A nap sztorija – Ez történt 1968. július 27-én, Békés megyében

2018. július 27. 14:39 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1968. július 27-én megjelenő Békés Megyei Népújság. Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők és a kor örömét, bánatát megélő kisemberek izgalmas világába. Ma a járdán való kerékpározás veszélyeit taglaló írásra, egy szocialista brigád nemes tettéről szóló hírre, az üzletek nyár végi leárazásáról, vagyis akcózásáról szóló riportra és néhány rövidhírre esett a választásunk, persze kommentárral. Jó szórakozást kívánunk!

 

A járda nem versenypálya...

Végre felszedték a Thurzó utca tégláit a járdáról, amelyek sokszor fenyegették bokaficammal, hasraeséssel a járókelőket. Pár nap múlva sima betonjárda húzódott a régi helyén, nagy örömére az ott lakóknak.
Csakhogy most újabb veszély fenyegeti a gyanútlan gyalogjárót. Eddig csak a Deák utca páros oldalán folyt az ifjúság részéről a bicikliverseny, lecsöngetve az ott járókat. Szakad a nylon harisnya, egy tömött hálószatyorba beleakad a pedál, egy bottal csoszogó öreg a falhoz lapul. S a méltatlankodó megjegyzésekre egy válasz a legilledelmesebb a sok közül: „Nem a magáé a járda, pofa be...”

Rendőrt! (forrás: FORTEPAN/Urbán Tamás)

Az ifjú tettesek tovább suhannak, anélkül, hogy tudnánk, ki volt az? Lassan a felnőttek is utánozni kezdték az ifjúságot azzal a különbséggel, hogy van, aki leszáll, kitér, ha kell, de néha hatalmas csomagokkal lévén felpakolva, ők kémek egy kis helyet.

S most, hogy a mi utcánk is dicsekedhet korszerű járdával, máris megindult rajta a kerékpárforgalom. Két kannatartó, „kútra megyek” meglepetésszerű, gyors felhajtás a kocsiútról, derékszögben fordulás. Elengedett kormány és más bravúrok még eddig csak majdnem okoztak balesetet. Egy nagypapa és egy nagymama panaszkodott, hogy a rájuk bízott 2-3 éves unokák már elérik az utcaajtó kilincsét. S mivel tudják, hogy egyedül tilos az utcára menni, szélsebesen rohannak kifelé, összeütközve az ugyancsak teljes iramban száguldó kerékpárossal. Eddig csak ijedtség, sírás, kis térdhorzsolás, de lehet ennek súlyosabb következménye is.

Soraim igazolására jó lenne egy-egy rendőrt kiküldeni minden ilyen aszfaltos-járdás utcához ellenőrizni. Egy kis pénzbüntetés, szigorú figyelmeztetés elejét venné a különben elkerülhetetlen baleseteknek.

Mai kommentár: Az 1968-as évet követő évtizedekben is komoly problémát okozott a belterületi utak járhatatlansága. A járdák – érthető okokból – hamarabb kaptak szilárd burkolatot, mint az utak. Így a békéscsabai kerékpáros társadalom előszeretettel használta a közlekedési szempontból a járdákat, mint az egyenetlen utat, ahol nem törtek a küllők, ahol nem rázódott ki a reggeli a nyeregben ülőből. A helyzet valóban sok balesetet eredményezett és olykor extrém sportnak számított kijutni a kapun. Az viszont az újságíró elvtársi túlbuzgósága, hogy rendőrért kiállt és büntetést követel.

 

„Segítettek a szocialista brigád tagjai is..."

Kötegyánban - csakúgy, mint megyénk bármely részén - sok szép új családi ház épült az utóbbi időben. Az egyik villaszerű új házban lakik Virágh László kétgyermekes családapa, MÁV váltókezelő. Sokat segít szabadnapjaiban a helyi Petőfi Tsz-ben dolgozó feleségének. Az új ház mégis viszonylag gyorsan felépült. A családfő nem kis büszkeséggel nyilatkozott arról, hogy szocialista brigádban dolgozik a békéscsabai vasútállomáson s bizony sokát segítettek szabadnapokon a brigádtagok is.

