Hogyan dolgozhatunk rokkantsági ellátás mellett?

2021. január 23. 07:36 | behir

Januártól megszűnt a rokkantsági ellátás és a rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenység korlátozása.

Rokkantsági ellátást vagy rehabilitációs ellátást idén változatlanul az a 15. életévét betöltött személy kaphat, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű. A rokkantsági ellátásra és a rehabilitációs ellátásra való jogosultság további feltétele, hogy az ügyfél a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095, 10 éven belül legalább 2555 nap, vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át bejelentett biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen (például munkaviszony, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszony).

Az ellátás megállapítása érdekében keresőtevékenység továbbra sem végezhető, és a kérelmező rendszeres pénzellátásban sem részesülhet. Ugyanakkor a megváltozott munkaképességű személyek a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátás megállapítását követően akár napi 8 órában, jövedelemkorlátozás nélkül dolgozhatnak, emiatt az ellátást nem kell megszüntetni.

Fontos tudni azonban, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülő személynek idén is tíz napon belül értesítenie kell a rehabilitációs hatóságot, ha keresőtevékenységet folytat vagy keresőtevékenysége megszűnt.

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, így a foglalkoztatásra és a járulékfizetésre is eltérő szabályok vonatkoznak.  Az öregségi nyugdíjas munkavállaló keresetéből csak a 15 százalékos mértékű személyi jövedelemadót kell levonni, míg az előbbi ellátásokban részesülők jövedelmét 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék is terheli.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

FEL