A természeti kincsekre vigyáznak a pósteleki génrezervátumban

2021. március 17. 06:29 | behir.hu

Az önkormányzat tulajdonában álló pósteleki génrezervátum olyan helyi jelentőségű természetvédelmi terület, amely mintegy 9,5 hektáron elterülő több erdőrészletből áll.

A védett terület fenntartását és ökológiai állapotának megőrzését 1993 óta a Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület látja el – olvasható Békéscsaba honlapján.

Mivel a génrezervátum fenntartása során az erdő jellegének, természeti állapotának megőrzése a cél, szükségessé vált az erdőgazdálkodás módjának megváltoztatása, hogy a korábbi, faanyag termelésre irányuló, vágásos üzemmódot, faanyagtermelést nem szolgáló üzemmód váltsa fel. Így támogathatók és megfigyelhetők az erdő természetes folyamatai. A természetvédelmi kezelési tervnek megfelelő erdőgazdálkodási módot a Körös Klub kérésének megfelelően Szarvas Péter polgármester hozzájárulásával támogatta.

A pósteleki Boross László Kutatóházban működő egyesület már 1986 óta tevékenykedik sikeresen a megyeszékhelyen – tevékenységükről részletesen itt írtunk korábban. Vadász Csaba, az egyesület elnöke elmondta, hogy a kutatóház szomszédságában kialakított Természeti Emlékpark a kutató és ismeretterjesztő munka fő helyszíne, amelyet az önkormányzat 2008-ban helyezett helyi védelem alá, a jelentősen károsodott alföldi természeti környezet megmaradt értékeinek megóvása érdekében. Az emlékparkban a regionálisan jellemző élőhelyeket és növénytársulásokat mutatják be, emellett 180 őshonos növényfaj védelmét biztosítják és genetikailag hiteles szaporítóanyagát őrzik. Ezek a feladatok folyamatos és évtizedekre szóló munkát jelentenek az egyesületnek.

További programok »

FEL