, amely külön menetrend szerint közlekedik 10 és 16 óra között.

A mozdonyparádén ezúttal is sokfajta mozdonyt és vasúti járművet, gépet mutatnak majd be, illetve számos magánvasúti társaság is képviselteti magát a MÁV csoporton kívül. A gyerekeknek kerti vasúttal készülnek.

A mozdonyparádén idén a MÁV Nosztalgia Kft. is képviselteti magát két felújított M40 sorozatú „Púpos” dízelmozdonyával, továbbá bemutatkozik a nagyközönségnek az idén decemberben már Békéscsabáról is útnak induló Advent Expressz Élményvonat.

További programok »

FEL