Egy szocialista brigád (forrás: FORTEPAN/Szalay Zoltán)

Az állomás vezetősége lehetővé tette, hogy Kolarovszky János, Szabó Sándor, Borbíró László, Sárosi János és mások - amikor a munkájukra legnagyobb szükség volt Kötegyánban - a házépítő brigádtaggal egyszerre menjenek szabadnapra. így történt, hogy a társadalmi összefogás meggyorsította az építkezésit, A Virág család háza még nincs bepucolva, sok még a csinosítani való, de a szülők és gyermekek egyaránt nagyon jól érzik magukat a tágas otthonban. A segítőkész brigádtagok dicséretet érdemelnek...

Mai kommentár: A kor hibái és bűnei ellenére azt el kell ismerni, hogy 50 éve az embereket összehozta a közös cél. Az akkori munkatársak még nem egymás fúrásával, a másik hibáinak felhánytorgatásával voltak elfoglalva, hanem segítettek a másikon. Biztosak lehettek benne, hogy ezt a segítséget vissza is fogják kapni. Akkor még komolyan vették az egy mindenkiért mindenki egyért! latin közmondást.

 

Hétfőn kezdődik az engedményes nyári vásár megyénkben
Nyilatkoznak a kiskereskedelem illetékesei

Hétfőn, 1968. július 29-én 'kezdődik az immár hagyományos nyári vásár. A Centrum Áruház és a Békés megyei Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat illetékesei adtak tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

Nátor István, a Centrum Áruház és Cs. Szabó Imre, az Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat áruforgalmi osztályvezetői elmondták, hogy a vásár július 29-től augusztus 12-ig tart. A vásár során a Centrum Áruház két és fél millió forintnyi árukészletet, az iparcikk kisker. vállalat pedig mintegy tízmillió forint értékű árut von be az engedményes vásárba. Az árengedmény mindkét vállalatnál 30-40 százalékos. A lakosság megtakarítása tehát a vásárból fakadóan mintegy három és fél-négymillió forint lehet.

Sok nélkülözhetetlen áru (forrás: FORTEPAN/Bauer Sándor)

Az előző évek szezon, végi vásáraitól a jelenlegi annyiban különbözik, hogy augusztus második feléről egy hónappal előbbre hozták, így 'két fizetési nap esik a vásár időszakára. Ugyanis jogos bírálatot kaptak korábban, mert a vásárt olyan időpontokban rendezték, amely nem kedvezett a fizetésből és bérből élőknek.

Megtudtuk, hogy a vállalatok minden olyan nyári áruit, amely eddig nem került értékesítésre, bevonnak az akcióba. Hangsúlyozottan kiemelték az illetékesek, hogy a nyári vásár során árusításra kerülő cikkek az idei divat áruféleségei, tehát nem úgynevezett „bóvli áruk’’.

Mindkét vállalat bevonja a vásárba az úgynevezett nyári karton és más mosóárukészletét. A Centrum Áruház főleg méteráruban, az iparcikk kiskereskedelmi vállalatai pedig készruhában rendelkezik nagyobb készlettel. A női nyári cipőkből jelentős, a bőrdíszműáruk, retikülök, táskákból is számottevő az a készlet, amely bekerül a leszázalékolásba, de tervbe vették a fürdőköpenyek, strandcikkek, strandeszközök, kerti abroszok, nyári konfekciókészítmények, férfi, női öltönyök, kosztümök bevonását is mindkét vállalatnál. Jelentős az ujjatlan blúzok, pulóvereik kiárusításra kerülő mennyisége is, valamint a férfi rövid ujjú ingek, fürdőruhák és egyéb fel nem sorolt áruféleségek. Érdekessége az idei nyári vásárnak, hogy mindkét vállalatnál párhuzamosain egy másik kedvezményes akció is fut, a háztartási és műszaki cikkek területén, ahol a tv, rádió, kukta, szobai szökőkút, mosógép, minivizoir, Tátrán 125 köbcentiméteres motorkerékpár és még egyéb árucikkek kerülnek kiárusításra, jelentős, 500-tól 1000 forintig terjedő árcsökkentéssel.
Arra vonatkozóan, hogyan készültek fel a várható nagy érdeklődésre, az illetékesek elmondták, hogy emelték az eladószemélyzet létszámát, kisegítő pénztárakat állítottak be, hogy az áteresztő képességet növeljék, különösen az első napokban várható forgalom miatt.

