A szociális biztonságról, kicsit másképp

2017. február 9. 11:01 | behir.hu

A szociális biztonság és a társadalombiztosítás került a középpontba a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békéscsabai Médiacentrum Kft. együttműködésében zajló, A jövő biztonsága program második állomásán. A rendhagyó tanórába Skaliczki László, a békéscsabai női kézilabdacsapat vezetőedzője, valamint Triffa Ágnes, az együttes kapusa is bekapcsolódott.

Az akció nyitányaként egy TB totón tesztelhették tudásukat a Közgé diákjai, amelyen a szervezők mindannyiunkat érintő kérdésekkel készültek a fiataloknak. A kezdeményezés második részeként újra a Széchenyi István Közgazdasági Szakgimnázium tanulói vehettek részt egy különleges tanórán. A kormányhivatal munkatársa szerint nem jelenik meg kellő súllyal az oktatásban a társadalombiztosítás szerepe, így fontos, hogy az alapvető információkat eljuttassák a középiskolás korosztálynak.

- Most jutottunk el oda a gyerekekkel, hogy kivesézzük a szociális biztonság és a társadalombiztosítás kérdéseit. Egyszerűen próbáltuk eljuttatni a legfontosabbakat a diákoknak, miért kell járulékot fizetni, mit kapunk ezért cserébe, hogyan működik ez az egész rendszer – fogalmazott Dávid Ferenc, a családtámogatási és társadalombiztosítási osztály főosztályvezető-helyettese.

Az oktatási program rendhagyó tanóráján Skaliczki László, a Békéscsabai Előre NKSE vezetőedzője, valamint Triffa Ágnes, az együttes kapusa segített eligazodni a témában a Közgés diákoknak.

- Úgy gondolom, hogy kivételes helyzetben vagyunk mi, sportolók, hiszen elsősorban a sportra kell koncentrálnunk, egy sérülés esetén talán nem is értékeljük eléggé, hogymegkapjuk a szükséges ellátást, a társadalombiztosítás pedig az egész életünket átszövi a gyerekvállalástól a nyugdíjig – emelte ki Triffa Ágnes.

A fiatalok saját tapasztalataikat is megoszthatták osztálytársaikkal, hiszen többen dolgoztak már nyári munka alkalmával, így számukra különösen fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogyan működik a rendszer hazánkban. A tanulók ezúttal is kitölthettek egy rövid tesztet, amiből több érdekességet is megtudhattak.

Az együttműködésben a 7.tv egy filmet készít, amelyet a megye összes középiskolájába eljuttatnak majd. „A jövő biztonsága” elnevezésű program márciusban folytatódik, amikor az öngondoskodás és a külföldi munkavállalás témakörében mélyülhetnek el a középiskolások.

FEL