A nap sztorija – Fábián Juli 38 éves lenne

2018. július 9. 15:06 | Diós Zsolt

Mai történetünk végtelenül szomorú, ugyanis Fábián Juli énekesnő, dalszerző, dalszövegíró ma lenne mindössze 38 esztendős. Azonban hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után tavaly decemberben elhunyt. Életigenlése, a szenvedés méltósággal viselése is példaértékű volt. Azon kevés művész közé tartozott, akiket mind a szakma, mind a közönség elismert és szeretett, pedig soha nem szerepelt a kereskedelmi televíziók tehetségkutató műsoraiban. Ha el is indult, akkor bármelyiket megnyerhette volna, mert ő volt a XXI. század hangja. Ismerjük meg Fábián Juli, sajnálatosan nagyon rövid élettörténetét!

 

A kezdetek

1980-ban született, zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, amellyel párhuzamosan az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait. Tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak. Két év énektanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként. Tanárai azt mondták róla, hogy érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő volt fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.

 

Csillag születik

Hősünk pályafutása első éveiben énekelt a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Bandben, saját dzsessz kvartettjében, a Just In Time-ban és a Jazzjetben. Rendszeres vendége volt a Gyárfás Istvánról elnevezett Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében. 2005-től dzsesszéneket tanított az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában.

 

Zoohacker-rel (forrás: blikk.hu)

Fábián Juli 2003-ban három számban közreműködött a Deseő CsabaGyárfás István Trio Tale című lemezén, 2005-ben az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band tagjaként a My Rocky Mountain című CD-n énekelt.

Számos stúdiómunkája mellett rendszeres szerzője volt az EMI dzsesszújságjának, a Hangjegyzetnek. 2005-től az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszénektanára, 2008-tól pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének énektanára volt.

2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott.

2005-től öt éven át énekelt a népszerű nujazz csapatban, a Barabás Lőrinc Eklektricben, amellyel két stúdióalbumot készített, 2007-ben a Ladal, 2009-ben Trick címmel. 2009-ben a Fábián Juli Jazz Riff-fel csinált lemezt Honey & Chili címmel.

2010-ben szerencsére csak énektanárként, de közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

 

 

A csillag ragyog

2011-ben elnyerte az évente három kiemelkedően tehetséges, fiatal dzsesszzenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat. Ugyanebben az évben a Sárik Péter zongoristával közös duójával Harmony címmel publikált zeneanyagot. Szintén 2011-ben megjelent Zoohacker-rel közös elektroakusztikus duójának négyszámos EP-je, a Girly, majd a formáció indult A Dal 2012-ben és a Like A Child című dallal bejutott a nyolcas döntőbe.

Győrfi Pállal (forrás:blikk.hu)

 

2013-ban vendégelőadóként énekelte a Waiting for the Sunshine című számot a Kerekes Band Fonogram díjas Folklore Man című albumán. A Fábián Juli & Zoohacker páros 2015-ben stúdióalbumot jelentetett meg Shine címmel. A legrangosabb hazai fesztiválok állandó fellépője volt. Valamennyi nagy hazai nyári fesztiválon fellépett.

 

 

A csillag halványul

2017 tavaszán A nagy duett című műsorban Győrfi Pál oldalán szerepelt. Messze a legszimpatikusabb duó volt és intelligenciában magasan kilógtak, továbbá mindketten komolyan vették a feladatot és kevesebbet foglalkoztak az elvárt kereskedelmi körítéssel így az első adásban kiejtette őket a nagyszerű Cooky-val megerősített „zsűri”.

Szívügyének tekintette a Paloznaki Jazzpiknik elnevezésű rendezvényt. Utolsó munkája volt a fesztivál himnuszának eléneklése 2017 nyarán Zoohackerrel és Johnny K. Palmer-rel. A Jazz & Wine című dal és a klipje is telis tele van életigenléssel, pedig Juli vélhetően már küzdött a betegséggel.

 

 

 

A csillag kihuny

Először 2012-ben ment kényszerpihenőre az akkor 32 éves énekesnő. Egy év múlva, az RTL Klub Fókusz Portré című műsorában beszélt arról, hogy komoly egészségügyi probléma miatt vonult vissza. Ekkor még sikerült felgyógyulnia.

2017. július 16-án több koncertje lemondása után jelentette be, hogy daganatos megbetegedése miatt olyan kezelésekre van szüksége, amelyek határozatlan időre kizárják azt, hogy fellépéseket, interjúkat vállaljon.

