A rendőrség különböző akciókkal próbálja kiszűrni a gyorshajtókat

2022. augusztus 10. 13:27 | Szabó Judit

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Speed elnevezéssel fokozott ellenőrzést hajt végre augusztus 8 és 14 között, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik. A hatóság Magyarország egész területén, így Békéscsabán is fokozott sebességellenőrzést tart.

A Speed elnevezésű sebességellenőrzés célja, hogy minél több gyorshajtót kiszűrjenek a forgalomból. Békés megyében az elmúlt fél évet tekintve kettőszáztizenkettő személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Elsődleges adatok szerint ebből hatvanegy gyorshajtás miatt következett be. A  Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nyomatékosította: megelőzhetőek lennének ezek a tragédiák, ha mindenki betartaná a szabályokat. 

 

Fotó: behir.hu

 

– A sebességmérő akcióval az elsődleges célunk a szemléletformálás. Azt tapasztaljuk, hogy van olyan, aki látja, milyen nagy felelősség a közúti közlekedésben való részvétel. A másodpercek tört része alatt történhetnek balesetek, ütközések, melyeknek visszafordíthatatlan a következménye. Mindenképpen előre kell gondolkozni és ezeknek az ellenőrzéseknek is ez a célja – emelte ki Szombati Andrea r. őrnagy.

A szóvivő hozzátette: úgy látják, hogy a közlekedési kultúra változásban van, de még nagyon sokat kell fejlődni ahhoz, hogy a balesetek száma érdemben csökkenjen. A rendőrség munkatársai arra hívják fel a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy legyenek tekintettel egymásra. 

Évente kétszer van Európai szintű sebességmérő akció, amely egy héten át tart. Az első még márciusban volt, amikor SPEED maraton elnevezéssel 24 órás sebességmérést végeztek, előre meghirdetett helyszíneken. Mindezek ellenére közel száz autós hajtott gyorsan. Szombati Andrea aláhúzta, hogy még az előzetes figyelmeztetések sem hatottak ezekben az esetekben. Hozzátette: vannak olyan autósok is, akik az év minden napján betartják a sebességhatárokat és a közúti közlekedés szabályait, nem csak akkor, amikor ellenőrzés van, példájuk követendő.

 

Fotó: behir.hu

 

A rendőrség munkatársai arra kérik a közlekedőket, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat. Ne csak azért mert ellenőrzések vannak, hanem azért is, mert mindenkit haza várnak!

További programok »

FEL