A múlt és a jelen találkozása

Több korszakból származó esküvői ruhák, régi fényképek, fátylak és koszorúk alkotják annak a kiállításnak a gerincét, amelyet múlt hét végén nyitottak meg a Munkácsy Emlékházban. A tárlatot modern stílusú ruhákkal egészítettek ki, hogy teljes legyen a repertoár. A megnyitót a Szent Mihály Napi Csabaiságok rendezvény részeként tartották meg.

A múlt esküvői, lakodalmai, és azok hagyományai is szóba kerültek a kiállítás megnyitón. Minden darabhoz saját, sokszor egyedi történet tartozik. A tárlat alapötletét egy több, mint 100 éves, kézzel készített menyasszonyi ruha adta.

– Mivel Mihály nap volt az őszi esküvők kezdete, hogy összehozunk egy régi esküvői ruhákból, kellékekből álló kiállítást itt a Vörös Szalonban. Ehhez a fekete ruhához társult egy gyönyörű 1901-es vajszínű ruha a Medovarszki családtól és ők nyomon követték, hogy kié volt, ők is állítják, hogy saját maga varrta a hölgy az esküvői ruháját, ez a két legrégebbi darab- nyilatkozta Szalay Ágnes a Munkácsy Emlékház történésze.

Ezekhez kapott az emlékház több korszakból származó esküvői ruhákat, régi fényképeket, fátylakat és koszorúkat adott, amelyeket modern stílusú ruhákkal egészítettek ki, hogy teljes legyen a repertoár. Herczeg Tamás tanácsnok a megnyitón említette „A Szent Mihály Napi Csabaiságok” elnevezésű programot, amelyekre városszerte napokon keresztül fogadták a vendégeket.

– Kedden zárulnak ezek a csabaiságok tulajdonképpen a Meseházban a Boldogság Betakarító Ünneppel, aminek a két fontos eleme egy könyvbemutató, illetve egy koncert lesz- mondta Herczeg Tamás Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának tanácsnoka.

A szervezők az idei nyertes Munkácsy tortát és egy pohár csabagyöngye bort kínáltak a látogatóknak, ezzel is hangsúlyozva a szüret és az őszi esküvői időszak kezdetét. A tárlatot október végéig lehet megnézni a Munkácsy Emlékházban.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , ,