A magyar munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az Európai Unióban

2022. január 12. 14:38 | behir.hu

A teljes lakosság munkanélküliségi rátáját tekintve a magyar adat a hatodik legkedvezőbb az Európai Unióban, ám az szja-mentességgel jó esély mutatkozik arra, hogy a 25 éven aluliak rangsorában is sikerül feljebb zárkózni.

A magyar munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az Európai Unióban – írja a Világgazdaság Varga Mihály pénzügyminiszterre hivatkozva. Az Eurostat statisztikáját foglalta össze, amelynek alapján a 3,8 százalékos magyarországi adatnál csak Csehország (2,2), Hollandia (2,7), Lengyelország (3), Németország (3,2) és Málta (3,5) mutathat fel jobb eredményt.  Az elemzők korábban azt mondták, tartósan 4 százalék alatt maradhat a hazai ráta, és inkább a munkaerőhiány okoz problémát.

A sor végéről jött vissza Magyarország, a fiatalok foglalkoztatásában Magyarország 2010-ben még sokkal rosszabbul állt ezen a téren, 12 százalékos eredményével messze lemaradt az uniós átlagtól, és csupán néhány ország teljesített nála gyengébben. Amikor 2011 októberében sikerült 10 százalék alá kerülni, még mindig a legrosszabbak között szerepelt a magyar statisztikai mutató, csupán hat nemzeté volt kedvezőtlenebb a 28-ból.

A teljes lakosság mellett a 25 éven aluliak foglalkoztatottságában is jelentős volt a lemaradás, Magyarországon minden negyedik fiatalt munkanélküliként regisztrálták, aminél hét ország teljesített rosszabbul, köztük Spanyolország és Görögország kiugróan gyenge, 45 százalék feletti mutatóval. A spanyolok ezt 30 százalék alá tudták lefaragni az elmúlt bő tíz évben, a görögök viszont még mindig 39 százalékon állnak.

Ha a legfrissebb, 2021 novemberi adatokat vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a hazai munkanélküliségi ráta a 25 éven aluliak körében is szemmel látható javulást produkált, ám még nem érte el a teljes lakosságét. A 12,4 százalékos mutató a 10. helyre elég az Európai Unió rangsorában, a V4-es országokat figyelembe véve Lengyelországhoz képest 1 százalékon belüli a magyar adat, a szlovákokénál 7 százalékkal jobb, a csehekétől viszont nagyon elmarad.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL