A Meteora mobil appal elkerülhető a leégés

2016. július 24. 12:54 | Mikóczy Erika

Nem éri váratlanul a magas UV sugárzás, vagy a vihar, ha letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora alkalmazását, mely egy mobileszközön futtatható óra, ami egyben időjárási információt – többek között UV sugárzás adatokat – is szolgáltat.

A program a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeivel élve, a cellainformációk alapján határozza meg a készülék helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket.

Egészségünk szempontjából a nyári időszakban kiemelt fontosságú, hogy megfelelő és nem utolsó sorban hiteles tájékoztatást kapjunk az UV sugárzás jelenlegi és várható alakulásáról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért rendszeresen kalibrált műszerekkel, folyamatosan méri az UV sugárzás erősségét, illetve szakmailag megalapozott előrejelzést készít Magyarország területére – mondta dr. Radics Kornélia az OMSZ elnöke.
Amennyiben az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének felén, ebben az esetben az OMSZ UV figyelmeztetést ad ki.

A Meteora alkalmazás az alábbi – UV sugárzással kapcsolatos – információkat teszi közzé:

  • figyelmeztetés veszélyes UV sugárzásra;
  • előrejelzett UV szint térképes megjelenítése;
  • leégési idő kijelzése, egyénileg beállítható bőrtípus, érzékenység alapján;
  • saját riasztás UV szint alapján 8 és 18 óra között.

Forrás: greenfo.hu

Emellett az UV sugárzás mért és előrejelzett adatai, illetve az UV figyelmeztetés bárki számára, ingyenesen elérhetők az OMSZ honlapján is!

Forrás: greenfo.hu

 

FEL