A Magyar Kultúra Napja: programok ország- és megyeszerte

2017. január 18. 12:34 | Varga Diána

Az egész ország megmozdul a Himnusz születésének évfordulója alkalmából. Országszerte számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket január 22-én és az azt megelőző napokban, de Békés megye is sok programot kínál.

 

A Himnusz kéziratától a szimfonikus koncertig - programok Békés megyéből

Békésen ünnepi gálakoncerttel emlékeznek meg a jeles napról, melyet a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban rendeznek meg vasárnap (01.22) 15 órától. Ünnepi köszöntőt mond Mucsi András Békés város tanácsnoka.

Békéscsabán pénteken (01.20), 13 órától Történelem, művészet, újjászületés​ címmel nyílik fotókiállítás a Békés Megyei Kormányhivatalban a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy kastélyról, amely 2017-ben Magyarországon és a Partiumban kerül bemutatásra, vagyis vándorútra indul Békéscsabáról Aradra, Nagyszalontára, Debrecenbe, Balatonfüredre, majd Budapestre. Szintén pénteken (01.20) a Békéstáji Művészeti Társaság tart kiállításmegnyitót a Békéstáji Galériában Kapcsolatok címmel, amely a XII. Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep Békéscsaba számára felajánlott alkotásokból áll. Vasárnap (01.22), 16 órakor nyílik meg a Munkácsy Mihály Múzeumban a Békés megye kincsestára – Védett egyházi kincseink című kiállítás. A tárlatot dr. Jankovich Bésán-Dénes nyitja meg, kurátor Turok Margit művészettörténész. Szintén ezen a napon (01.22) 18 órától rendezik meg Békéscsaba Megyei Jogú Város Ünnepi Gálaestjét a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Szarvas Péter polgármester ünnepi köszöntője után kerül sor a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadására, majd a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt. Műsoron szerepelnek Erkel, Liszt, Weiner és Kodály művei, valamint közreműködik a Békés Banda. 

Gyulán először tekintheti meg együtt a nagyközönség a Himnusz eredeti kottáját és kéziratát, a történelmi dokumentumok a magyar kultúra napja alkalmából pénteken (01.20.) és szombaton lesznek láthatók a fürdővárosban. Pénteken (01.20) a Magyar Kultúra Napja alkalmából, a Városháza dísztermében 16 órakor kezdődő eseményen elhangzik a Himnusz – elsőként a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar előadásában, majd a program zárásaként Beszterczey Attila színművész tolmácsolásában. A kórus – Somogyváry Ákos karnagy vezetésével – Erkel más műveiből is idéz majd, a Himnusz zeneszerzőjének operáiból pedig Galambos Hajnalka énekművész énekel. Kölcsey költeményének születéséről Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi igazgatója tart előadást. Szombaton (01.21) 10-18 óra között nem csak a nemzeti ereklyékkel, hanem különleges, óránként induló tárlatvezetéssel is várják a látogatókat az Apor Vilmos téri épületben.

Mezőberényben már szerdán megkezdődnek a programok: január 18-án 17 órától Körök, egyletek - a civil társadalom története Békés megyében és Mezőberényben címmel tart előadást dr. Bódán Zsolt történész, a Nemzeti Levltár Békés Megyei Levéltárának osztályvezetője. Csütörtökön (01.19) 16:30-tól Mesélj nekem címmel az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Könyvtárában mesél a gyerekeknek Jeneiné Borzán Éva tanító. Pénteken (01.20) Kálmán Imre, A cirkuszhercegnő című darabját mutatják be az Orlai Petrics Soma Kulturális Központban. Szombaton este (01.21) ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Berény Táncegyüttes, a jubileumi előadáson és folkbálon fellép 16:30-tól a kulturális központban az Ősberény Táncegyüttes, a Berény Táncegyüttes, a Berényke, a Berecske és a Babica Táncegyüttes. 

