A nap sztorija: Akiknek a bal a jobb - Ma van a balkezesek világnapja

2018. augusztus 13. 10:33 | Diós Zsolt

Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket. Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy szokjanak át a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ nagyobbik része. A fogyasztói társadalom, melyben élünk természetesen már felismerte a balkezesek szegmensét, ezért már több, kifejezetten a számukra készült szerszámot és egyéb használati tárgyat lehet vásárolni. Tartsanak velünk, ismerjék meg a balkezesség történtét és egyéb érdekességeket!

 

 

Felütés

Az előítélet mára a múlté (forrás: bien.hu)

A balkezeseknek történelmük van. Ugyanúgy a diszkrimináció áldozatául estek az idők során, mint mindenki, aki más, mint a többség.

A balkezeseket gyakran sutának nevezik, és sok kifejezés van, mely szerint a bal rosszat jelent. A magyarban például ilyen a balog, balogsuta, balszerencse, balsors, balsejtelem, balvégzet, balsiker, baleset, ballépés és enyhébb alakjai a balfék és a balfácán, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, valamint az ügyetlen szinonimájaként használt kétbalkezes. Évszázadokon át rossz ómen volt, ha kiderült, hogy a család kisgyermeke balkezes.

Ez az előítélet mára a múlté, hiszen akár csak az ismerőseink között körbenézve is minden bizonnyal találunk balkezest – már ha egyáltalán számon tartjuk, hogy ki melyik kezében fogja a tollat, a pemzlit vagy az ütve fúrót.

 

 

A jobb- és balkezesség rövid története

A kőkorszaki ember szerszámai kezdetben kétkezesek voltak, sőt, valószínűleg a korai őseink között a jobb- és balkezesség egyenlően volt jelen. Vélhetően a bronzkorban kezdett dominánssá válni a jobbkezesség, ahogy az eszközök egyre bonyolultabbá válnak. A jobbkezesség viszonylag gyorsan vált „elfogadottá”, amit bibliai utalás is bizonyít: „a jobb kéz áldást oszt, a bal kéz megátkoz”.

 

A 8. életévben fixálódik a kézhasználat (forrás: kolyokbirodalom.hu)

 

Platón, ókori görög filozófus szerint is a jobbkezesség a követendő, a helyes, kialakulásának okát pedig érdekes módon a dajkák és nevelők ostobaságában kereste.

A középkori Európában sokáig sátántól valónak, később boszorkánynak tartották a balkezeseket, de a mássággal szembeni zsigeri bizalmatlanság a későbbiekben is kisebb-nagyobb mértékben körbelengte az életüket: a közösség gyengeelméjűnek, fogyatékosnak tartotta a „setéket”.

A balkezes gyerekek átszoktatása nem is olyan régen még Európában is kívánatos volt, de ma már tudjuk, hogy ez számos beszéd- és viselkedési zavar forrása lehet.

Oroszországban és Indiában a mai napig rossznak, baljósnak tartják azt, aki bal kézzel éli mindennapjait. Viszont Ázsiában él egy törzs, ahol a népesség közel 90 százaléka mindenkor balkezes.

 

 

A kézdominancia vizsgálata

Azt, hogy a két kéz közül melyik a dominánsabb, egy tudományosan elismert teszttel, az Edinburgh Handedness Inventory-val szokták megvizsgálni. A teszt 10 darab, kézzel végzett tevékenység esetén figyeli, melyik kezével szokta a műveletet elvégezni az adott személy.

 

A jobb és bal agyteke közötti különbség (forrás: adspartner.com)

 

A grafológiának viszont többféle vizsgálata van arra, melyik kezét használja a különböző helyzetekben az egyébként jobb kézzel író ember, például a gyufagyújtás, a fedelek nyitása, a különböző sporteszközök fogása. Ha ezeket a vizsgálatokat elvégzik, a „legalább valamennyire” balkezesek aránya inkább 20-25 százalék, vagyis mindenki kicsit bal- és kicsit jobbkezes. Sőt, vannak a vegyeskezűek, akik teljesen kétkezesek, vagyis egyformán képesek jobb és bal kézzel is írni.

Azt is bizonyította a tudomány, hogy a férfiak körében nagyjából kétszer annyi balkezes van, mint a nők között.

