A nap sztorija – A Facebook és annak atyja

2018. május 14. 13:21 | Diós Zsolt

Ma ünnepli 34. születésnapját a világ legbefolyásosabb kapucnis sráca, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal megálmodója és készítője. Kijelenthetjük, hogy 21. század legellentmondásosabb figuráját tisztelhetjük benne, aki húszas évei elején lett milliárdos. Dollárban mérve. Csak a kutyája oldalának közel 3 millió követője van.  Ismerjük meg a világ legnépszerűbb közösségi oldalának indulását és annak atyja, Mark Zuckerberg életét!

 

Gyermekévek

Gyermekként is komolyan vonzódott a billentyűkhöz (forrás: pinterest.com)

Mark Zuckerberg napra pontosan 34 éve, 1984. május 14-én White Plains-ben, New York államban látta meg a napvilágot. Gyerekkorát Dobbs Ferryben töltötte, édesapja fogorvosként, édesanyja pszichiáterként kereste meg a kenyérre és a sóletre valót. Marknak három nővére van: Randi, Donna és Arielle.

 

A számítógépek iránti szenvedélye már viszonylag korán megmutatkozott: 10 éves volt, amikor édesapja segítségét igénybe véve megírta a Zucknet nevű programot, mely a lakásukban és a fogászati rendelőben található számítógépeket kötötte össze egymással, így elősegítve a gyorsabb információáramlást. Szülei magántanárt fogadtak mellé, hogy bővítsék számítógépes ismereteit, aki szerint Mark már akkor is nagyon fogkény volt a technikára, nehéz volt lépést tartani vele.

 

 

Hackerből király

Középiskolás évei alatt sikeresen kifejlesztette a Pandora program elődjét, a Synapse Media Player zenelejátszó programot, melynek különlegessége az volt, hogy mesterséges intelligenciaként a felhasználók szokásait vizsgálta. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a Microsoft és az AOL megkísérelte a program értékesítését és céljuknak tűzték ki Mark alkalmazását, állítólag 1 millió dollárt ajánlottak fel neki. Mark azonban inkább a Harvard Egyetemet választotta, ahol 2002-ben kezdett és azonnal csatlakozott a számítógép-guruk társaságához. Később a New Hampshire-i akadémián képezte tovább magát, ahol irodalomból diplomázott.

Az Év embere 2010-ben (forrás: time.com)

Érdekesség, hogy a Facebook elődje egy Harvardos projektnek indult még ebben az évben, melynek célja az volt, hogy a nagyobb iskolákat összekösse. Mark Dustin Moskovitz-cal és néhány barátjával Palo Altóba költözött ezen a nyáron, ahol egy olcsó lakást bérelve irodát nyitottak és még akkor ismeretséget kötött Peter Thiel-lel – a PayPal alapítójával - aki befektetett a cégbe. A támogatásnak köszönhetően 2004-ben Markék irodát nyitottak és bár tervezték, hogy folytatják tanulmányaikat, végül elvetették az ötletet.

2004 elején – nem sokkal a Facebook megjelenése előtt – megjelent i2hub nevű platform, mely hamar felhívta magára a figyelmet. Ennek riválisaként indították el a Wirehogot, mely végül a Facebook előfutárának bizonyult.

Mark 2007. május 27-én megnyitotta a Facebook Platformot, melynek célja a gyors fejlődés elérése volt. Nagyon rövid idő alatt 800 ezer új fejlesztő csatlakozott a platformhoz, 2007 őszére pedig lehetővé tette, hogy az emberek információt, keresési és internetezési szokásaikat megoszthassák a Facebookon ismerőseikkel.

 

 

A Facebook sikere

Napjainkra a Facebook a világ leggyakrabban látogatott portálja lett. Naponta másfél milliárd felhasználó lép fel az oldalra. 2010-ben közösségi oldalán végzett munkájáért neki ítélték Az Év Embere-díjat és még abban az évben elérte a Facebook az 500 millió főre rúgó felhasználói létszámot, 2012-re pedig meghaladta az egymilliárdot, tavaly pedig átlépte a kétmilliárdot.

 

 

Magánélet

Azok, akik tevékenységükkel komoly hatással vannak a világ változásaira, nehezen tudnak visszavonultan élni, így van ezzel Mark is. 2012. május 19-én feleségül vette barátnőjét, Priscilla Chant, akivel már évek óta boldog párkapcsolatban élt.  Kapcsolatuk még a Facebook előtti időkre nyúlik vissza, így ez az információ megcáfolja azt, hogy a Mark azért hozta létre a közösségi oldalt, hogy könnyebben tudjon csajozni.

A boldog párnak két kislánya született. Maxima Chan Zuckerberg 2015. december 1-jén, August Chan Zuckerberg pedig 2017 augusztusában.

 

Priscilla, August, Maxima és Mark (forrás: femina.hu)

Mint minden történetben, így természetesen ebben is van magyar szál. A Zuckerberg-család kutyája egy puli, akit hazánkban vásároltak és 2011 óta a családdal él. Beast, vagyis Vadállat a kutya neve, természetesen saját Facebook oldala és közel 3 millió kedvelője van, amivel már messze túlszárnyalta az Európai Unió összes politikusának, összes közösségi oldalán megjelenő összes kedvelő számát.

 

Kisújszálláson kutyanézőben (forrás: origo.hu)

 

 

A dilemma

Nem csak Mark Zuckerberg megosztó személyiség, hanem fő műve is. A Facebook-ot nagyon sokan imádják, de kicsivel többen gyűlölik.

Amennyiben egy kommunikációs csatornaként értékeljük, melynek segítségével családok, barátok kapcsolattartásában segíti, továbbá rég nem látott ismerősök felkutatását teszi lehetővé, akkor azt kell mondanunk, hogy a Facebook a 21. század csodája.

Ha viszont figyelembe vesszük a Facebook kutatóinak tanulmányait arról, hogy az oldal mértéktelen használata ártalmas lehet a mentális egészségünkre vagy azt a kutatást, mely szerint a Facebook túlzásba vitt használata depresszióhoz, magányhoz és szorongáshoz vezethet, akkor van mitől tartanunk.

És akkor még nem is beszéltünk az adatkezelési problémákról. A legutóbbi botrány március közepén robbant ki, amikor egy brit gyökerű cég, a Cambridge Analytica több millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz fért hozzá és ezeket állítólag arra használta, hogy beavatkozzon választási kampányokba, köztük az amerikai elnökválasztásba.

Mark Zuckerberg kénytelen volt megjelenni az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hol magára vállalta a felelősséget, és változásokat ígért a közösségi oldal adatvédelmi szabályaiban.

A behir.hu javaslata, hogy nyugodtan használjuk a közösségi oldalt, azonban igyekezzünk azt felelős felhasználóként tenni.

Isten éltesse Mark Zuckerberg-et!

További programok »

FEL