Orosházán csütörtökön (01.19) Forradalom és Színház 1956-2016 címmel színházi előadás lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett programsorozatban, a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódva. Közreműködnek a Békés Megyei Jókai Színház művészei. Pénteken (01.20) 10 órától Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési verseny tartanak, valamint  fotó- és rajzpályázat a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium szervezésében, az orosházi és a környékbeli diákok, az ország evangélikus iskoláiban tanulók, valamint a határon túli testvériskola növendékei részére. Szintén pénteken (01.20) 17 órakor nyíik meg zelényi Katalin képzőművész kiállítása – Magyar kultúra napja rendezvénysorozathoz kötődően a Petőfi Művelődési Központban, a kiállítást megnyitja: Elekes Attila André grafikus, fotóművész. Közreműködnek a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Szombaton (01.21) 14 órától az Európa Közepén című zenés-verses előadással ünneplik a jeles eseményt, Kurkó József színművész és Nemcsák Károly Jászai-díjas, Érdemes művész, a budapesti József Attila Színház igazgatójának közreműködésével a Petőfi Művelődési Központban.

 

Programok Szatmárcsekétől Zalaegerszegig

Veszprémben bemutatják A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet, könyvbemutatók várják az érdeklődőket és Cseh Tamásra emlékeznek dalaival a magyar kultúra napja alkalmából - derül ki a hirado.hu összefoglalójából. Emellett Ádámok és Évák ünnepe címmel hét Veszprém megyei középiskola diákjai adnak elő hét magyar mesét (Lúdas Matyi, a Marci, a becsületes tolvaj, A talléros kalap, az Aranyhajú Kálmán, a Fekete-fehér igen-nem, a Boldog ember inge és Móra Ferenc A didergő király) a színház színművésze, Palásthy Bea rendezésében.

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) - Vajon mit evett Kölcsey Mihály? Hogyan táplálkoztak a magyar írók? Kinek volt osztályrésze a bőség és kinek az ínség? És legfőképp: hogyan írtak minderről? címmel tartanak tárlatvezetést. Szintén a fővárosban, a Várkert Bazárban Weöres Sándor est lesz Sárkánylehelet címmel, Szávai Viktória előadásában. 

A nemzeti himnuszra és alkotójára, Kölcsey Ferencre emlékeznek meg a magyar kultúra napjának alkalmából a költő nyughelyén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén. A Kölcsey Társaság, Szatmárcseke Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által közösen szervezett esemény vasárnap délelőtt tizenegy órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a szatmárcsekei református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Fekete Károly református és Fabiny Tamás evangélikus püspök, imát mond Szalay Kont református esperes, orgonán közreműködnek Varnus Xavér és Barnkopf Balázs orgonaművészek. A megemlékezésen beszédet mond Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, a műsorban – a hagyományoknak megfelelően – Csikos Sándor színművész szavalja el a Himnuszt, majd a Debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykarának műsorát hallgathatják meg a résztvevők. Az eseményen átadják a Kölcsey-emlékplakettet: az elismerést az a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Tavaly Ágh István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító vette át a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet.  Az ünnepség folytatásaként koszorúzást tartanak a szatmárcsekei református temetőben Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Kisvárdán, a felső-szabolcsi kisvárosban csütörtökön (01.19.) nyílik meg Fazekas Krisztián “. alkotni, alkotni, alkotni” című kiállítása, majd péntek (01.20.) délelőtt a Várszínház és Művészetek Házában a 44. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Debrecenben, a Debreceni Művelődési Központ közösségi házaiban gazdag programkínálattal készülnek: már szerdán(01.18.) az Ondódi Közösségi Házban V. Hegedűs Zsuzsa költő és a Rozmaring Népdalkör műsorára kerül sor. Másnap (01.19.) a Kismacsi Közösségi Házban Mesematiné címmel játékos könyvtári foglalkozást tartanak óvodásoknak. Ugyanott 20-án Rácz Imre festőművész kiállítása nyílik Színes fények címmel. Szintén 20-án a Tímárházban az 50 éves derecskei rátétes szűrvirágozás legszebb darabjaiból, Sárközi Béláné népi iparművész munkáiból nyílik kiállítás. Pénteken Lélekjelentét/Érintett dolgok címmel a DMK felújított Belvárosi Galériájában nyílik Oláh Tibornak, az MTI nyugalmazott fotóművészének életműkiállítása. Január 23-án a Csapókerti Közösségi Házban rendezik meg a magyar kultúra napi gálaműsort a Csapókerti Pávakör, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, valamint a Hajdúsági Népzenei Együttes közreműködésével. Ezt követően ugyanitt nyílik fotókiállítása Konyhás Istvánnak Portrék Erdélyből címmel. Január 24-én a Homokkerti Közösségi Házban nyitják meg a debreceni fafaragók baráti körének kiállítását. Ugyanezen a napon a Homokkerti Közösségi Házban a sokszínű magyar néptánc kincs interaktív bemutatása lesz a Debreceni Népi Együttes történetén keresztül. A bő egyhetes rendezvénysorozatot a a Debreceni Nyugdíjas Klub ünnepi műsora zárja január 30-án a DMK Belvárosi Közösségi Házában.

