Orbán Viktor: Emelt szintű készültséget kellett elrendelni

2021. február 26. 09:37 | behir

A következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 – A legfrissebb adatok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – közölte Orbán Viktor. 

A kormányfő a legutóbbi adatokat ismertette a pénteki interjúban. Eszerint 4668 regisztrált új fertőzöttet találtak, és 123 ember hunyt el. 451 beteget tartanak lélegeztetőgépen és  5027 embert kezelnek kórházban. A fertőzések száma a következő két hétben várhatóan drasztikusan nőni fog.

 – Jelenleg megvannak a szabad kapacitások. 15 831 kórházi ágy és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van most a kórházakban – fogalmazott.

 

Minden kórházban ott vannak a katonák is

 

A miniszterelnök kiemelte: köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előrejelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. Bejelentette, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget, és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben.

Minden kórházban ott vannak az egyenruhások. Át kell nézni a vezénylési listákat, hogy az orvosokat és ápolókat hova irányítsák. Vissza kellett hozni azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és novemberben volt jellemző – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő beszélt arról, hogy az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk. ​Úgy vélte, hogy felelőtlen a baloldal politikája: oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak és le akarják beszélni az embereket az oltásról.

 
A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani 

 

Arra kért mindenkit, hogy regisztráljon mielőbb az oltásra, mint mondta, a regisztráltak mind nyugodt húsvétra számíthatnak, mert addigra mintegy 2,5 millió fő megkapja legalább az első vakcinát, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb az oltási arány.

Az esetleges szigorítást firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy most olyan helyzet alakult ki, hogy egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Egyfelől van vakcina, lehet gondolkodni a korlátozások enyhítéséről, közben azonban átmenetileg a vírus egy erőteljesen felfutó szakasza következik, amihez fegyelmezettségre van szükség.

– A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani – emelte ki, hozzátéve, hogy a határokon azonban mindenképpen szigorítás várható. Az üzleti célú, Európán kívüli utazásokat radikálisan korlátozzák, hogy el lehessen kerülni a vírusmutánsok behurcolását. Ennek a kidolgozására kérte az operatív törzset.

 

Minden országnak saját magának kell megvédenie magát 

 

Orbán Viktor a kétnapos uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. Úgy vélte, minden országnak saját magának kell megvédenie magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását.

Olyan nagy a baj az EU-ban hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje – mondta.
 
Kiemelte azt is, hogy most fontosabb az idő, mint a vakcina ára. Az Európai Bizottság véleménye szerint jól tárgyalt, mert pénzt próbált megtakarítani, azonban sok időt vesztettek az ártárgyalásokkal.
 
A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk. Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.
 
 
A kibertámadásoktól is  védeni kell magunkat

 

A múlt héten kibertámadás indult a nemzeti konzultációs oldal ellen – hangzott el az adásban. 

A világban nekünk nincsenek ellenségeink, de ennek ellenére vannak támadások a kibertérben. Védekezünk az ilyen típusú támadások ellen, igyekszünk megvédeni magunkat és a védelmi rendszereket is folyamatosan fejlesztjük – fogalmazott Orbán Viktor.

 

Senkit sem hagyhatunk az út szélén

 

A harmadik hullám több tízezer ember munkahelyét veszélyezteti és senkit se hagyhatunk az út szélén – jelentette ki a kormányfő.

Mint mondta, megvannak az eszközeink arra, hogy a bajbajutott vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat az újranyitás utáni első hónapban is megtartsuk. Mindemellett törekedni kell arra, hogy új munkahelyeket hozzunk létre.

Beszélt arról, hogy jelenleg 55 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint egy éve, ezt a következő hónapokban nullára, vagy e fölé kell vinni ezt a számot.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL