A nehézségek ellenére folyamatos a csabai háziorvosi körzetekben a betegellátás

2022. augusztus 12. 09:31 | Vincze Attila

Az elmúlt másfél évben több tragikus haláleset miatt néhány háziorvosi praxis megüresedett Békéscsabán, ezek pótlása eddig többnyire helyettesítésekkel történt meg, de hosszútávon az önkormányzat célja, hogy új szakemberekkel oldja meg ezt a fontos problémát. A Lencsési lakótelepen található 25. számú körzetben októbertől már új háziorvos látja el a betegeket.

A békéscsabai önkormányzatnak a város 25 háziorvosi körzetéből jelenleg 3 helyettesítését kell megoldania, ezek a 17., a 22. és a 25. számú körzetek. Az okok összetettet, ráadásul nem kifejezetten helyi, hanem országos jelenségről van szó: legtöbbször életkori, finanszírozási vagy képzési problémák húzódnak meg a háttérben. A városvezetés azonban igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy a körzetek ellátása folyamatosan biztosított legyen.

Egy friss és örömteli fejlemény, hogy hamarosan a Lencsési lakótelepre új háziorvos érkezik. Mint ismert, dr. Bielik Terézia 2020 novemberi halála óta a 25. számú felnőtt háziorvosi körzet betöltetlen, ott az önkormányzat a mai napig helyettesítéssel oldja meg a feladatellátást. Ez természetesen nem azt a komfortot, valamint hatásfokot és ellátási szintet hozta az itt lakóknak, amit elvárnak, így egy ideje több körben is próbálta az önkormányzat megoldani ezt a problémát. Varga Tamás alpolgármester, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselője elmondta, hogy pályázatot írtak ki a körzet betöltésére.

 

Varga Tamás alpolgármester, önkormányzati képviselő

 

– A felhívásra dr. Orosi Norbert hematológus, belgyógyász szakember érvényes pályázatot nyújtott be, amelyet a Családügyi és Népjóléti Bizottság nemrégiben, soron kívüli ülésén egyhangú támogatással elfogadott. Jelenleg még bizonyos engedélyeztetési eljárások vannak folyamatban, így várhatóan októbertől kezdheti meg a munkát az új körzeti háziorvos – fogalmazott.

A képviselő hozzátette, hogy a szakember békéscsabai illetőségű, és a Szegedi Tudományegyetem orvosi karán végzett, 2008-ban. Megjegyezte, hogy ezzel a lépéssel a 25. számú körzet kikerül a Békéscsabai Alapellátási Intézmény fenntartása alól és önálló körzetként működik majd tovább.

A békéscsabai önkormányzat szociálpolitikai osztálya 6-8 éve folyamatosan menedzseli a háziorvosi feladatellátást. Persze ez idő alatt nagyon sok változás történt, de a város mindig igyekezett ezekre proaktívan reagálni. Elmondható, hogy a megyei jogú városok tekintetében Békéscsaba így is jó helyen áll a háziorvosi körzetek betöltöttsége szempontjából, hiszen, ha az említett Lencsési körzetben októbertől nem kell helyettesíteni, akkor már csak két körzet marad, ahol ez továbbra is szükséges lesz.

 

Fotó: behir.hu

 

Varga Tamás emlékeztetett, hogy az önkormányzat, nem kötelező feladatként kialakította a háziorvosi támogató rendszert. Ennek egyrészről van pénzbeli támogatása, másrészről az önkormányzat a háziorvosi kártyán keresztül a helyi kulturális intézmények látogatásához, az Árpád fürdőbe, illetve a városi sporteseményekre ingyenes bérletet biztosít.

– Ezek olyan kedvezmények, amelyek növelik a háziorvosok komfortját, szolgálják a szakemberek rekreációját, de jelzés arra nézve is, hogy a város számít rájuk és megbecsüli a munkájukat. Ezeken kívül akár a lakhatásban is tudunk segíteni, ha erre átmenetileg szükség van – emelte ki Varga Tamás.

A városvezetés a szociálpolitikai osztály vezetésével a háziorvosoknak járó kedvezményrendszert folyamatosan felülvizsgálja. Megnézik, melyik kedvezményt veszik leginkább igénybe, és hogyha változtatásra van szükség, akkor az önkormányzat arra is reagál. Ez azt jelenti, hogyha például valamelyik szolgáltatás kevésbé népszerű, akkor új elemeket lehet beépíteni, hiszen jelenleg az állami támogatáson túl ez a rendszer biztosítja az önkormányzat részéről a háziorvosok mindennapjainak jobbá tételét.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A fás szárú növények védelme még nagyobb hangsúlyt kap Csabán

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi tanácsnoka még múlt év szeptemberében kezdeményezte önkormányzati rendelet megalkotását a fás szárú növények védelméről, és a területek biológiai aktivitásértékének fenntartásáról. A szakmai és társadalmi egyeztetések után, Békéscsaba közgyűlése a legutóbbi ülésén fogadta el a rendeletet, amelyről az ötletgazdát kérdeztük.
2022. szeptember 26. 10:10
FEL