„A mélymulcsos módszer során nem ásunk, nem kapálunk, nem gyomlálunk…”

2020. március 12. 20:30 | Such Tamás

Mélymulcsos kertgazdálkodás (vastag takarás) címmel tartott csütörtökön előadást dr. Gyulai Iván ökológus, a Hatvanezer Fa Egyesület, a Magyar Földrajzi Társaság Körös-vidéki Osztály és a Magyar Permakultúra Egyesület közös programján, Békéscsabán.


– A mélymulcsos kertgazdálkodás egy olyan kertművelődési módszer – mondta dr. Gyulai Iván –, amely során a településen, a háztartásban, vagy éppen a kertben keletkezett zöldjavakat visszaforgatjuk a talaj regenerálására. Tulajdonképpen ez egy vastag takarás a földön, amit leginkább ősszel teszünk ki.

 

Dr. Gyulai Iván

Dr. Gyulai Iván

 

Az ökológus hozzáfűzte, „általában a tönkretett termőföld javítására használjuk, mert miden probléma oka az, hogy kiforgatjuk a talajt: akár a szántóföldön az ekével, vagy akár a kertünkben az ásóval – amellyel tönkretesszük a talajban az életet, elpusztítjuk a szerkezetét, erodálja a talajt, amely gyakorlatilag már elfogyott."

– A mélymulcsos módszer során nem ásunk – folytatta –, nem kapálunk, nem gyomlálunk, nem locsolunk, nem használunk növényvédő szereket. Ahogy fentebb fogalmaztam, a talajt ősszel zöldjavakkal betakarjuk, amely tavaszra komposztálódik, és ebből a szerves anyagból egy jó tizen éven belül helyreáll a talaj eredeti szerkezete.

A délután folyamán továbbá a Mi lesz veled Magyarország? Élelmiszer önrendelkezés című kismozit is megnézhették az érdeklődők.

 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL