A nap sztorija – A Piedone filmek

2019. május 7. 13:16 | Diós Zsolt

Pontosan 45 esztendeje, 1974-ben mutatták be a Piedone, a zsaru című német–olasz–francia filmet, mely a híres Piedone-tetralógia első része. Főszerepben Bud Spencer, aki negyvenévesen futott be a mozik világában, legnépszerűbb filmjeit az 1970-es, 1980-as években forgatta. Spagettiwesternek, vígjátékok és Piedone, nagyjából ebbe a három kategóriába lehet besorolni őket. Legismertebb filmjeiben Terence Hillel alkotott párost. Magyarországon az átlagosnál jóval nagyobb hatása volt ezeknek a filmeknek, még Olaszországban sincs ekkora kultuszuk. Szinte kevésbé illik rosszat mondani Bud Spencerről, mint Jézusról vagy Kádár Jánosról. A behir.hu időutazó rovatában a filmre emlékezünk. Tartsanak velünk!

 

A főszereplő

Korszakalkotó mozikat is bemutató rovatunkban rendhagyó módon nem az alkotók bemutatásával, hanem a főszereplővel kezdjük, hiszen az ő személyisége tette feledhetetlenné a Piedone filmeket.

Bud Spencer, polgári nevén Carlo Pedersoli 90 esztendeje, 1929-ben született Nápolyban. Már akkor hatalmas volt, hiszen közel 6 kilósan jött világra. Rövid ideig élt Brazíliában is családjával. Kifejezetten jó tanuló volt, előbb vegyésznek, majd jogásznak tanult.

 

Életkép a forgatásról (forrás: ecodelcinema.com)

 

Sikeres azonban sportolóként lett, húszas éveiben úszóként és vízilabdázóként brillírozott. Mellúszásban 20 évesen olasz bajnok lett, egy évvel később 100 méter gyorson nyerte meg a nemzeti bajnokságot. Ő lett az első olasz, aki egy perc alatt úszta a 100 méter gyorsot. 1952-ben az olimpián Helsinkiben, majd négy évvel később Melbourne-ben is az elődöntőbe került. 1950-ben az olasz vízilabda-válogatottal is szerepelt az Európa bajnokságon, negyedik lett. Később egy Eb-győztes olasz csapatnak is tagja volt, a Lazió csapatával pedig nemzeti bajnokságot is nyert. Fiatal vízilabdás korában járt a margitszigeti sportuszodában.

Színészi pályafutása 1949-ben kezdődött, de az 1960-as években indult be igazán, miután 38 évesen abbahagyta a vízilabdát. Sporttörténeti érdekesség, hogy utolsó mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső (aki egyébként a békéscsabai vízilabdaklub szakmai igazgatójának, Hesz Máténak a nagypapája volt – a szerk.) fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, akkor vette fel legendássá vált művésznevét, mely egyébként onnan jött, hogy kedvenc söre a Budweiser, kedvenc színésze pedig Spencer Tracy volt – ezt a kettőt kombinálta össze.

Pályafutása során 77 produkcióban szerepelt, a Piedone-filmek mellett olyan, hazánkban kultfilmekké vált zseniális alkotásokban, mint a Kincs, ami nincs, a Különben dühbe jövünk vagy a Nincs kettő négy nélkül. Bár neve a spagettiwestern műfajjal nőtt össze, repertoárja jóval szélesebb volt, szerepelt thrillerekben és művészfilmekben is.

Bud Spencer 2016-ban hunyt el, családja körében.

 

 

A rendező

A Piedone filmeket Stefano Vanzina, művésznevén Steno rendezte, aki forgatókönyvíróként és operatőrként is letette névjegyét az olasz filmművészet asztalára.

 

Stefano Vanzina, vagyis Steno (forrás: pepubblica.it)

 

A Bud Spencer főszereplésével készült filmjeiről ismert. A Piedone-filmek mellett jelentős a Banános Joe, valamint Az óriási nyomozó című olasz tévéfilmsorozat.

Ő volt a megteremtője az olasz rendőrfilm, vagyis a poliziottesco műfajának. Az 1972-es évjáratú, A rendőrség megköszöni című munkáját egy az egyben lekoppintották a Clint Eastwood nevével fémjelzett Piszkos Harry filmek második részében, a Magnum erejében.

 

 

A film eredeti plakátja (forrás: spencerhilldb.de)

A történet

Piedone polgári vezetékneve Rizzo és a nápolyi rendőrség kábítószer-osztályán dolgozik. Gyakran öntörvényű módszerekkel végzi a dolgát. Fegyvert az előírás ellenére nem hord magánál, főleg öklével szerezve érvényt a törvénynek, emiatt többször keveredik nézeteltérésbe a feletteseivel. Rizzo felügyelő kollégája, állandó segítőtársa és több komikus jelenet forrása az esetlen Caputo brigadéros.

