A százezredik ügyfelet köszöntötték a szarvasi kormányablakban

A százezredik ügyfelet köszöntötték a szarvasi kormányablakban szerdán délelőtt. Dr. Takács Árpád kormánymegbízott, Dankó Béla országgyűlési képviselő valamint Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a 72 éves Köteles Józsefnét, aki személyi igazolványa cseréje ügyben érkezett a kormányablakba. A hölgy kérdésünkre elmondta, nagyon elégedett a kormányablakkal, szerinte igazán ügyfélbarát.

 

 

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott elmondta, 2010-ben tűzte ki az Orbán-kormány, hogy hatékony, olcsó, bürokráciamentes közigazgatást alakítson ki. Ennek első lépése 2011-ben a kormányhivatalok megalakítása, majd a járási hivatalok létrehozása volt. 2015-ben a szakigazgatási szervek integrálása történt meg, ami azt jelentette, hogy például a korábban önállóan működő ÁNTSZ,  vagy földhivatal ma már osztályként, illetve főosztályként dolgozik a megyei kormányhivatal illetve járási hivatalok rendszerében. Ezáltal olcsóbb, hatékonyabb és gyorsabb lett a közigazgatás.

A kormánymegbízott elmondta, a kormányzat szempontjából nagy siker a kormányablakok kialakításának rendszere. A kormányablakokban ma már valamennyi ügyben eljárhatnak az állampolgárok, mintegy 2000-2500 körüli ügyet lehet elintézni helyben. Az új általános közigazgatási rendtartás bevezetésével már 8 napon belül az ügyek 83 százalékát el tudták intézni. Ez óriási eredmény a 2011-es 33 százalékhoz képest. A kormánymegbízott hozzátette, ma nyitott és gyorsan reagáló a közigazgatás, ami önreflexióra képes. A fő kormányzati cél a következő időszakra az ügyszámok csökkentése.  Ezáltal az állampolgároknak kevesebb időbe, energiába és pénzbe kerül az ügyek intézése. Megfogalmazta, hogy következő céljuk az elektronikus közigazgatás,  ami lehetővé teszi az ügyek otthonról való intézését.

Az eseményen dr. Takács Árpád elmondta: kormányzati vállalás, hogy közel vigyék az emberekhez az ügyintézés lehetőségét. Ahhoz, hogy ez teljesüljön még két kormányablakot fognak nyitni az év végén illetve a jövő év elején. Az egyiket Békéscsabán a vasútállomáson, amely 8 munkaállásos lesz, csak úgy, mint a szarvasi. A másikat Mezőhegyesen nyitják majd meg, mely egyedi lesz abból a szempontból, hogy nemcsak kormányablakként funkcionál majd, hanem integrált hatósági agrárigazgatási központként is. Az ott lévő gazdák, gazdálkodók, családi gazdálkodók, őstermelők az agráriummal, földhivatali ügyintézővel, és akár vadászati ügyekben is el tudnak járni.

Megosztás:

Címke: , , ,