A történelemírás kiemelkedő személyiségeiről rendeztek konferenciát Gyulán

2022. október 21. 17:07 | behir

Barangolás a múlt ösvényein – A történelemírás kiemelkedő személyiségei Békés megyében címmel rendezett konferenciát az MNL Békés Megyei Levéltára október 21-én, a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében.

A megjelenteket Sáfár Gyula levéltár-igazgató köszöntötte. Mint mondta, 2006 óta szerveznek minden ősszel konferenciát, amely mindig egy-egy tematika köré szerveződik, idén a Békés megyei történetírást és történetírókat választották témaként.

Hozzátette: a téma apropója, hogy a levéltár gondozásában Márki Sándor naplóinak már három kötete megjelent, most készítik a negyediket, illetve az év elején adták ki Scherer Benedek és Scherer Ferenc memoárját.

A konferenciát Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott, a helytörténet, a települések története megannyi érdekes sztorit tár elénk, számos nemes cselekedetet feltárva, példaképként tisztelhető elődöket ismertet meg velünk, vagy ellenkezőleg, a régi idők polgárainak elrettentő például szolgáló történeteiből vonhatunk le értékes tanulságokat.

– Megérthetjük, hogy mi miért van úgy lakóhelyünkön, ahogyan azt ismerjük, látjuk. Megérthetjük, hogy embertársaink, vagy egy részük, miért viszonyul valamihez ellenségesen vagy támogatóan.

Hangsúlyozta: a szűkebb környezetünk és a nagyvilág történéseinek megértéséhez is elengedhetetlen a történelem ismerete.

A városvezető felidézte, Antall József miniszterelnököt azért is támadták anno, mert történész volt a hivatása, az akkori érvelés szerint ez alkalmatlanná tette őt az ország vezetésére.

Aláhúzta: tiszteletet és megbecsülést érdemelnek azok a tudósok, akik helytörténetünket kutatták és megírták, a tisztelettel pedig Gyula városa „nem áll rosszul”, hiszen többük nevét egy utca vagy oktatási intézmény, emléktábla és szobor is őrzi.

A köszöntők után elsőként Héjja Julianna Erika főlevéltáros tartott előadást a Békésvármegyei Régészeti és Művelődétörténeti Társulat lokális identitásformáló szerepéről, majd Németh Csaba levéltáros ismertette Mogyoróssy János életújtát.

Pápai Attila evangélikus lelkész a Békés megyei történetíró evangélikus lelkészekről értekezett, utána Halmágyi Miklós levéltáros beszélt Karácsonyi Jánosrólés az Aranybulláról.

Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott igazgatója Márki Sándor történészi munkásságáról tartott előadást, Sáfár Gyula Scherer Ferenctörténetírói pályaképét mutatta be a hallgatóságnak, végül Balogh Dorottya igazgatóhelyettes beszéltSzabó Ferencmunkásságáról.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

FEL