A pályázatok eredményhirdetésével zárult az ’56-os emlékév Békéscsabán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára való tekintettel, idén év elején alakult meg Békéscsaba ’56-os Emlékbizottsága azzal a céllal, hogy megszervezze a városban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplését. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára való tekintettel, idén év elején alakult meg Békéscsaba ’56-os Emlékbizottsága azzal a céllal, hogy megszervezze a városban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplését. Az emlékév zárását csütörtökön délután tartották a múzeumban.

A számos megemlékezés mellett az Emlékbizottság pályázatot írt ki általános és középiskolások számára.  A diákok 1956-hoz kötődő emlékkiállítás; ünnepi műsor készítése és bemutatása; valamint prezentáció készítése és bemutatása témakörökben pályázhattak. A pályázatok eredményhirdetését az emlékév zárásával egybekötve, csütörtökön délután tartották a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A Múzsák termében az Elnyomás és szabadság című kiállítás relikviái adtak méltó keretet az ünnepi alkalomhoz. Mint azt Kiss Tibor alpolgármester elmondta 1956 üzenete a műsoroknak, kiállításoknak, programoknak, rendhagyó történelemóráknak köszönhetően eljutott a diáksághoz is.

– Az emlékbizottság szerteágazó programsorozatot hagyott jóvá, több mint negyven rendezvényen vehettünk részt. A kitűzött célt teljesítettük, rengeteg fiatalt sikerült megmozgatni, sikerült nekik átadni ’56 szellemiségét. Sikerült átadni azt az üzenetet, hogy soha nem szabad feladni, hogy mindig küzdeni kell, és függetlenül attól, hogy az embert néha elnyomják, az igazság végül mindig győzedelmeskedik – fogalmazott az alpolgármester.

A Petőfi utcai iskolában Corvin köz a Petőfiben címmel rendeztek kiállítást, amelyről az iskola végzős diákja, Kozma Szabolcs elmondta, hogy az akkori Corvin közről készítettek egy külső teret és egy belsőt is, ahol egy korabeli lakást igyekeztek bemutatni. A pedagógusok, szülők, támogatók segítségével sikerült fellelniük az ötvenes éveket idéző képeket, szőnyegeket és például rádiót is. Medgyesi Pál, a múzeum igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy akár ott is szívesen látnák viszont a kiállítások egy-egy érdekes darabját.

 A Vásárhelyi Pál középiskolából a tízedikes Kovács Szabolcs arról beszélt, hogy intézményükben volt például olyan előadás is 1956-ról, amikor – a kort idéző ruhákba beöltözve – versekkel, zenével igyekeztek felidézni az ötvenes évek hangulatát. A Széchenyi középiskola diákja, a tizenkettedikes Szivák Kira elmondta, hogy Akiket a holnap megkoszorúz címmel készítettek kreatív prezentációt a korról zenével, filmrészletekkel, jelenetekkel tűzdelve.

A rendezvényen köszönetet mondtak mindazoknak, akik a programok és a pályázat lebonyolítását lehetővé tették, majd következett a díjak átadása.

 

Eredmények

„Szabadság ott van, ahol megszűnik a félelem” című emlékkiállítás pályázata

Az általános iskolák között első a Petőfi Utcai Átalános Iskola lett, második helyen az Erzsébethelyi Általános Iskola és a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola végzett. Különdíjat a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola kapott, emléklapot vehetett át az Erzsébethelyi Általános Iskola.

A középiskolák között első a BSZC Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakgimnázium, második a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium lett. Emléklapot vehetett át a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma és a BSZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

 

„Nekünk nem szabad feledni” című pályázat – ünnepi műsorok

Az általános iskolák között az első az Esély Pedagógiai Központ lett, a második helyet a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a harmadikat a Gerlai Általános Iskola érdemelte ki. A Nagy Imre Társaság különdíját Gyuris Zoltán kapta a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából.

A középiskolák között az első az Andrássy Gimnázium és Kollégium, második az Evangélikus Gimnázium, harmadik a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium lett. A Nagy Imre Társaság különdíját Tukarcs Krisztina kapta a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumából.

 

„Volt egyszer egy ’56” prezentáció-készítő és  -bemutató pályázat

Első a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma lett, második a BSZC Kós Károly Építő-, Fa- és Szolgáltatóipari Tagiskola lett.

Megosztás:

Címke: , , , ,