A nemzeti összetartozást ünnepelték Békéscsabán a Trianon téren

2021. június 4. 18:57 | Csiffáry Zsuzsanna

Pénteken 16:30-kor a nemzeti összetartozás napjára és a trianoni békediktátumra emlékezhetett Békéscsaba lakossága. Az ünnepségen a megyeközpont szervezetei és egyesületei koszorúval rótták le tiszteletüket.

Pénteken délután 16:30-kor a Trianon téren a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartottak megemlékezést. A Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata által megrendezett eseményen közel 400-an jelentek meg. 

– A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések részeként jött létre Magyarország és a győztes antanthatalmak között, újrarajzolva hazánk határait. Trianon részben ezért is tekinthető a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájának – mondta el beszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. 

A városvezető kiemelte: a hétköznapi ember dolga az, hogy tartsa a kapcsolatot a magyar nemzet tagjaival, nemzethatáron belül vagy kívül.

– Akkor tesszük jól ha az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági magyarokkal élénken kommunikálunk, sűrűn találkozunk velük. Számítanak ránk! – fogalmazott a polgármester. 

Koltay Gábor rendező a megemlékezés részeként mutatta be a Békéscsabai Jókai Színházban a Trianon című rockoperát, amellyel a nemzet összetartásának fontosságát kívánta hangsúlyozta.

– Azért fontos megemlékeznünk Trianonról, mert nem egy múltba vesző történetről van szó. Ez mai napig velünk élő probléma. Akkor lesz békesség körölöttünk a Kárpát-medencében, ha Trianon problémáját ki tudjuk beszélni és tanulságot tudunk levonni belőle. Nem a határok visszaállításáról beszélek, hanem egy olyan világról, ahol a határon túli magyarok is rendelkeznek minden őket megillető joggal. Például, ha az ember egy adott helyen szeretne boldogulni  a családjával, megőrizve a magyar identitását. A Trianon című rockoperával azt szeretnénk sugallni, hogy ha nem tudunk összetartó nemzetként viselkedni, az egyik legnagyobb sorskérdési ügyünkben, hanem széthúzunk, akkor ki leszünk szolgáltatva a nálunk nagyobb hatalmaknak – fogalmazott a Balázs Béla-díjas rendező. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a megemlékezés sokrétegű fontosságára hívta fel a figyelmet. 

– A megemlékezés kiemelten fontos, hiszen ismernünk kell a múltunkat. A nemzeti összetartozás napja alkalmából megrendezett esemény sokkal többet jelent a múlt tényeinek feltárásánál. Többek között azt is sugallja, hogy nem lehet mindig a kudarcainkra, veszteségeinkre gondolni, hanem fel kell emelnünk a fejünket, és örülni annak, hogy összetartozunk – fogalmazott a képviselő. 

Galéria

További programok »

Itthon

Területi adományosztási referensek segítik a nehéz sorsú családokat

A Megújuló Békés Megyéért Egyesület 2020 óta Segítő jobb civilektől civileknek néven egy civil összefogás útján igyekszik enyhíteni a COVID-19 járvány okozta társadalmi és gazdasági veszteségeket, a nehéz sorsú családok helyzetének könnyítésével. Cikkünkben Matuz Ádám Krisztián az egyesület elnöke számolt be arról, hogy két embert neveztek ki területi adományosztási referensnek.
2021. július 28. 19:04
FEL