Mai kommentár: A fogyasztói társadalom még nagyon messze volt Magyarországtól, Békés megyétől, viszont a cégvezetők már tudták, hogy a vásárlók pénztárcájához a mínusz és a százalékjeleken át vezet az út. Azt, hogy 1968-ban már egy-egy ilyen akció alkalmából figyelembe vették a fizetésnapokat és, hogy kisegítő pénztárakat nyitottak ezekre a napokra, az a bölcs előrelátás vagy az új gazdasági mechanizmus eredménye-e, azt nem tudjuk. Azon viszont elgondolkodhatunk, hogy a rendes háztartásokban biztosan szükség volt-e szobaszökőkutakra.

 

Rövid hírek

- Gyorsabban híznak. Az idén a tervezett 450 darab helyett 600 hízott marha átadása várható a békéscsabai Lenin Tsz-ben. Az átvétel azonban akadozik. A torlódás oka az, hogy a vártnál lényegesen gyorsabb volt az állatok súlygyarapodása.

Marhatelep (forrás: FORTEPAN)

- Külterületen is. A járási tanács vb arra kérte a mezőhegyesi községi tanácsot, hogy a szak- szervezeti kulturális intézmények támogatása mellett a külterületeken fejlesszék tovább a könyvkölcsönzést és a keskenyfilmvetítést is.

- Fiatalkorúak szabálysértése. A múlt évben mindössze 8 fiatalkorú ellen indult szabálysértési eljárás a szarvasi járásban, s ez az összes szabálysértőknek csupán 1,4 százaléka. Közülük kettő tulajdon elleni lopásért, a további hat engedély nélküli horgászásért került szabálysértési eljárás alá.

- Társadalmi bíróságok. 1967. január 1 óta 36 esetben adta át az ügyet a gyulai ügyészség társadalmi bíróságnak vagy fegyelmi bizottságnak. Probléma azonban, hogy a társadalmi bíróságok működése nem mindenütt kielégítő. Hiányosságok mutatkoznak a fegyelmi eljárásoknál is. Előfordult olyan eset is, hogy csak az ügyészség többszöri figyelmeztetése után került sor a fegyelmire.

- Egységes elbírálást. A mezőkovácsházi járási tanács művelődésügyi osztálya és egészségügyi csoportja közösen intézkedik annak érdekében, hogy a járás általános iskoláiban a tornaóra alóli felmentéseket egységesen értelmezzék és alkalmazzák.

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve csak reménykedni tudunk, hogy a békéscsabai Lenin Tsz-ben megbirkóztak a gyorsan hízó marhákkal, Mezőhegyes környékén a keskenyfilmvetítéssel és Mezőkovácsháza körül a tesiórákról felmentettek problémájával. A szarvasi járásban dolgozó rendőrelvtársaknak pedig innen is gratulálunk, hogy hat gyereket tudtak elkapni engedély nélküli horgászásért.

 

 (A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1968-ban készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Életmód

Zöldhulladék-gyűjtő edényeket kapnak a békéscsabaiak

A DAREH Önkormányzati Társulás döntése értelmében a békéscsabai lakosok 7500 darab 240 literes, ingyenes zöldhulladék-gyűjtő, valamint 2000 darab 300 literes ingyenes komposztáló edényt kaphatnak a zsákban beérkező zöld hulladék mennyiségének csökkentése érdekében.
12:15
FEL