Rossini romantikus dallamai a szimfonikusok tavaszi hangversenyén

2023. május 1. 09:44 | Kovács Andrea

Vasárnap a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével folytatódott a Csabagyöngye Kulturális Központ tavaszi fesztiválja. A koncerten Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművész, a bécsi Richard Wagner Konzervatórium professzora szólózott, vezényelt Somorjai Péter.

– A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar 40-50 főből áll, alapvetően a vármegye zenetanárai adják az együttes gerincét, de vannak fiatal pályakezdő, volt növendékeink, szegedi egyetemisták és néha a szegedi Szimfonikus Zenekarból is jönnek játszani hozzánk. 2009 óta, amióta én vagyok a zenekar művészeti vezetője szinte minden tavaszi fesztiválon felléptünk. Az est folyamán a vonós, a fafúvós, a rezes és az ütős szekció képviselői is jelen voltak, úgyhogy ezen a koncerten minden szimfonikus hangszer képviseltette magát – mondta el Uhrin Viktor.

 

 

– Az első műsorszámunk az olasz vígoperák nagyszerű szerzője Gioachino Rossini Szemiramisz című operájának a nyitánya volt. Másodikként egy régi kedves művész kollégánkkal, Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművésszel Carl Reinecke D-dúr fuvolaversenyéből adtunk elő részletet. Befejezésül pedig egy szintén romantikus szerző, Léo Delibes balett zenéjéből játszottunk egy összefoglaló szvitett – tette hozzá a művészeti vezető.

 

 

Az est vendégművésze Alföldy-Boruss Eszter fuvolaművész, a bécsi Richard Wagner Konzervatórium professzora volt, aki 1983-ban a zeneakadémián végzett és pályakezdő fuvolaművészként a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított.

– A szimfonikus zenekarban van néhány kolléga, akikkel mi annak idején együtt kezdtünk tanítani, de például a koncertmester, Uhrin Viktor hegedűszakon akkor kezdett az iskolában, amikor én fuvolatanárként. Tulajdonképpen 14 éven keresztül ide jártam Budapestről tanítani, és így alakult ki a kapcsolat a kollégákkal illetőleg az akkori diákokkal és így kaptam ezt a meghívást. Örömmel jöttem vissza, nagyon jó dolog velük együtt játszani. Carl Reinecke fuvolaversenyében játszottam szólót, ez egy csodálatos mű, virtuóz és nagyon érzelmes, romantikus darab. Ez az egyik legfontosabb alapműve a fuvolistáknak, én ezt már játszottam egy holland rádiózenekarral 32 évvel ezelőt, különösen kedves volt számomra, hogy újra eljátszhattam – árulta a fuvolaművész.

 

Galéria

További programok »

FEL