A tanyasi tanítóknak állítottak emléket

Csabaszabadiban a fal minden téglája egy-egy pedagógus nevét őrzi.

Emlékfalat avattak Csabaszabadiban, amely a tanyasi iskolákban tanítók neveit őrzi. A rendszerváltás után újranyitott iskolát tizenegy éve zárták be, azóta sem óvoda, sem iskola nincs a településen.

 

Még élnek olyanok, akik emlékében elevenen élnek az egykori tanítók. Bereczkiné Viczián Mária Kusnyár Jánost és feleségét őrzi élénken az emlékezetében. Kusnyárék négy iskolában töltötték be az igazgató és a tanító szerepet. Bereczkiné Viczián Máriát nemcsak tanították, de követték is a sorsát, hiszen még főiskolás korában is figyelték, hogy boldogul.

A Kusnyár házaspárra és az összes többi tanyasi tanítóra emlékezve állítottak emléket 2009-ben az egykori iskolában, amelyben most idősek klubja működik. Az akkor emelt falat azonban az épület felújításakor el kellett bontani. A neveket őrző téglák közül több megsérült, illetve az időközben elvégzett kutatómunka eredményeként néhánnyal ki is egészült a névsor. Ezért a község és a helyi szlovák önkormányzat együttesen az emlékfal megújításáról döntött. Az új falon a nevek mellett egy eredeti tanyasi iskolát ábrázoló kép is helyet kapott. A megemlékező feliratot magyar és szlovák nyelven egyaránt elhelyezték, ezzel utalva arra, hogy az oktatás eleinte szlovákul folyt az iskolában. Kesjár Mátyás, a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnöke is szlovákul beszélt otthon, az iskolában tanult meg magyarul. Mint az elnök elmondta, találkoztak olyan feljegyzéssel is az 1800-as évekből, ahol arra kötelezték az iskolai oktatókat, hogy magyarul is tanítsanak a szlovák nyelv mellett.

Csabaszabadi azon kevés települések közé tartozik, ahol a kilencvenes években újranyitott az iskola, az első évben mindössze négy tanulóval. 2005-ben azonban végleg bezárták az intézményt az óvodával együtt. Szeverényi Attiláné, Csabaszabadi polgármestere elismerte, manapság nem lennének korszerűek ezek az apró iskolák. A nagyobb, városi iskolákban megfelelő oktatást kapnak a Csabaszabadiban élő gyermekek is. Ehhez az önkormányzat többféle támogatást is biztosít, például segítik a beutazást. Az emlékfallal azonban azt szeretnék elérni, hogy az utókor sose feledje, egykor itt is virágzó közösség tanult.

Megosztás:

Címke: , , ,