A pitiáner bűnözőket általában futni hagyja, viszont a kábítószercsempészekkel és terjesztőkkel szemben kíméletlen. A nápolyi alvilág tagjai korrekt embernek tartják és tisztelik. Alkalmanként segítséget is igénybe vesz az alvilág határán mozgó személyektől, ilyen Peppino, a púpos besúgó és Gennarino, a sokgyerekes, pitiáner tolvaj. Néha három amerikai tengerész is segít neki, az egyiküket például megmentette a börtöntől.

Piedone egy bérelt szobában lakik Nápoly óvárosában, egy csinos özvegyasszony lakásában. Saját családja nincs, az özvegy fiát saját gyerekeként szereti.

Rizzo nagyon erős, testes, szakállas, kissé túlsúlyos, többnyire világoskék inget visel. Igen jó étvágyú, kedvence a spagetti, diétázni nem hajlandó. Cigarettázik, de arról szeretne leszokni, a cigaretták többnyire sikertelen kiadagolása Caputo brigadéros feladata. Rossz tulajdonsága, hogy hirtelen természetű, olykor könnyen eljár a keze.

A történet szerint Nápolyt elárasztja a kábítószer, az ellenséges bandák egymásnak esnek, és Piedonét is felfüggesztik rendőri állásából. De ez nem akadályozza meg abban, hogy szembeszálljon a kábítószert terjesztő bűnözőkkel, köztük a Báróval és a Csonkakezűvel.

 

 

Utóélet, avagy a filmek hatása

A Piedone filmekre mindannyian mulatságos vígjátékként emlékszünk, pedig az első rész egy mélyen megrázó film a bűnről, a mocsokról és a korrupcióról. A Piedone, a zsaruval olyan klasszikust sikerült alkotni, amelyet utána még évtizedekig másoltak egyéb alkotások, így például a Polip sorozat, amelynek Cattani felügyelője le se tagadhatná, hogy Rizzo felügyelő ingujjából bújt elő.

Bud Spencer Piedone szerepének kultusza Magyarországon a színész halála óta csak nőtt és kis túlzással vallásosnak tekinthető, ugyanis emlékfalat festettek Óbudán, szobrot állítottak neki a Józsefvárosban.

 

Bud Spencer szobrának avatója a fővárosban  (forrás: 24.hu)

 

Piedone nyomában címmel idén februártól látható Király Levente dokumentumfilmje Bud Spencerről. A több mint négy éven át, négy országban és negyven közreműködővel forgatott, átfogó portréfilm, amellett, hogy egy legendás színész életművét tárja a nézők elé, egy kivételes személyiség eddig kevéssé ismert arcát is bemutatja. Egykori sportolótársai, színész kollégái, barátai és családtagjai mesélnek a világ legnagyobb pofonosztójáról, akiről az is kiderül, hogy mennyire szeretett bennünket, magyarokat. Az alkotás az életrajz bemutatása mellett egy tisztelettel és szeretettel teli főhajtás is egy legenda előtt, akinek önálló és elmaradhatatlan társával, Terence Hill-lel közös, kultikussá vált filmjein immár három generáció nőtt fel.

Végezetül ne feledkezzünk el Bujtor István – aki állandó magyar hangja volt Spencernek -Ötvös Csöpi figurájáról, akit bevallottan Piedonéról mintázott, és hogy hogy nem, ő is négy részt gyártott saját sorozatából.

És mint sok minden másnak, ennek a történetnek is van Békés megyei szála, hiszen 2017-ben megalakult a Békés Megyei Bud Spencer és Terence Hill Baráti Társaság. A közösség célja, hogy felelevenítsék a két színész munkásságát.

Az alakuló ülésről a 7.TV is beszámolt: 

 

Ha csatlakoznának a társasághoz vagy érdeklődőként követnék figyelemmel a megyei csoport tevékenységét, az egyik nagy közösségi oldalon, erre a linkre kattintva találják meg őket

 

Isten éltesse a Piedone filmeket!

További programok »

Úszás

Befejeződött a Szigligeti utcai óvoda tanmedencéjének felújítása

Befejeződött a Szigliteti utcai óvoda tanmedencéjének felújítása – jelentette be a választókerület képviselője. Fülöp Csaba elmondta: 6 év elteltével újra vízzel töltötték fel Magyarország egyetlen óvodai tanmedencéjét, amelyet hamarosan újra birtokba vehetnek a fiatalok.
2019. szeptember 3. 15:31
FEL