A Körös-Maros vidék természeti értékeit őrzik Pósteleken

2020. augusztus 21. 07:25 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület 1986-ban azzal a céllal alakult meg, hogy a súlyosan károsodott Körös-Maros vidék természeti értékeit megőrizze. Az egyesület tagjai 26 évvel ezelőtt, a Pósteleken található, Boross László Kutatóház mellett egy 10 hektáros területen alakítottak ki különböző élőhelyeket és telepítettek erdőt.

Az egyesület a Pósteleki Természeti Emlékparkban végzi a területre jellemző őshonos fajok génmegőrzését, így a puhafás ligeterdő egykori élővilágát is itt tudják bemutatni. A génrezervátum különböző élőhelyei miniatűr változatai az egykor környékünkön burjánzó erdőknek.

– A Körös Klub Egyesület Természeti Emlékparkjában vagyunk, ahol a Dél-Tiszántúlra jellemző fajokat őrzünk meg: ezeknek a megőrzésével és terjesztésével foglalkozunk. Erre a területre, a Körös-vidékre jellemző élőhelyeket alakítottunk ki, amelynek a segítségével oktató tevékenységet végzünk: minden korosztálynak bemutatjuk ezeket az élőhelyket – mondta el megkeresésünkre Fekete Ágnes, a Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület munkatársa.

A megőrzött növényfajokkal együtt az egyesület tagjai Békés megye különleges egyedeinek utódait is nevelik. A megyében helyi védettség alatt álló fák közül szinte az összesnek van már itt életképes utódja, így a Szépapó tölgynek vagy a Bandika- és a Cimbora-fának is. Az utóbbi két fa matuzsálemről és azok utódairól a Zöld7 című magazinunkban is beszámoltunk.

 

 

Sőt, a már elpusztult gerendási Topoly-fát ebben a pósteleki génrezervátumban nevelet utódainak köszönhetően telepítették vissza eredeti helyére.

 

Galéria

További programok »

FEL