A nap sztorija – 73 éves Anni-Frid Lyngstad, az ABBA vörös hercegnője

2018. november 15. 12:34 | Diós Zsolt

Az 1970-es évek legendás popegyüttese, az ABBA milliók szívébe lopta be magát egy életre. Olyan slágereiket fújják kívülről a mai napig az emberek, mint a Dancing Queen, a Mamma Mia, a Take a Chance on Me vagy a Gimme! Gimme! Gimme! című dal. A zenekar bár 1982-ben feloszlott mégsem telik el úgy egy nap, hogy az ember valahol ne hallana egy slágert a svéd csapattól. A mai sikerhez nagyban hozzájárult, hogy az együttes dalaira épített musicalből, 2008-ban elkészült romantikus filmváltozat, a Mamma Mia! Érdekes, hogy a több évtizedes hírnév ellenére viszonylag keveset tudunk a zenekar tagjairól. Anni-Frid Lyngstad például már kétgyermekes elvált asszony volt, amikor a Waterloo-val 1974. február 9-én megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált. A behir.hu napi rovatában a ma 73. születésnapját ünneplő Frida életútját mutatjuk be. Tartsanak velünk!

 

Drámai kezdet

Frida 1967-ben, egy stúdióban (forrás: pinterest.com)

Az ABBA vörös hajú énekesnője, Anni-Frid Synni Lyngstad napra pontosan 73 esztendeje, 1945. november 15-én született Norvégiában, Narvik városában.

A második világháborúban a német csapatok megszállták hazáját, köztük szülővárosát is. Itt élt a mindössze 19 éves Synni Lyngstad édesanyjával. A falubeliek gyűlölték a megszállókat, Synni mégis beleszeretett az egyik katonába, nevezetesen Alfred Haaséba, akivel rövid románcuk szövődött. 1945 februárjában a németeket kivezényelték az országból. Később elsüllyedt a németek hajója, így azt hitték Frida apja meghalt, később kiderült, hogy életben maradt. Synni pedig ott maradt a német katonától terhesen.

1945. november 15-én hozta világra Fridát. A falu kiközösítette a családot, Fridát német fattyúnak kezdték csúfolni. A nagymama megelégelte ezt és 1947 tavaszán a kis Fridával együtt Svédországba szökött. Synni követte őket, de már nem élvezhette a svéd semleges állambeli életet, ugyanis veseelégtelenségben, 1948. szeptember 27-én meghalt. Fridát így a nagyanyja nevelte, akivel esténként együtt énekeltek régi norvég népdalokat.

 

A karrier útján

Az első album 1970-ből (forrás: ebay.com)

Frida 12 éves korában kezdett énekelni, és varrónőnek tanult. 17 évesen férjhez ment Ragnar Fredriksson bútorkereskedőhöz. Ebből a házasságból született meg két gyermeke, 1963-ban Hans és 1968-ban Lise Lotte. A fiatal énekesnő és Ragnar házassága 1970-ig tartott, rögtön a válás után jegyezte el magát Benny Andersonnal, aki Svédország első számú pop együttesében, a Hep Stars-ban zenélt abban az időben.

Énekes karrierje az 1960-as évek közepén kezdődött, de a nagy sikerek elkerülték. 1970-ben elkészítette első albumát, Frida címmel. 1971-ben a Min Egen Stad című dallal végre feljutott a toplisták élére.

 

Fantasztikus évtized - Az ABBA-történet

1972-ben együttest alapítottak Bennyvel, illetve a házaspár Agnetha Fältskog-gal és Björn Ulvaeus-szel. A zenekar ekkor még a nem túl rövid, ám cseppet sem hangzatos Björn&Benny, Agnetha & Anni-Frid nevet használta, viszont már ebben az évben sikert arattak a People Need Love című dallal.

Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestivalon, melyen harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-nak hívják őket, a nevet menedzserük találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" fordítottan írva összetéveszthetetlenné tette a nevet, könnyen megjegyezhetőnek, s bárki számára könnyen kimondhatónak tűnt, rögtön le is védették.

 

Björn, Agnetha, Frida, Benny, a csúcson (forrás: dailyexpress.com)

 

1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit.

