A nap sztorija – Epilepsziával élők napja

2019. február 14. 14:17 | Diós Zsolt

A szerelmesek és a virágárusok ünnepe február 14., amikor a szívek virágba borulnak és az utcák, terek megtelnek rózsát szorongató kamaszokkal. Nincs is ezzel semmi gond - persze a tapasztaltabbak már tudhatják: ahhoz, hogy működjön egy kapcsolat, aligha elegendő évente egyszer meglepni a szerelmünket. A giccsbe hajló ünnepet nehezen viselők gondoljanak arra, hogy Szent Bálint sem csak a szerelmesek, de az epilepsziások védőszentje is. A behir.hu napi rovatában ma az epilepsziával foglalkozunk azért, hogy megismerjük a betegséget és megszűnjön a körülötte kialakult homály, ugyanis a világon nagyjából 50 millió ember epilepsziás, Magyarországon megközelítőleg 150 ezren lehetnek. Azt is megtudhatják, hogy mit kell tennünk, ha valaki epilepsziás rohamot kap. Tartsanak velünk!

 

A nap története és Szent Bálint

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda 1997. február 14-re hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Bálint napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is. A világnap lehetőséget nyújt a betegséggel és gyógyítással kapcsolatos szélesebb körű tájékoztatásra és az epilepsziával élőkkel való kézfogására.

Szent Bálint ábrázolása (forrás: mult-kor.hu)

Az epilepsziáról szóló legrégibb lelet egy babiloni táblán maradt fenn, az időszámításunk előtt 2000 körül keletkezett, 40 táblából álló Babiloni Orvosi Kódexben. A táblára gondosan feljegyezték mindazokat a különböző rohamfajtákat, amelyeket ma is ismerünk. Hippokratész ókori görög orvos forradalmi újítása volt, hogy rámutatott: az epilepszia nem szent dolog, hanem az agy megbetegedése.

Szent Bálint hittérítő volt az 5. században. Históriák szerint többször is sikertelenül próbálta megtéríteni a mai bajorországbeli Passau lakosságát, a kudarcok miatt az Alpokban remeteként fejezte be életét, 475 körül hunyt el.
Szent Bálintot a középkor derekától hívták segítségül az epilepsziások. Bár a legendák homályába vész, hogyan került kapcsolatba a betegségben szenvedőkkel, de tény, hogy az epilepsziások Közép-Európa-szerte hozzá fohászkodtak. Ennek jeleként a mai Németország, Ausztria, Csehország és Magyarország egyes területein a betegek úgynevezett Bálint-keresztet hordtak a nyakukban.

A világon számos híres ember élt a betegséggel, így Nagy Sándor, Julius Caesar, Napóleon, Vincent Van Gogh, Niccolo Paganini, Pjotr Iljics Csajkovszkij, Händel, Beethoven, Dante, Edgar Allan Poe, Jonathan Swift, Agatha Christie, Pascal, Alfred Nobel vagy Richard Burton.

 

Az epilepszia és fajtái

Magyarországon 150 ezer érintett él (forrás: webbeteg.hu)

Az idegrendszeri eredetű görcsrohamok közismertebb, általános összefoglaló neve epilepszia. Több altípusa ismert, most azokat vesszük sorra, melyek a leggyakoribbak.

A kisroham időtartama csupán másodpercekben mérhető, hossza nem éri el az egy percet. Külső szemlélő számára gyakran észrevehetetlen, a roham végeztével a sérült folytatja a megkezdett tevékenységét.

A nagyroham neve nem elsősorban a roham időtartamára vonatkozik - bár akár 4-5 perc is lehet - inkább a tünetekre. A sérült egész teste rángatózni kezd, eszméletvesztés következik be, nem ritkán habzik a beteg szája.

Más típusoknál előfordul, hogy a görcs, rángás, megfeszülés csupán néhány izmot érint, de azon forma is ismert, mikor izomelernyedés következik be. Előfordulhat, hogy a roham csupán rövid idejű tudatvesztést okoz, még enyhébb esetben az érintett csak bámul maga elé kis ideig. Utóbbi különösen gyerekkorban gyakori.

 

Az epilepszia okai

A görcsrohamok oka számos tényezőre vezethető vissza. Míg gyermekeknél magas láz az elsődleges kiváltó ok, felnőtteknél döntő többségében idegrendszeri eredetű. Kis százalékban a koponyát ért ütés, mérgezés, áramütés, de tudatmódosító szer, úgymint alkohol vagy kábítószer elvonása is felelős lehet.

A világnap logója is lila (forrás: epilepsy.com)

A külső kiváltó okok közt meg kell említenünk még az alváshiányt és a hosszabb ideig fennálló szaggatott fényingerlést, mint stroboszkópot is. Az elmúlt évtizedek egyik legismertebb epilepsziása, a kiváló Joy Divison énekese, Ian Curtis ennek hatására kapott rohamot a színpadon, melyet a nézők a show részének tekintettek.

Az epilepsziás roham konkrét oka mindmáig tisztázatlan, annyi bizonyos csupán, hogy az agyban lejátszódó elektromos zavarok okozzák.

 

A roham előjelei

Az epilepsziás betegek fele számol be arról, hogy a roham előtt olyan előérzete van, amely jelezheti a roham közeledtét. Ez segíthet az esetleges balesetek megelőzésében, illetve alkalmazhatók rohamgátló gyógyszerek.

Az esetek másik felében a roham hirtelen, minden előjel nélkül alakul ki. Sok esetben a roham sikolyszerű felkiáltással kezdődik, amely a görcs hatására a tüdőből hirtelen kiáramló levegőnek tulajdonítható.
Fontos megjegyezni, hogy ha valakinek élete során volt már epilepsziás rohama, az nem jelenti azt, hogy epilepsziás beteg.

 

Mit tegyünk görcsroham esetén?

A legfontosabb a sérült fejének óvása az ütődéstől. Ne fogjuk le se a fejet, se a végtagokat, utóbbiak lefogása akár töréshez is vezethet. Csupán kíméletesen tartsuk a fej talajhoz közelebb eső részét, vagy tegyünk a feje alá valami puha tárgyat így tompítva az ütődést.

A roham végeztével a betegek többsége eszméletlen. Nézzük meg. hogy nem szerzett esetleg sérüléseket. Az eszméletlenség miatt minél előbb biztosítsunk szabad légutat stabil oldalfektetéssel.

Maradjunk végig a sérült mellett, beszéljünk hozzá. A teljes feltisztulás akár 15-20 percet is igénybe vehet. A sérült eleinte zavart lesz, tudata, tér- és időérzete lassan normalizálódik.

Amennyiben a roham 5 percnél tovább tart, vagy ez volt a sérült első rohama célszerű a mentők hívása.

Az alapítvány facebook oldalának borítóképe

Az alternatíva – Lila Nap

A Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának facebook oldala szerint a szervezet tagjai, szimpatizánsai, nem tartanak külön rendezvényt február 14-én. Az alapítvány március 26-át az Epilepszia Öntudatosság Napját ünnepli meg központilag, mert szebbnek, emberibbnek tarja.

A napot világszerte Lila napnak hívják, mely hivatott az epilepszia elleni erőfeszítések támogatására és az epilepsziások életének bemutatására.

Isten éltesse az epilepsziával élőket!

További programok »

Életmód

Extrém magas lehet a pollenkoncetráció

A következő napokban várhatóan tovább emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja: országszerte elérheti a nagyon magas szintet, sőt az erősen fertőzött területek közvetlen környezetében extrém magas is lehet – közölte a tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán.
07:39
FEL