A rokkantsági ellátás melletti munkavégzés

2019. augusztus 3. 18:55 | behir

Rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást kaphat az a 15. életévét betöltött személy, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű.

A rokkantsági ellátásra és a rehabilitációs ellátásra való jogosultság további feltétele, hogy az ügyfél a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át, vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át bejelentett biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen (például munkaviszony, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony, stb.), illetve az ellátás megállapításakor keresőtevékenységet ne végezzen, és rendszeres pénzellátásban ne részesüljön.

Az ellátások megállapítását követően keresőtevékenység akár napi 8 órában is folytatható. Ugyanakkor annak a személynek, akinek a jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, azaz 2019 évben a 223 500 forintot, 10 napon belül értesítenie kell a rehabilitációs hatóságot, amely Békéscsabán a Munkácsy utca 4. sz. alatt található, és az elért jövedelmét is igazolnia kell. Ez nagyon fontos teendő, ugyanis a kereseti korlát elérését követően az ellátást meg kell szüntetni, ha pedig valaki jogalap nélkül veszi fel azt, vissza kell fizetnie.

Fontos tudni azt is, hogy sem a rokkantsági ellátás, sem a rehabilitációs ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, így a foglalkoztatásra és a járulékfizetésre is eltérő szabályok vonatkoznak.  Idén az öregségi nyugdíjas munkavállaló keresetéből már csak a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót kell levonni, ugyanakkor az előbbi ellátásokban részesülő jövedelmét a mindösszesen 18,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék is terheli.

A témában további hasznos információk érhetők el a járási hivatal honlapján: http://www.bekesijarasok.hu/rehabilitacios-ellatasi-es-szakertoi-ugyintezes.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Változékony idő várható a jövő héten

Változékony idő várható a jövő héten: napsütésre, záporokra, zivatarokra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
17:32
FEL