A robotok már a kertben vannak

Hosszú munkavégzési idő, önálló tájékozódás, állandó kommunikáció a gazdával. A robotok fejlettségi szintje néha már ijesztő, de ha esélyt adunk nekik, óriási segítséget nyújthatnak.

A francia Naïo Technologies cég által fejlesztett kertész robot kialakítása révén kifejezetten a nagyobb gazdaságok számára lehet óriási segítség – írja az Agriland.ie.

Kisebb, teljesen önálló munkavégzésre alkalmas robotokról már hallottunk, viszont a franciák már a tervezés és a fejlesztés során is nagyobb méretekben gondolkodtak. A Dino névre keresztelt berendezés RTK rendszer és kamerák segítségével tájékozódik az ültetvényen és erőssége, hogy kapálás során a növényekhez rendkívül közeli munkát végez, azok megsértése nélkül. Dino fejleszthető különböző kiegészítőkkel, például hasznát vehetjük akár a növények ültetésénél is.

A gyártó további erősségként jellemzi, hogy a növények közvetlen közelében végzett munkafolyamat a permetezésben is óriási előny, hiszen az elsodródás minimalizálásával, és a célzott hatóanyag-kijuttatással csökkenthető az alkalmazott szerek mennyisége.

Érdemes megnézni Dino rendkívül gyors reakcióidejét – videó: Naïo Technologies

Egy töltéssel 8 óra munkára képes, és a parcellák között is teljesen önállóan tájékozódik, mindenféle emberi beavatkozás és irányítás nélkül. Több kommunikációs funkció is beállítható, ha szeretnénk tudni Dino hol tart a munkával, például akár sms formájában is jelezhet, ha végzett egy parcella megművelésével.

Lionel Montchalin, a Naïo Technologies termékmenedzsere elmondta, hogy a gyakorlati tesztek már egy éve folynak és most már abban a formában van a termék, hogy idén 10 db is munkába áll francia és dán kertészetekben.

A precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika legújabb megoldásairól mindent megtudhat az Agroinform.hu által szervezett PREGA 2018 Konferencián február 21-én.

forrás: agroinform.hu

Megosztás:

Címke: , ,