A mentes fagyi nem kompromisszum

2022. június 28. 16:08 | Csiffáry Zsuzsanna

Vannak, akik otthon is készítenek fagylaltot, illetve jégkrémet, de vannak olyanok is, akik nem a boltból szerzik be, hanem inkább elmennek egy cukrászdába vagy egy fagyizóba. Ilyenkor szembesülhetnek azzal, hogy kitárult az ízek világa, és egyre több a mentes fagyi.

Magyarországon több millióan szenvednek valamilyen ételallergiában vagy intoleranciában, a diagnosztizált cukorbetegek száma egymillió körül van, és sokan próbálnak egészségesek maradni valamilyen más speciális étrend segítségével. Nem szabad elfelejteni azokat sem, akik etikai okokból döntenek úgy, hogy nem esznek semmilyen állati eredetű terméket. Pontosan nincsenek adatok arról, hogy hány vegetáriánus vagy vegán van hazánkban, de a számuk mindenképpen növekszik. És persze sokan, a vegánoknál biztos többen fogyókúráznak.

Az igényt a különleges "nyalat" esetében a cukrász- és élelmiszeripar is felismerte. Az egyik helyi vendéglátóegység vezetője, Bodóczi István elmondta, hogy évek óta figyelnek a zéró illetve a mindenmentes receptúrák bővítésére. 

 – Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a vásárlók minél több íz közül választhassanak. Több mint hatvan ízben vannak hideg különlegességeink. Természetesen, a folyamatos vásárlói visszajelzések alapján döntöttünk úgy a csapattal, hogy kialakítsunk olyan receptúrákat amelyet az érzékeny, illetve az allergiás fogyasztók is megehetnek. MInden évben fejlődünk. Meg kell említenem például azt, hogy az elején stíviával édesítettünk, viszont a visszajelzések alapján volt, aki pont erre volt érzékeny, így ettől az évtől gyümölcscukorral és fruktózzal is édesítünk. Vannak cukor-, laktóz- és gluténmentes fagylaltok, illetve nagy figyelmet fordítunk ezen belül is a gyümölcsízekre, amelyek színtiszta gyümölcsből készünek. Az sem kizárt, hogy tejes alapú fagylaltjaink közül is válogathatnak zéró termékeket, ebben az esetben nem tudjuk kizárni a laktóz jelenlétét, de azért igyekszünk bővíteni a lehetőségeket – fogalmazott Bodóczi István. 

A vezető hozzátette, hogy minden ízvilág megszületésénél pontos gyártmánylap készül, amelyben részletesen szerepel az anyagtartalom. Minden esetben gondos felkészüléssel, élelmiszerbiztonsági szakemberrel konzultálva történik a fagylaltok összeállítása és gyártása. Továbbá a legsúlyosabb reakciókra is felkészültek, a vendéglátó egység rendelkezik az epipen tollinjekcióval is. 

További programok »

FEL