A szív hídjai: decembertől a Jókai Színház színpadán

2019. október 16. 18:05 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Jókai Színház Robert James Waller: Madison megye hídjai című regényét állítja színpadra, amelyből Clint Eastwood rendezésében 1995-ben film is készült. A darabot Merő Béla rendezi.

Az előadás Robert James Waller elsöprő sikert aratott Madison megyei hídjai című első regényének színpadi adaptációja. A könyv megjelenésekor az Egyesült Államok teljes területén vezette a sikerlistákat, majd elnyerte az 1993-as Abby-díjat. A műből A szív hídjai címmel Clint Eastwood rendezett filmet 1995-ben, amelyben ő maga is játszott, partnere Meryl Streep volt. A szerelmi történetről szóló alkotás szintén meghódította a világot. 

A darab sajtónyilvános olvasópróbáján Seregi Zoltán, a színház igazgatója elmondta, hogy a színmű beleillik a tavaly elkezdett stúdiószínházi repertoárba. Hozzátette: a történet sokakat érdekel majd, a színészek pedig különleges, jó szerepeket kaptak.

Merő Béla rendező furcsa darabnak nevezte a színművet. Mint mondta, bizonyos részletek hiányoznak a filmből, amely a regényben egyébként benne van, ezekből a darabban visszaemelnek majd részleteket. Úgy fogalmazott: a történet filozófiai lényege a találkozás. A történet alapja, hogy egy alkalmi kalandból, egy egyszerű találkozásból valami több lesz: az, hogy felfedezünk a másikban valamit, ami belőlünk hiányzik. A darab arra a kérdésre is rávilágít, hogy a testi vagy a lelki szerelem a fontosabb. 

A darab december 6-tól látható a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

A történet:

Az 1960-as évek Amerikájában Robert Kincaid fotográfus, a magányos és saját értékrend szerint élő vándor a National Geographic megbízásából járja Madison megyét, hogy képeket készítsen a híres fedett hidakról. Itt ismerkedik meg véletlenül Francescával, egy helyi farmer feleségével, aki a világtól elzártan él, nagyon is távol itáliai fiatalsága intellektuális környezetétől. Francesca családja, férje és két gyermeke - a találkozás idején - négy napra egy távoli vásárra utazik. A két magányos ember első pillantásra egymásba szeretet, a hétköznapi találkozásból pedig egy fantasztikus szerelem születik. Mindössze négy nap adatott számukra, hogy átéljék annak a boldogságnak az érzését, amelyre minden ember vágyik. Aztán soha többé nem találkoznak. Francesca gyermekei csak anyjuk halála után értesül a nekik írt levelekből és naplóból arról, hogy mi is történt abban a négy napban. 

 

Szereposztás:

Robert - Bartus Gyula

Francesca - Kovács Edit

Michael, Francesca  fia - Szabó Lajos

Carolyn, Francesca lánya - Boldog Ágnes

Kultúra

Online premierjére készül a Jókai Színház

Többszörösen is különleges bemutató lesz május 28-án 19 órakor: Anthony Shaffer Detektívjátszmájának tv-változatát láthatja a közönség a Jókai Színház weboldalán. A világhírű krimi tavaly októberben nagy sikert aratott Békéscsabán, és most elkészült a televíziójáték Katkó Ferenccel és Tege Antallal a főszerepben.
2020. május 26. 17:25
FEL