A nap sztorija – Gundel Takács Gábor 54 éves

2018. augusztus 27. 13:39 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma Magyarország egyik, ha nem a legnépszerűbb médiaszereplőjét mutatjuk be. Sportvonalon kezdte a pályafutását, de kvízmesterként bontakozott ki igazán. Nehéz örökséget vállalt, ugyanis hazánkban Egri János és Vágó István nyomdokain kellett elindulnia. A kabát nem bizonyult nagynak, Gundel Takács Gábor felnőtt a feladathoz, sőt humort tudott hozzátenni, ezért jóval népszerűbbé vált, mint elődei. Egy újabb tudásalapú játékkal ma este mutatkozik be a Viasat3 csatornán. Ismerjük meg eddigi pályáját!

 

 

Kezdetek

Gundel Takács Gábor napra pontosan 54 esztendeje, 1964. augusztus 27-én született Budapesten dr. Takács Ervin és Gundel Márta gyermekeként.

Anyai ágon tagja a Gundel családnak. Dédapja, Gundel Károly hozta létre a nagy hírű, fővárosi éttermet, az ő nevéhez fűződik a Gundel-palacsinta is, noha valójában az ő édesapja, Gundel János alapította a vendéglátós dinasztiát.

Érettségi után nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, pedig háromszor is próbálkozott.

Ebben az időszakban dolgozott ácsként, segédmunkásként, színházi díszítőként, a televízió sportosztályán pedig ügyelőként, míg végül Vitray Tamás kezei alá került. Erről az időszakról egy korábban vele készített interjúban elmondta, hogy ez egy olyan időszak volt az életében, amely rengeteg bizonytalansággal telt, viszont nagyon-nagyon sok mindent megtanult. „Valóban a kétkezi melósok közül indultam, ezért pontosan tudom, hogy milyen az, amikor esőben, sárban az embernek fel kell másznia egy tetőre, és ott kell dolgoznia, ahogyan azt is, milyen az, amikor tizenöt-tizenhat órát dolgozik valaki egy színházban mint díszletmunkás. De azt gondolom, hogy ezek a tapasztalatok alapvetően mind a mai napig nagyon sokat jelentenek számomra, sokkal gazdagabb lettem általuk.”

 

 

Indulás

Borbás Marcsival (forrás: femina.hu)

Hősünk időközben elvégezte a Testnevelési Egyetemet, ahova 1989-1993-ig járt. Vitray segítségével pedig ügyelőből a Telesport szerkesztőjévé vált és itt dolgozott 1995-ig. Érdekesség, hogy első riportját 1989. március 15-én készítette a Budpaest-Isaszeg gyerekkerékpár-versenyről.

1992-ben a barcelonai nyári olimpiai játékokon már kommentátoraként hallhatta és ismerte meg az egész ország.

1993-ban indult útjára a Játék határok nélkül című televíziós műsor, melyet Geszler Dorottyával, illetve Borbás Marcsival vezetett.

A televízióval párhuzamosan elindult rádiós karrierje is, ugyanis 1991-1997 között a Rádió Bridge munkatársa volt.

1996-ban a Magyar Televízióból az Eurosport csatornához igazolt, ahol az akkor induló magyar adás házigazdája lett.

1998-tól egy éven keresztül még a Tenisz magazin főszerkesztőjeként is tevékenykedett.

 

 

Tapasztalatszerzés

Harmadik könyvének borítója (forrás: libri.hu)

1999 fordulópontot hozott az életében. Rádiós vonalon a Danubius-hoz szerződött, ahol Jakupcsek Gabriellával és Buza Sándorral hármasban készítették a Capuccinót. 

Hősünk a rádiós berkekben eltöltött évek legnagyobb hozadékának azt tartja, hogy ott minden élőben történik, és ezért minden az adott pillanatban születik meg.

