Egy kínai kutatás szerint napi 40 gramm sajt elfogyasztásával 14%-kal csökkenthető a szívbetegségek, 10%-kal pedig a stroke kialakulásának esélye.
A sajt élettani megítélése nem túl kedvező magas zsírtartalma miatt, ám a kutatók szerint mégis érdemes belőle naponta fogyasztani, hiszen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – persze ez nem azt jelenti, hogy sajtot együnk reggelire, ebédre és vacsorára. A mérték nagyon fontos, a napi 40 grammot nem ajánlott túllépnünk.
A kutatók már régóta próbálják megérteni azt a jelenséget, amelyet „francia paradoxonnak” nevezünk. Ennek lényege, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend – főként magas sajt-, vaj- és állatizsiradék-fogyasztás – ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban – írja a Wikipédia. A Soochow Egyetem munkatársai most arra az eredményre jutottak, hogy a sajt növeli a szervezetben az úgynevezett jó koleszterin szintjét, miközben csökkenti a rossz koleszterint.
Habár zsíros, mégsem olyan veszélyes
Habár a sajtban nagy arányban található telített zsírsav, amely gyakran tehető felelőssé a szívbetegségekért, magas kalciumtartalmának köszönhetően a zsír kevésbé rakódik le a szervezetben, sőt, egy olyan anyag is található benne, amely segít megelőzni az artériák eltömődését. Ez jó hír lehet minden sajtimádónak, a kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a sajt hosszú távú fogyasztásának hatásairól még nincsenek megbízható eredmények.
Forrás: Ridikül