Facebook oldalán így írt: „Egy ideje tartó daganatos megbetegedés miatt most olyan kezelésekre van szükségem, amik bizonytalan időre kizárják az éneklést, a munkát, így egy darabig semmilyen fellépést, interjút, közszereplést nem vállalok, hogy minden erőmmel és energiámmal a gyógyulásra koncentrálhassak, és végleg magam mögött tudjam hagyni ezt a betegséget.
Arra kérlek benneteket, hogy tartsátok tiszteletben ezt az időszakot, szorítsatok nekem és küldjetek sok pozitív energiát, hogy mielőbb újra egészséges lehessek és alkothassak, énekelhessek.
Hálásan köszönöm! Szeretlek benneteket és időnként hírt fogok adni magamról.”

Egy hét múlva újra üzent: „Nem vagyok egyedül, és Veletek még inkább érzem, hogy sokan gondolnak rám és drukkolnak nekem. Számomra nincs más út és lehetőség, mint a teljes gyógyulás, annyi tervem és álmom van még, és minden erőmmel, érzésemmel, gondolatommal azon leszek, hogy újra egészséges legyek.
Szeretlek benneteket ”

Október 31-én ugyanitt arról számolt be, hogy javult az állapota, és megköszönte rajongóinak a támogatást.

A harc azonban sajnos eldőlt. A halál legyőzte az élni akarást, december 16-án Fábián Juli családja, barátai és zenésztársai körében 37 évesen elhunyt.

A Petőfi Rádió a halálhírre reagálva megszakította adását, és egy 2016-os koncertfelvétellel tisztelgett Fábián Juli emléke előtt, de a hír hallatán több médium is módosította műsorát és megemlékezett a művészről.

Gyárfás István, akit Juli felfedezőjének tartanak ezt írta a Facebook-on:

„Azt mondják, hogy én fedeztem fel Julit. Ez hülyeség! A Napot nem kell felfedezni. Az ott van, és kész. Élvezzük, hogy meleget ad és világít nekünk! Most, hogy Juli elment, sötétebb lett ebben a világban. Legalábbis számunkra. Egy időre. Nem tudom, hogy miért kellett ennek megtörténnie. Mégis úgy gondolom, hogy Juli üzen valamit a számunkra.

Emlékszem, egy jazz-klubban ismertem meg őt, a Jazz Garden-ben. Énektanárnője, Munkácsi Bea hozta el a legjobb tanítványait. Amikor Juli a színpadra lépett, egyből láttam, hogy ez a lány nemcsak énekel, hanem RAGYOG. Valójában ezt tette egész életében.

Meggyőződésem szerint Juli élete példa számunkra, hogy lássuk, mi a mi feladatunk ezen a Földön. Hogy világítsunk és ragyogjunk, ki-ki a saját világossága, képessége és adottsága szerint. Hogy hitet és reményt adjunk az embereknek, hogy örömet szerezzünk nekik, hogy szeressük őket, hogy jobbá tegyük ezt a világot. Nemcsak az előadóművészek, hanem mindnyájan.”

Az emlékpadavatás meghívója (forrás: Fábián Juli hivatalos facebook-oldala)

 

 

A csillag emléke él

Barátai, rajongói májusban a budapesti Normafánál emlékpadot avattak Fábán Juli tiszteletére.

Szintén májusban zenészbarátai Fábián Juli emlékkoncertet adtak a Budapest Parkban, mely csordulásig megtelt. A fellépők között volt Dés László, Tátrai Tibor, Palya Bea, a Punnany Massif, és, hogy Békés megye se maradjon ki, a Magna Cum Laude.

A koncert bevételeit jótékony célra fordítják a szervezők: az újonnan létrehozott Fábián Juli Alapítvány számlájára kerül. Az alapítvány célja olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak fellépni-alkotni-dolgozni és elesnek a pénzkereset lehetőségétől.

 

A jazz és a popszakma is tisztelgett (forrás: Fábián Juli hivatalos facebook-oldala)

 

A sok megható pillanat közül a legszebb az volt, amikor Saiid, vagyis Süveg Márk, az Akkedet Phiai zenekar tagja felolvasta Juli tiszteletére írt sorait:

 

Vallomások pehelykönnyű új Holdja
némán szólva a túloldalról dúdol ma.
Gondoltunk feketét, fehéret, közben ragyogott és színt adott.
Azt hisszük itt a színpadon, hogy dühösek a csillagok...

Minden hatalmas szívnek van egy kis lámpása, s izzik,
majd a megtört fény egy prizmán át szivárványra nyílik
és így királylány vagy mindig!

Ez már csak ilyen, „a zuhéban kell hoznunk a legtöbb fényt”
- mondtad, és mutattad és most sem engednéd a megtört ént...
Tudom jössz még szívárványba', az égbe vissza-esőként
és szólsz: azért vagyunk törékenyek,
hogy mind ezer színre essünk szét!

 

Juli! Nyugodj békében!

További programok »

FEL