1999-ben az RTL Klubhoz szerződött, de hamar átigazolt a konkurenciához, a TV2-höz, ahol elsőre szintén nem találta a helyét, ezért lehetett az, hogy feltűnt olyan műsorokban, mint a Sas taps és a Buzera című játékos show-műsor. 2004-ben nagy lehetőséget kapott a csatornától, az Áll az alku című táskanyitogatós műsor házigazdája lett. A siker ellenére a csatorna 2006-ban levette a képernyőről.

 

 

Kiteljesedés

Hősünk 2007-ben visszatért a Magyar Televízióhoz, ahol a sportközvetítések mellett olyan műsorokban mutathatta meg tudását mint, a Csináljuk a fesztivált!, A Társulat, vagy A Dal.

2011-ben húzott egy merészet a közmédia és Gundi vezetésével tűzte műsorra a tudásalapú játékot, a Maradj talpon!-t, amely 2013-ig nagy sikerrel futott. Stílusával, felkészültségével, kiváló humorával megteremtette a 21. század televíziós vetélkedőjét.

2013-ban újabb vetélkedő házigazdája lett, mely A következő! címet kapta. Bár sikeres műsor volt, 2015-ben mégis lekerült a képernyőről. Helyére érkezett újra a Maradj talpon!, melyet 2017-ig vezetett nagy sikerrel.

Gundi 2017. elején felmondott a Magyar Televíziónál és visszatért a TV2-höz, egykori nagy sikerű, napi műsorával, az  Áll az alkuval. Sikere ellenére a kereskedelmi tévé vezetése úgy határozott, hogy idén ősszel már nem indítja újra a műsort, ezért hősünk is odébbállt.

 

Gundel Takács Gábor Facebook oldalának borítóképe

 

 

Könyvek

Ahogy látjuk, Gundel Takács Gábor meglehetősen másként éli a celebek világát, mint a többiek. Ennek ellenére a könyvkiadás szele őt is megcsapta. Mentségére legyen mondva, hogy első könyvét a „nagy könyvkiadási láz” előtt, 25 éve adta ki Telesportré címmel.

A következő kötet 2003-ban Ami egyszer elmúlt, nem múlik el többé címmel került a boltokba. Ebben a Danubius Rádiós években összegyűjtött történeteit meséli el.

A harmadik könyve 2010-ben A sport művészete - Beszélgetések arról, amit nem lehet megtanítani címmel látott napvilágot. A kötet 11 beszélgetést tartalmaz, melyekből kiderül, hogy a sport a tehetség, a munka, a kitartás, a küzdelem, a veszíteni tudás, a győzni tudás, a csapatépítés, a csapatérdek, a taktika, a pszichológia, a tolerancia, a hit, a rafinéria, a profizmus, a játék, az alázat és még annyi minden más művészete.

 

 

Magánélet

Mivel hősünk meglehetősen ritka vendége a bulvármédiának, ezért keveset tudunk magánéletéről. Korábban így nyilatkozott arról, hogy miért nem szerepel a bulvársajtóban: „Az első feleségemmel élek, tőle van mindhárom gyerekem, nem verem őket, nem narkózom, nem hajtok az autómmal az árokba.”

Amit tudni lehet: felesége Czeglédi Ágota fogorvos, 27 éve házasok. Gyermekeik: Gergely (1993), Anna (1996) és Bence (1998).

Gundel Takács a felesége hatására vált római katolikusból reformátussá.

 

 

Augusztus

Karrierjének tárgyalását ott hagytuk abba, hogy távozott a TV2-től: azonban annyira távol nem került a csatorna tulajdonosi körétől, ugyanis augusztus közepétől a SpílerTV-n vezet sportműsorokat.

Ma – vagyis születésnapjának estéjén – láthatjuk először a Viasat3 csatornán a KérdezŐ című tudásalapú vetélkedő műsorvezetőjeként.

A műsorról egyelőre annyit tudni, hogy a világ számos országát már meghódította. A beharangozóból kiderül, hogy az újgenerációs vetélkedőben az egész ország kérdezhet, és nemcsak a kérdés fontos, hanem az is számít, hogy ki, hogyan és hol teszi fel azt.

Kíváncsian várjuk.

 

Isten éltessen Gundi!

További programok »

FEL