A tüzek 99 százaléka gondatlanságból vagy szándékosságból ered

2020. november 2. 07:32 | Tóth Bianka

Az Európai Unió a LIFE díjat minden évben éghajlat-, természet- és környezetvédelem kategóriában ítéli oda. 2020-ban a Nébih FIRELIFE programja is kiérdemelte az elismerést, ugyanis a program elindulása óra harmadára csökkent hazánkban az erdőtüzek száma. A Békés Megyei Katasztrófavédelem is hozzájárult a kezdeményezés sikerességéhez.

A Nébih FIRELIFE program létrejötte óta Magyarországon a tűzveszélyes napokra eső tűzesetszám 30 százalékkal csökkent, a károsodott területek kiterjedése pedig 90%-kal mérséklődött. A Békés Megyei Katasztrófavédelem szóvivője arról tájékoztatott, hogy a megyében is érezhető a tűzesetek számának csökkenése. Várszegi György tűzoltó főtörzsőrmester elmondta, hogy a katasztrófavédelem elsősorban szakmai támogatást és statisztikai adatokat nyújtott a program megvalósításához.

– A Nébih programmal kapcsolatos szórólapjait, plakátjait a megyei katasztrófavédelem által működtetett Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság is több fórumon az érdeklődők rendelkezésére bocsátotta. Több szakmai konferencián és rendezvényen közösen hívtuk fel az érdeklődők figyelmét az erdőtüzek, szabadtéri tüzek megelőzésére – jegyezte meg Várszegi György.

A főtörzsőrmester kiemelte, hogy Magyarországon az időjárási, domborzati viszonyok és a vegetáció összetétele miatt az erdőtüzek, mezőgazdasági tüzek természetes kialakulása nagyon ritka – arányuk egy százalék alatti. A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra vagy szándékosságra vezethető vissza.

– A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik. Nagyon sokan "kertészkednek" Magyarországon öngyújtóval: egyszerűen leégetik a tarlót, elégetik a kertben a száraz növényeket és ez vezet szabadtéri tűzhöz. A mezőgazdasági tüzek jellemző oka, hogy betakarítás közben a munkagéppel érintkező száraz növény a súrlódás és a nem megfelelő olajozás miatt keletkező hőtől könnyen meggyullad. A szivárgó olaj, vagy üzemanyag a levegőben szálló növényi porral keveredve könnyen gyulladó lerakódást képez a munkagépen – tette hozzá.

Mindezek mellett a szabadtéri tüzek kialakulása nagyban függ az időjárástól. Ezt jól mutatja, hogy idén Békés megyében október végéig 147 szabadtéri tűz keletkezett, a leégett terület nagysága 214 focipályányi. Tavaly 239 szabadtéri tűz volt, 1170 focipályányi terület égett le, 2018-ben pedig 138 szabadtéri tűz volt és 192 focipályányi terület égett le.

– A legtöbb szabadtéri tűz márciusban és a nyári hőségben keletkezik. Elég néhány csapadékmentes nyári nap ahhoz, hogy a növényzet olyan száraz legyen, hogy könnyen meg tudjon gyulladni. Éppen ezért kell nagyon körültekintőnek lennünk nekünk embereknek, ha meg szeretnénk óvni az épített és a természetes környezetünket. A katasztrófavédelem a szabadtéri tüzek kialakulásának időszakában rendszeresen tart ellenőrzéseket a megyében –  közölte Várszegi György.

A szabadtéri tüzek megfékezése és a környezet védelme érdekében 2021 januárjától tilos elégetni a kerti zöldhulladékot – zárta gondolatait a szóvivő.

FEL