A nap sztorija – 50 éves a Gasztroangyal

2018. április 29. 11:10 | Diós Zsolt

Ma ünnepli 50. születésnapját Borbás Marcsi, a méltán népszerű Gasztroangyal című televíziós műsor szerkesztő-műsorvezetője. 1994-ben került a televíziózás boszorkánykonyhájának közelébe és azóta nem ereszti a fakanalat. 2011 őszén kezdődött és azóta Magyarország legnépszerűbb gasztronómiai műsorává nőtte ki magát a Gasztroangyal. Borbás Marcsi magánélete botrányoktól mentes, így nincs a bulvármédia kereszttűzében. Tegyük hozzá, hála Istennek. Ismerjük meg a műsorvezető életét, pályafutását.

 

Két diploma után irány a képernyő

Borbás Marcsi napra pontosan 50 éve, 1968. április 29-én született, a Bács-Kiskun megyei Madarason. Az általános iskolát ugyanitt, a gimnáziumot Baján végezte. Kislányként fogorvosnak, majd logopédusnak készült, felsőfokú tanulmányait a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Természettudományi Karán biológia-földrajz szakpáron, és a bajai Eötvös József Főiskola művelődésszervező szakán végezte. Tanárként nem dolgozott, elvállalta egy cég belső terjesztésű lapjának főszerkesztői állását.

Családja javaslatára 1994-ben jelentkezett a Magyar Televízió szerkesztő-riporter és műsorvezető képző iskolájába. A képzés két éve alatt a Híradónál, a Szórakoztató Stúdiónál és a Napközi című délelőtti magazinműsornál gyakornokoskodott. A tanfolyam elvégzése után főszerkesztői állását feladva 1995-től a Magyar Televíziónál tevékenykedett 2002-ig, amikor távozott a csatornától.

 

 

Gundel Takács Gábor oldalán

 

 

A Telemázlitól a Gasztrangyalig

A Telemázli sorsolás című műsor volt az első, melyet önállóan vezetett, de – utólag beismerve – nem szeretett, mert távol állt tőle az a felfogás, hogy a pénz boldoggá tesz.

A hungarikumokat bemutató műsor háziasszonyaként

Egy év után Geszler Dorottyát váltva Gundel Takács Gábor oldalán vezette a Játék határok nélkül című nagy sikerű nemzetközi szórakoztató vetélkedőműsort, aminek három évadon át volt a háziasszonya. Közben a Gazdasági Szerkesztőségben is dolgozott szerkesztő-asszisztensként és műsorvezetőként.

1997-től egy évig vezette Rózsa Györggyel a Szombat Este című zenei műsort, majd a Zeneszombat című zenés showműsort, aminek műsorvezetője és felelős szerkesztője volt. Majd a Naprakész című magazinműsor és a számára legkedvesebb munkája, a Főtér című országjáró magazin műsorvezetője lett.

Borbás Marcsi soha nem titkolta politikai nézeteit, a 2002-ben bekövetkező kormányváltás után távozott a közszolgálati tévétől és csatlakozott a frissen alakult Hír TV stábjához, ahol a csatorna egyik arca lett. Többek között a televízió Egy nap, Családmese, Vörös és fehér, Arcok a liftben, Mentés másként illetve Buké című műsoraiban szerepelt rendszeresen.

 

 

A siker receptje

2011 őszén a Magyar Televízió leigazolta a Hír TV-től, ahol saját műsort kapott, Gasztroangyal címmel. A műsor hatalmas siker lett, rövid idő alatt vált nagyon népszerűvé.

A legsikeresebb gasztroműsor

Hazánkban a 10 millió futballedző mellett él még 10 millió Michelin-csillagos séf, ezért rendre közkedveltségnek örvendtek a főzőműsorok. Volt több próbálkozás a képernyőn, kiöregedett, de rutinos bácsi, Benke László, bohókás fiatalember, Kovács Lázár személyében. A női vonalat a magyar Nigella Lawson, vagyis Stahl Judit vagy az egykori modell, Görög Zita képviselte. Azonban az igazi áttörést csak a 2011-ben induló Gasztroangyal hozta el.

Indulása első évében a közszolgálati televízió népszerűségi toplistáján csak a Kékfény tudta megelőzni.

Ma már kijelenthetjük, hogy Magyarország legnépszerűbb gasztronómiai műsorában hétről hétre újulnak meg a múlt ízei a jelen konyháiban. A Gasztroangyal mostanra mozgalmat teremtett, és arra ösztönzi a nézőket, hogy értékeljék a valódit, a természeteset. A piaci kofától a profi szakácsokig mindenki azt hirdeti, hogy ízeink és receptjeink hagyománya ma is meghatározó, és kiváló alapanyagaink száma végtelen.

Borbás Marcsi pedig mint Gasztroangyal minden egyes alkalommal bebizonyítja, hogy Magyarország finom!

A siker arra ösztökélte a műsorvezetőt, hogy receptkönyvek piacán is megmutassa tudását, a kísérlet olyan jól sikerült, hogy immár sokunk könyvespolcán három Borbás Marcsi szakácskönyv sorakozik.

Munkája elismeréséért 2017-ben Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

 

Magánélete

Annyit lehet tudni a műsorvezetőről, hogy korábban kétszer volt férjnél és ma Solymáron él boldog kapcsolatban. Többször megvádolták azzal, hogy karrierje miatt nem vállal gyermeket. Erről sokáig nem beszélt, de a közelmúltban egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy négyéves korában hashártyagyulladást kapott és ennek szövődményeként bármennyire is szeretett volna, nem lehet gyermeke.

Isten éltesse Borbás Marcsit!

 

A Gasztroangyal heti epizódjában Orosházára, illetve Gádorosra és Tótkomlósra látogatott el Borbás Marcsi és ott mutat be régi recepteket, kedves történeteket és konyhai praktikákat. Az adás ismétlését ma, vasárnap este 20.00 órától lehet megnézni a Duna World csatornán, de ha lemaradna róla, erre a linkre kattintva nézheti meg a Médiaklikken!

További programok »

Kultúra

Kutatók Éjszakája a TIT-ben

Szeptember 27-én és 28-án Erdélyi Péter televíziós szerkesztő- riporter tart fotókkal, videókkal és személyes élményekkel tűzdelt élménybeszámolót szibériai és csukcsföldi utazásairól; 29-én pedig a gazdaságtudományok és a csillagászat iránt érdeklődők számára szerveznek izgalmas előadásokat a TIT-ben.
2019. szeptember 17. 02:01
FEL