A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

2024. június 15. 20:56 | D. Nagy Bence

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.

Talán nem szép dolog ezzel indítani, de amely rendezvényen ingyen fogyasztás van, ott előbb-utóbb (jellemzően előbb) megjelennek azok a Janus-arcú "kultúremberek", akik, miután magukhoz vették fejadagjukat, idejekorán sietősre veszik a figurát. Ezt hol pogácsával, hol süteménnyel teszik, a rutinosabbja pedig eleve cekerrel érkezik az élelmiszerek minél zavartalanabb felhalmozása végett. Hogy ez egy borozgatással egybekötött panelbeszélgetés kapcsán is előfordul, talán nem meglepő, de az mégis rekord, hogy valaki a nyitányként felcsendülő dal, jelen esetben a The Girl from Ipanema című örökzöld első taktusai alatt lépjen olajra, egyáltalán nem a szégyentől veres fejjel. (Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan – Rejtő Jenő). Szerencsére az eseményt maradásukkal a továbbiakban is megtisztelők ideges fészkelődése hamar abbamaradt – az érdem Vozár M. Krisztián sallangmentes, elegáns játékáé.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója rutinos vendégfogadóként köszöntötte a belső udvaron összegyűlt közönséget, akikkel szemben Nagy Gabriella író, a Litera internetes irodalmi portál szerkesztője, Kovács Attila író, szerkesztő, a könyvtár munkatársa,  Szekrényes Miklós író, irodalomszervező és Berta Ádám író, a 21. Század Kiadó főszerkesztője foglaltak helyet. Utóbbit Szekrényes Miklós interjúvolta legutóbbi novelláskötete, a negyven rövid történetet felvonultató Gyerekkorunk legszebb nyara kapcsán.

Szekrényes Miklós (b) Berta Ádámot faggatja. (Fotó: D. Nagy Bence/behir.hu)

 

– Ez a kilencedik kötetem, öt regényt írtam eddig, tavaly mesekönyvem jelent meg, amely felnőttek számára is élvezhető (Szöszmösz, a tündéregér), de annak idején, 2012-ben novelláskötettel indultam el. Ez most már a harmadik novelláskötetem, ebben az elmúlt tíz évben született novellák szerepelnek. Az évek során egyre kevesebb novellát írtam, vagy adott esetben egyet-egyet az épp készülő regényembe dolgoztam át – fogalmazott a szerző.

Egy novellagyűjtemény kapcsán felmerülhet a kérdés, van-e valamilyen belső logika, melyre a szerző felfűzte írásait.

– A cím kicsit ironikus, a borítón ugyanis egy egészen apokaliptikus gyermekrajzot láthatunk, amely egy több sebből vérző plüss sárkányt ábrázol. Ez a játékosság olyan módon tágítja ki a világot, amiről én írok, hogy ebbe tulajdonképpen minden beletartozhat: szomorú, problémás felnőttek is akár. Ugyanakkor mindenkinek volt gyerekkora, amelyben talán helyet kapott egy boldog nyár. Ha tehát valaki nosztalgiázni szeretne, azt is talál benne, sok más egyéb mellett – nyújtott betekintést Berta Ádám.

A könyvtár igazgatóját a borkultúra és a szépirodalom összefonódásáról kérdeztük.

– A Könyvheti Borudvar, melyet második éve rendezünk meg, egyfajta zárásként szolgál a 95. Ünnepi Könyvhét helyi programjaihoz. Szerencsés adottságként itt van nekünk a Munkácsy-udvar, amely, különösen nyári időszakban, a kültéri programok jól bejáratott helyszíne. Ebben a térben találkozhat az irodalom, az olvasás, és a nyári esték hűsítők fogyasztásával eltöltött órái, amely jelen esetben akár bor, akár limonádé is lehetett. A legfontosabb, hogy jó beszélgetések alakulhassanak ki, ehhez minden adott volt idén is – fogalmazott Juhász Zoltán.

Galéria

További programok »

FEL