A színháztól a Deep Purple Tribute-on át a Blahalouisianáig és a Sporthétfőkig

2023. július 1. 10:24 | Mikóczy Erika

Június elejétől egészen a nyár végéig rengeteg programból válogathatnak az érdeklődők Békéscsabán. A Csabai Nyár Magyarország egyik leghosszabb, idén három hónapot felölelő programsorozata. Hogy mit kínál az idei nyár, arról Szarvas Péter polgármestert kérdeztük.

 – Milyen szempontok alapján állt össze az idei kínálat?

A nyár a pihenés és a szórakozás időszaka, az önkormányzat a kulturális intézményeivel ebben is szeretne kedvezni a csabaiaknak egészen augusztus végéig. Az elmúlt hétvége kiemelkedő eseménye volt például a Múzeumok Éjszakája. Június 24-én a Munkácsy Negyedben található kulturális intézményeink igen változatos programokat szerveztek. Június 22-én pedig elindult a Városházi Esték a Jókai színház szervezésében. Ennek részeként olyan művészeket, színészeket, énekeseket láthat a nagyérdemű Békéscsabán, akiket élőben csak akkor van esélyünk megnézni, ha felutazunk a fővárosba egy-egy színházi előadásra vagy koncertre. Nagyon nagy öröm, hogy most ők jönnek hozzánk, többek között Jordán Tamás, Molnár Piroska, Polyák Lilla, Köllő Babett, Janza Kata, Gubik Petra, Pokorny Lia, Sasvári Sándor és Léna látható a városháza udvarán. Július 7-én pedig a Jókai színház művészei lépnek majd fel a Szent István téren. Békéscsaba egyedülálló abban, hogy 1997 óta, a járvány időszakát kivéve, minden nyáron színházi előadások láthatók a városháza udvarán.

 

– Békéscsaba olyan szerencsés város, amely még a névnapját is ünnepelheti.  Bár Csaba névnap július 6-án van, a Csaba nap programjait július 8-án, szombaton tartják majd, hogy minél többen eljöhessenek. Mire számíthatunk ezen a jeles napon?

A város névnapján a Szent István téren lesznek programok. Délelőtt bemutatók, 15 órától gyerekeken szóló rendezvények, 16 órakor pedig 500 darab Csaba szelet és kolbászkóstoló is várja a csabaiakat ezen a napon. Este egy Santana Tribute koncert, ezt követően pedig egy Deep Purple Tribute zenekar, a Cry Free fog fellépni a főtéren. Mindkét zenekart hallottam már élőben, és mondhatom, frenetikusak! Arra kérek minden Santana és Deep Purple rajongót, hogy jöjjenek el, csukják be a szemüket, vagy álljanak háttal a színpadnak – úgy fogják hallani, mintha Carlos Santana, vagy Ian Gillan játszana a színpadon.

 

– Milyen további programokat ajánlana még az itt élők és az ideérkezők figyelmébe a Csaba Nyárból?

A Szent István téren játszik majd Dolly Roll, a fiatalok számára pedig a Blahalouisiana együttes fog reményeink szerint egy nagy sikerű koncertet adni. Június végétől a nyár végéig a Csabagyöngye Stégszínpadán számos zenés program várja az érdeklődőket, ezek többségében térítésmentesek, mint ahogy a főtéri nagykoncertek. Az augusztus 20-ai ünnepkörhöz kapcsolódóan lesz Bikini-koncert és PASO-koncert, augusztus végén, 26-án pedig a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar tartja majd nyárbúcsúztató koncertjét a főtéren. A szimfonikusok nyárbúcsúztatója minden esetben jó hangulatú, nagyon színvonalas, a könnyűzenét a komolyzenével ötvöző műsor, tehát már most érdemes beírni a naptárakba: augusztus 26-a, 18 óra, Békés Megyei Szimfonikus Zenekar a Szent István téren. Nagyon komoly szervezőmunkát végeznek a kulturális szakemberek, hogy egy egész nyarat összefogó programot állítsanak össze. Köszönöm mindenki közreműködését! Remélem, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

 

– Minek köszönhető, hogy a nyár folyamán több mint 100 program lesz Békéscsabán?

Látjuk és tudjuk, hogy a csabaiak szeretnek szórakozni. Nem mindenki teheti meg, hogy a fővárosba, vagy máshova elutazzon egy színvonalas színházi előadásért vagy egy jó koncertért. Fontosnak éreztük, hogy most is neves művészek jöjjenek ide, és azt is, hogy legyenek ingyenes előadások, mint például a Dolly Roll, a Tribute zenekarok, a Blahalouisiana, vagy a Bikini koncertje. A produkciók költségét itt az önkormányzat fizeti.

 

– Békéscsaba egy sportos város; a sportrajongók mire készülhetnek ezen a nyáron?

A nyári időszakban jellemzően nincs túl sok rangos sportesemény Békéscsabán, azonban most lesz!  Július 1-jén játszik a városi sportcsarnokban a magyar férfi röplabda-válogatott tétmeccset Ciprus férfiválogatottja ellen. Arra bíztatok minden sportszeretőt, hogy menjünk ki, szurkoljunk együtt a magyar fiúknak. Ezt követően, július 11-én megindul 8 válogatott részvételével az utánpótlás női röplabda Európa-bajnokság. Minden nap 4 mérkőzés lesz Békéscsabán, 8 válogatott részvételével. Minden nap az utolsó meccset játsszák majd az esti órákban a magyar lányok, ide is érdemes kijönni és szurkolni a mi lányainknak. A magyar női utánpótlás röplabda-válogatottban ugyanis a csabai csapatból négyen is ott vannak.

 

– Idén nyáron is lesznek Sporthétfők?

Augusztus végén és szeptember elején, négy alkalommal kerül megrendezésre a Sporthétfő, amikor több sportág mutatkozik be a főtéren. Itt részben láthatjuk az egyesületeket, részben pedig próbálunk minél több fiatalt közel hozni valamelyik sportághoz, ezzel az utánpótlást is erősítve Békéscsabán. Fontosnak tartom, hogy a futball-, a röplabda- és a kézilabdaklubokban jól menjen a felkészülés a nyáron, biztosan lesznek felkészülési mérkőzéseik is az edzések mellett. Rengeteget mindent kínál tehát az idei Csabai Nyár – érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.

További programok »

Kultúra

A gyulai cukrászatról... és még azon is túl

Kedd este mutatták be a Gyula régen és ma 17. kötetét, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A gyulai cukrászatról című könyv több éves kutatómunkát követően civil összefogással, saját és pályázati forrás mellett a város, helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatásával készült el.
12:53
FEL