 

 

A balkezesség kialakulása

David Bowie is a balkezesek táborát erősítette (forrás: foodandwine.com)

A kézdominancia már az anyaméhben elkezd kialakulni. Számos ok közül, melyeket feltételeznek a kezesség kialakulásának indokaként, a legújabb kutatások szerint az anyaméhen belüli fekvés és a tesztoszteron szint határozza meg leginkább a kezesség kialakulását.

Ugyanakkor továbbra is tartja magát az elmélet, hogy az agyból futó idegek kereszteződése miatt a balkezesség esetén a jobb agyfélteke dominánsabb működése valószínűsíthető. Mint tudjuk, a bal agyféltekénk felelős a logikus, racionális, analitikus gondolkodásért, a jobb agyfélteke a kreatívabb, képzelőerőt igénylő, holisztikus gondolkodásért.

A kezesség kialakulásának szokásos menetrendje szerint születésünket követően a 12. héten kétkezesek, 36. héten balkezesek, a 44. héten jobbkezesek, egyéves kor körül balkezesek, másfél éves korban kétkezesek, kétévesen jobbkezesek vagyunk. Később, négy éves kor körül már megfigyelhető a kézdominancia, majd a 8. életévünkben fixálódik a kézhasználat.

 

 

Hátrányok

A balkezesség hátránya, hogy az eszközeink alapvetően jobb kézre vannak tervezve, így a kilincsek, a konzervnyitók, az ollók és megannyi társuk. A jobb agyfélteke dominanciája között felsorolt tulajdonságok szélsőséges megjelenése szintén hátrányukra válhat, szubjektív és impulzívabb gondolkodást is magával hozva. A világunkban megszokott jobbról balra írás szintén nem válik előnyükre, hiszen az írásképet rontja. Már az írástanulás során számos nehézséggel kell megküzdenie egy balkezes gyereknek. Az írásszakértők által ezért preferált az ún. horgas kéztartással való írástanítás, ahol az íróeszközt fentről lefelé tartja az író, rálátva a papírra, ellentétben a toló mozdulattal író balkezesektől, mert ott maszatolás, a kész írásra rátolással készül az írás.

 

 

Híres balkezesek

Sok olyan ember van azonban, akik a jobbkezes világgal dacolva olyan dolgokat vittek végbe, ami önmagában is figyelemreméltó. Bár sikereik inkább magyarázhatók személyes teljesítményükkel és képességeikkel, a kézhasználat nyilvánvalóan nem könnyítette meg a dolgukat.

A művészek körében közismerten sok a balkezes, gondoljunk csak Leonardo Da Vinci-re, Michelangelo-ra, Ludwig van Beethoven-re, Pablo Picasso-ra, vagy akár Jimi Hendrix-re, Bob Dylan-re, Paul McCartney-ra, David Bowie-ra és Lady Gaga-ra.

 

Puskás Ferenc balkezes és ballábas volt (forrás: xlsport.hu)

 

A világ vezető politikusai között is számtalan balkezest találunk. 1926 óta a 15 amerikai elnökből hat volt balkezes, köztük Barack Obama, Bill Clinton, idősebb George Bush és Ronald Reagan. De balkezes volt Nagy Sándor, Julius Caesar, Bonaparte Napoleon, Fidel Castro és Viktória brit királynő is.

A tudomány területén balkezesként alkotott és alkot maradandót Marie Curie, Isaac Newton Nikola Tesla, Steve Jobs, Bill Gates és Mark Zuckerberg.

A sportolók közül a három dél-amerikai zseni, Ayrton Senna, Diego Maradona és Lionel Messi emelkedik ki.

Számos amerikai színészről tudjuk, hogy balkezesek, mint például Tom Cruise, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Demi Moore, Robert de Niro, Keanu Reeves, Julia Roberts, Sylvester Stallone, Bud Spencer és Bruce Willis.

Honfitársaink közül pedig Petőfi Sándor, Puskás Ferenc, Papp László vagy Benedek Tibor a legklasszikusabb példák.

Isten éltesse a balkezeseket!

További programok »

Életmód

Száraz, napos idő várható a jövő héten

Száraz, napos, meleg idő várható a jövő héten is. Hétfőn akár 28 fok is lehet, s a továbbiakban is csak néhány fokkal lesz hűvösebb - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2019. október 20. 17:57
FEL