A századforduló „csodái” – a rúzstól a hajszárítóig

2018. augusztus 13. 19:14 | behir

A test-, a bőr- és az arcápolás vagy éppen a haj egészségének megőrzése régóta foglalkoztatja az emberiséget, a legnagyobb kozmetikai fejlesztések mégis csak az 1900-as évek környékén valósultak meg. Miután azonban egyre hangsúlyosabbá vált a látvány, már gyorsan pörögtek az események.

A szépségiparban nagy áttörés csak az 1900-as évek táján következett be, miután egyre fontosabbá vált a külső. Számos – a célok eléréséhez szükséges – eszköz, kellék ekkor öltött testet, s e találmányok komoly hatással voltak az egész ágazat fejlődésére. Ezek közül szemezgettünk.

 

Nem csak fésül, ápol is

 

Charles Klein londoni feltaláló nevéhez fűződik a világ első elektroprofilaktikus hajkeféje, amelyet az 1890-es évek végén fejlesztett ki. Az eszköz érdekessége, hogy az nem csupán a kócos hajat tette rendbe, de középen elektromágneses vasrudacskákkal volt felszerelve, amely – Klein vélekedése szerint – gyógyírt nyújtott a fejfájásra és segített kezelni a hajhullást is.

 

Százéves a rúzs

 

Az ajkak színezése már csaknem ötezer évvel ezelőtt is fontos volt a nők számára. Az alapvetően viaszból, olajokból és színezőanyagokból álló kevercs ugyanakkor csak 1915-ben nyerte el ma is ismert, rúdszerű formáját, amikor az első gépsoron gyártott rúzst Maurice Levy amerikai iparos elkészítette. Ezzel a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tette az azóta is legnépszerűbb sminkeszközt.

 

„Fagyasztó élmény” volt az első hajszárító

 

Az első, szalonban használt „hajszárító” Alexandre Goldefroy francia fodrász nevéhez fűződik, aki olyan eszközt próbált ki vendégein 1890-ben, amely egy függőlegesbe állított porszívóból és egy nehéz fémcsőből állt. Emellett egyáltalán nem volt mozgatható, és nem melegítette a levegőt sem. Így a szárítási procedúra csupán minimálisan lett egyszerűbb általa.

Változást pedig csak az 1920-as évek hoztak, amikor a US Racine Universal Motor Company és a Hamilton Beach Company kifejlesztette az első otthon is használható kézi hajszárító gépet. A fémházba csomagolt eszköz súlya meghaladta az egy kilogrammot és alig 100 watt teljesítmény leadására volt képes. A valódi fejlődést az 1950-es évek hozták el, amikor egyszerre dobták piacra a puha sapkás és a szalonokba szánt csuklyás hajszárítót. Ezek voltak az első olyan eszközök, melyek valóban alkalmasak voltak az aránylag gyors szárításra.

 

Színes körmök

 

Az 1930-as években az autóipar robbanásszerű fejlődésnek indult, a járműgyártók erősen fedő pigmenteket kezdtek használni a festésnél. Ezzel a gépkocsik nemcsak sokféle színt kaphattak, de sokkal tartósabbak is lehettek. Erre a technológiára figyelt fel egy testvérpár, Charles és Joseph Revson, valamint Charles Lachman kémikus. Együtt céget alapítottak, a Revlont, majd erőforrásaikat egyesítve kifejlesztettek egy egyedülálló gyártási folyamatot és forradalmasították a szépségipart.

Azaz megalkották a világ első nem áttetsző körömlakkját. Ezzel – egy olyan körömlakkal, amely a piroson kívül sok más színben létezik – indult a Revloninnovációk sora.

 

Megfestett szempillák

 

Az első szempillafesték 1913-ban jelent meg a szépségápolás piacán. Egy amerikai vegyész, T. L. Williams nevéhez fűződik, aki húgának készítette a kozmetikumot. A festék kizárólag szénport és vazelint tartalmazott. A találmány forgalmazására Williams kisvállalkozást indított, amelyet Maybelline-nek nevezett el. A vegyész kozmetikumai nemsokára világhírnévre tettek szert.

 

Forrás: Manager Magazin

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Életmód

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL