A negyedik negyedévre stabilizálódhat a hazai kiskereskedelem

2020. június 7. 16:08 | behir

Márciusban a járvány beköszöntekor a folyamatos ellátás ellenére is kiüresedtek a boltok. Sok üzlet, amely húsvét után zárt be, még csak most nyitott újra.

– Márciusban 15 százalékkal nőtt meg az élelmiszerboltok forgalma, áprilisban azonban a vásárlók már nem halmoztak fel fogyasztási cikkeket, mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szombaton a Magyar Televízióban. Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi forgalom áprilisban közel tíz százalékkal esett vissza.

A visszaesés hátterében többek között az áll, hogy turisták hiányában nem nőtt a vásárlóerő, valamint, hogy több munkáltató is bevezette a home office munkarendet, az iskolák pedig digitális oktatásra álltak át. A színházak és a vendéglátóipari egységek mellett a ruházati kereskedelem is komoly károkat szenvedett el. A forgalom visszaesése itt közel 90 százalékos volt. 

Bár a legnagyobb forgalmat az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházak és weboldalak bonyolították le, a kereskedelmi szektor éves kilátása kedvező. A vásárlási kedv lassan kezd visszatérni a korábbi normához, így a negyedik negyedévre újból felélénkülhet a kiskereskedelmi forgalom.

Forrás: hirado.hu

Gazdaság

Herczeg Tamás: Minden élet és minden vállalkozás számít!

Még tavasszal indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. Ezzel a Magyar Falu Program (MFP) kedvezményezetti köre tovább bővül, a falusi kisboltokat működtető vállalkozások mellett most már más profilú mikrovállalkozások is részesülhetnek a forrásokból.
2021. április 9. 14:12
FEL