A takarékosság világnapját ünnepeljük

2015. október 30. 11:14 | Horváth Szabolcs

Spórolás, józan, megfontolt pénzkezelés egy kiszámíthatóbb biztonságos jövőért. Ez a lényege a takarékossági világnapnak, amire minden évben október utolsó munkanapján kerül sor.

 

Kivéve, ha az adott országban ez a nap munkaszüneti napra esik, akkor a dátumhoz legközelebb eső munkanapon tartják. A világnaphoz kapcsolódó események és eszmék Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Gyökerei egészen 1924-ig nyúlnak vissza: ekkor három földrész takarékpénztárainak küldöttei folytattak eszmecserét a Milánói Pénzügyi Konferencián. Az érintettek a pénzintézetek céljairól, terveiről, valamint a betétesek érdekeinek fokozottabb védelméről tárgyaltak.

Október 31-e, a takarékosság világnapja azokról szól, akik nemcsak a maguk, hanem a következő generáció javára is takarékoskodnak, takarékoskodni kívánnak egy kiszámíthatóbb és biztonságosabb jövőért.

Így, 90 év után is még mindig fontos – és érzékeny – téma a takarékosság. Sajnos mára már bizonyossá vált, hogy a Föld lakosságának nagy részének nincs megfelelő „pénztudata” és nem érzi gyakran a pénzzel járó felelősséget, melyet sokszor csak nagyon komoly áldozatok, veszteségek árán tanulnak meg sokan. Pedig a pénz megfelelő kezelése, a megfontolt vásárlás, az odafigyeléssel történő költségvetés és az átgondolt befektetések napjainkban fontosabbak, mint valaha.

És a takarékosság hatása nemcsak a pénztárcákon figyelhető meg, hanem közvetve az egész Bolygóra kihatással van, hiszen a takarékosság nemcsak költség-, de környezetkímélő megoldás is.

 

 

FEL