A Múzeumok Éjszakáján vizes programmal is készülnek Gyulán

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság ismét programot szervez június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján: a Vízügy Éjszakáját. Ezen a napon ingyenesen látogatható a Tájvízház, és ismét megnyílik a nagyközönség előtt a vízügy székháza.

Az igazgatóság közleménye szerint a Tájvízház udvarán 20 órától fellépnek a Calliope Diákszínpad művészei. Előadásuk témája szorosan kapcsolódik a vízhez, Életcseppek, Sorsfolyók címmel látható műsoruk.

A látogatók – az állandó kiállítás mellett – megismerkedhetnek az erdélyi magyar népi kultúrával egy fotókiállítás segítségével.  A képanyagot – az Erdélyi Értéktárat létrehozó – Kriza János Néprajzi Társaság tagjai válogatták. A tárlat a 20. század első felére jellemző erdélyi magyar népéletet és a népi kultúra értékeinek lehető legkülönbözőbb területeit vonultatja fel.

Vetítőtermünkben egy különleges élménnyel, muzsikáló festményekkel várják a látogatókat, mely alatt a festészet és a zene kapcsolatát boncolgatják. Felderítik Gyula művészeti örökségét, Erkel és Munkácsy alkotásaiból kiindulva.

A gyerekek – míg szüleik a kiállítással ismerkednek – nagy társasjáték partin vehetnek részt. „Természetközeli” játékasztalok várják őket bemutatóházunkban.

 

 

Tárt kapukkal vár a vízügyi székház

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét megnyitják a nagyközönség előtt a székház kapuit. Ez alkalommal a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör tagjai segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók az elmúlt 60 év vízügyi vezetőinek életrajzaiba.

A nagyteremben a vízgazdálkodás időszalagja várja az érdeklődőket. A kiállítás az ókortól egészen a 20. század közepéig mutatja be a magyarok ezerszáz éves történetét, a műszaki tudományok eredményeit – a víz, mint központi elem – segítségével. 

 A szervezők 18 órától egészen éjfélig várják az érdeklődőket.

Megosztás:

Címke: , ,