Frida 1975-ben nagysikerű szólóalbumot jelentett meg Frida Ensam, vagyis Frida egyedül címmel. Az album érdekessége, hogy ezen szerepelt először a később az ABBA által sikerre vitt Fernando eredeti svéd változatával. A csapat az S.O.S., a Mamma Mia, a Dancing Queen, a Money, Money, Money, a Knowing Me, Knowing You, a Voulez-Vous dalaikkal uralta a slágerlistákat és az akkoriban elterjedő diszkók zenei kínálatát.

Folyamatosan turnéztak és a zenei világban elsőként, 1977-ben az ABBA-ról készült egész estés mozifilm.

Időközben egy német tinilány olvasott Frida élettörténetéről a Bravo újságban és feltűnt neki, hogy Frida apja az ő rokona. Írt a szerkesztőségnek, ezért 1977. szeptember 9-én Frida 32 éves korában először találkozhatott az apjával. 1978-ban Björn és Agnetha példájára Frida és Benny 8 évnyi jegyesség után összeházasodtak. Azonban a rengeteg munka közepette mind a két pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Agnetha, 1981-ben Benny és Frida is elváltak.

A legnagyobb videómegosztón a legnézettebb ABBA-dal:

 

A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, továbbá az újhullám megjelenése a zenében sem érintették jól a diszkóban utazó zenekart. A tagok azonban profi módon kezelték a helyzetet, megegyeztek, hogy a magánéletbeli szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Utolsó nagylemezük 1981 decemberében látott napvilágot. 1982 tavaszára még egy új album volt tervben, azonban a májusi és júniusi felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek.

Benny és Björn azonban nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek már csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el. Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így véget ért a 1970-es évek legsikeresebb popcsapatának pályafutása.

 

Az együttes tagjai a 2008-as Mamma Mia! színészeivel: bal szélen Benny, balról ötödik Agnetha, keze Frida vállán. Jobbról a második, pedig Björn (forrás: thenational.ae)

 

Az ABBA több szempontból is korszakalkotó zenekar volt. Az együttes tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első videoklipeket is, melyek mai szemmel kezdetlegesek, de valóban hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Pályafutásuk alatt nyolc stúdióalbumot, több mint száz dalt jelentettek meg és közel félmilliárd lemezt adtak el, a letöltések száma is közel ennyi.

 

Tragédiákkal tarkított élet

Az ABBA feloszlása utáni években mind a négyen szólópályán igyekeztek érvényesülni. Agnetha és Frida szólóalbummal próbálkoztak, Björn és Benny pedig egy rég dédelgetett álmukat válthatták valóra, a musicalírást. Frida legnagyobb sikere az 1982-ben megjelent Phil Collins produceri segítségével elkészült Something's Going On album, amiből akkoriban 1,5 millió példány talált gazdára. A lemezen duettet is énekeltek.

Frida a nyolcvanas évek végén ismerkedett meg egy német nemessel, Heinrich Ruzzo Reuss herceggel, akivel 1992-ben házasságot kötött. A tragédia 1998-ban érte el őt, amikor egy autóbalesetben, az Egyesült Államokban meghalt 30 éves lánya, Lise Lotte, aki egy kisfiút, Jonathant hagyott hátra. Egy évre rá, rákban meghalt a férje is, de ő hercegi címet hagyott az énekesnőre.

 

Agneta és Frida között Meryl Streep (forrás: parismatch.com)

 

1996-ban jelent meg az utolsó lemeze Djupa Andetag, vagyis Mély lélegzetek címmel. Az album már csak svéd nyelvű dalokat tartalmazott és csak Skandináviában jelent meg, ott viszont hatalmas sikert aratott.

A következő 22 esztendőben kizárólag jótékonysági célokhoz adta a nevét. Heinrich révén nagyon jó barátságba került a svéd királynővel, Sylviával.

Frida manapság felváltva Svájcban és dél-svédországi birtokán él, a nyarat pedig általában mallorcai házában tölti. Évek óta együtt él Henry Smith-szel, de házasságot nem kötöttek. Legfőbb feladatának unokája, Jonathan karrierjének egyengetését tekinti.

Isten éltessen Frida! Köszönjük a zenét!

 

További programok »

Kultúra

Kinek nemcsak könyv a történelem

A 240 sec. című mini portréfilm-sorozatunkban elsősorban Békés megye ismeretlen ismerőseit mutatjuk be – lehetőleg 240 másodpercben. Négy perc bőven elég ahhoz, hogy bárkiről is leolvadjon a külső máz és kirajzolódjon az ember. Ezúttal Medgyesi Pál nyugalmazott régész következik.
2021. május 17. 14:12
FEL