A nap sztorija – Fodor Rajmund, a sármos balszélső

2019. február 21. 10:18 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazós rovatában ma egy egészen kivételes tehetségű vízilabdázót, egy kiváló sportembert mutatunk be. Fodor Rajmund nagy sikereket mondhat magáénak, kétszeres ötkarikás bajnokként beírta magát a magyar sporttörténelembe. A világon egyedüli pólósként azzal dicsekedhet, hogy egy éven belül három korcsoport világversenyén játszott az érmet nyert csapatban. A felnőttekkel ezüstöt, a juniorokkal bronzot, az ifikkel pedig aranyat szerzett 1993-ban. Minkét kapu előtt egyaránt hasznosan, intelligensen játszott. Taktikailag is a legképzettebb pólósok közé tartozott. Manapság az egyik kereskedelmi televízió extrémsport-realityjében láthatjuk nap mint nap. A szegedi születésű vízilabdázó történetében is kerestünk Békés megyei szálat. Ismerjük meg pályafutását! Tartsanak velünk!

 

Békés megyei gyökerek

 

Fodor Rajmund napra pontosan 43 esztendeje, 1976. február 21-én látta meg a napvilágot, Szegeden. A kiváló sportoló büszke Békés megyei gyökereire, ugyanis anyai ágon Körösladányból és Békésszentandrásról származik a család. Dédnagyapja még kántortanító volt Körösladányban. Gyermekévei nyarait a két Körös-parti településen töltötte.

 

A Sztár Sport poszterén (forrás: kataca.hu)

A kezdetek

 

Szülővárosa vízilabdacsapatában kezdte pályafutását. Tehetségére hamar felfigyeltek, 10 évesen igazolt játékos lett. Utánpótláskorú játékosként első nagyobb nemzetközi eredménye az 1991-es, junior világbajnokságon szerzett bronzérem volt. Egy év múlva junior Európa-bajnok lett.

Majd jött pályafutásának legsikeresebb éve. 1993. januárjában, 16 évesen bekerült az új szövetségi kapitány, Horkai György keretébe. A válogatottban – immár betöltve a 17. életévét - áprilisban mutatkozott be. Májusban részt vett a válogatott törökországi EB-selejtezőin, majd az athéni Világkupán és a sheffieldi kontinensviadalon szerzett ezüstérmet. Közvetlenül ezután ifi Európa-bajnok lett Hollandiában, majd junior vb-bronzérmes Kairóban.

1993-tól három egymást követő évben nyerte el a Kiváló Ifjúsági Sportoló címet.

 

Klubsikerek

 

1994-ben a Szegeddel a legjobb nyolc közé, a következő évben a döntőbe jutott a LEN Kupában.

Az 1996-ban az ötkarikás játékok után a Ferencvároshoz igazolt, ahol magyar kupagyőztes, LEN-döntős lett.

A következő szezonban az olasz Florentinában szerepelt. Csapatával a LEN Kupa elődöntőjéig jutott.

1998-ban visszaigazolt az FTC-hez, ahol a Magyar Kupában a döntőig, a KEK-ben az elődöntőig jutottak. A bajnokságban második helyezettek lettek.

Nadine, Bernadett, Rajmund és Damián (forrás: etelstilus.hu)

Az 1999–től 2002-ig ismét a Florentina színeiben szerepelt, akikkel KEK-győzelmet és két bajnoki ezüstérmet szerzett.

A 2002–ben hazatért és az akkori sztárcsapat, a Honvéd játékosa lett. Új klubjával négy magyar bajnoki aranyat ezüstöt és egy bronzérmet szerzett. Bajnokok Ligája-döntőt játszott és Euroligát nyert.

2008 nyarától, a hazai bajnokság szünetében Máltán szerepelt.  A 2008–2009-es szezonban olasz Nervibe igazolt.

2009-től az olasz másodosztályú Bogliasco játékosa lett.

2010 őszétől a szaúd-arábiai Al-Ittihad csapatához szerződött, ahol a következő évben szaúdi bajnok lett.

2012-ben hazajött és még egy évet játszott az Újpest csapatában.

 

Válogatott eredmények

 

Fodor Rajmund  ifjúsági válogatottként négy aranyéremmel és két bronzéremmel melegített a felnőtt pályafutására.

 

A Bajnokok csapatában - Exatlon Hungary (forrás: tv2.hu)

 

1993-tól 2006-ig 13 esztendőn át szolgálta a magyar válogatottat és szállította a sikereket. Rendkívül sikeres pályafutása alatt két olimpiai aranyérmet, a világbajnokságokon egy arany és három ezüst, Európa-bajnokságon két arany, három ezüst és két bronz, a Világkupán két arany, három ezüst és egy bronz, a Világligában pedig két arany, egy ezüst és egy bronz színű érem került a nyakába.

Vagyis felnőtt válogatottsága alatt 23 érmet szerzett önmagának, a csapatnak és Magyarországnak.

 

Az aktív évek után

 

Fodor Rajmund 2010 nyarától nemzetközi utánpótlás tábort szervezett Máltán.

2013-tól játékvezetőként is tevékenykedett. 2014-ben a magyar bajnoki döntőben is bíztak rá mérkőzést. 2014 májusától a Vasas vízilabda ifjúsági csapatának edzője lett.

Kivételes sportpályafutása során Az év magyar csapatának tagja díjat kapott 1993-ban és, 2000-ben. Az ezredfordulón megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, majd 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

Rajmund, a nagyon ismert anyós, a kevésbé ismert após és Bernadett (forrás: nlcafe.hu)

A tavalyi évtől a TV2 képernyőjén tűnt fel. Elsőként a kereskedelmi csatorna nagyon színes, nagyon szagos showműsorában, a Nagy Duettben lépett kamerák elé Wolf Kati oldalán. Igazi sportemberként küzdött, de a páros a legjobb hat között kiesett.

Idén januártól a csatorna új televízió extrémsport-realityjében, az Exatlon Hungaryban játszik. A műsor a már jól ismert Játék Határok Nélkül című program feltuningolt változata. Egy nyilatkozatában Fodor Rajmund úgy fogalmazott, nem sokat hezitált, elvállalja-e a felkérést, amikor meghívták az extrémsport-realitybe. „Életem a játék és a sport, ez a kettő pedig egyszerre van jelen az Exatlonban. A pályák nagyon komoly fizikai és ügyességi megpróbáltatások elé állítanak bennünket. Ráadásul ki sem próbálhatjuk a feladatokat, így még a körülmények is befolyásolják, hogyan sikerül teljesíteni.

 

Magánélet

 

Rajmund nős, felesége Fonyódi Bernadett, két gyermekük van, Nadine és Damián. Anyósa az ország Szép Károlyné Ágnese, Ágicája, Ancija, azaz Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, apósa Fonyódi Péter zenész.

Isten éltessen Rajmund!

 

További programok »

FEL