Székesfehérváron kiállításokkal és filmbemutatóval emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról. A székesfehérvári programok pénteken (01.20.) Vakler Lajos Szent István-emlékek Rómában című dokumentumfilmjének vetítésével és Simon Erika kapcsolódó fotókiállításának megnyitójával kezdődnek a városházán. Tradicionálisan új kiállítás nyílik az Öreghegyi Közösségi Házban: péntektől Drégely László festőművész, díszlettervező, szobrász emlékkiállítását tekinthetik meg a látogatók, majd Hubay Miklós Elnémulás című “színmű közjátékát” mutatják be. A Vörösmarty Színházban vasárnap 18 órakor kezdődő ünnepségen adják át a Pro Cultura Albae Regiae díjat. A gálaműsorban – mint a Kodály-emlékév nyitóprogramján – Kodály Zoltán kórusművei hangzanak fel, valamint Szirtes Edina Mókus Vidróczki variációk című etno-szimfonikus műve is felcsendül. A székesfehérvári programok csúcspontja idén A Döntés című kiállítás megnyitója lesz vasárnap délután a Csók István Képtárban. Az április 30-ig látogatható tárlat Somogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját, fény-, tér- és illatinstallációját vonultatja fel Tóth Norbert kurátor rendezésében. A megnyitón fuhunon játszik Dresch Mihály, brácsán közreműködik Csoóri Sándor “Sündi”.

Zalaegerszegen az ünnepi rendezvények nyitányaként csütörtökön (01.19.) megnyílik a Bajai Caffart Nemzetközi Művésztelep gyűjteményes kiállítása Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Pénteken Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Keresztury Dezső művelődési központban. Szombaton tartja ünnepi rendezvényét a Válicka Citerabarátok Egylete a Botfai Közösségi Házban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben pedig a zeneiskola leánykara ad koncertet. Január 22-én, a gálaesten adják át a Kultúra Mecénása Díjat a Hevesi Sándor Színházban, január 23-án pedig Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Seres Péter zsűrizett képeiből nyílik sajtófotó-kiállítás a kőszínház előcsarnokában. A Zala Megyei Levéltárban a Zalai évszázadok című kiadványt mutatják be január 23-án. A tanulmánykötetet a középkortól kezdve a 20. század közepéig foglalja össze a megye történetét. A Göcseji Múzeum Kisfaludi teremében Paksa Katalin, a zalaegerszegi születésű Széchenyi-díjas népzenekutató a Muravidéki magyar népzene címmel tart előadást január 24-én. A rendezvénysorozathoz kapcsolódva mutatják be a múzeum képzőművészeti gyűjteményének új műtárgyait: Léránt Zoltán zalaegerszegi festőművész öt akvarelljét és Pataky Andor kerámia kisplasztikáját.

Nagykanizsán a rendezvények január 18-án kezdődnek el. A Magyar Plakát Házban szerdán mutatják be Markó Imre Lehel Kiskanizsai szótár című kötet reprint kiadását, mely az Együtt Kiskanizsáért Egyesület gondozásában jelent meg. Pénteken megnyílik Eifert János fotóművész 50 év munkáját reprezentáló tárlata, a Halis István Városi könyvtárban az intézmény szolgáltatásait bemutató kiállítást tekinthetik meg a látogatók. Az ünnepi műsort a népzene és néptánc jegyében rendezik meg január 21-én: a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban hagyományőrző csoportok lépnek színpadra, a program táncházzal zárul. Vasárnap a Honvéd Kaszinóba várják hagyományteremtő találkozóra a nagykanizsai kórusokat és megnyitják a fafaragó szakkör 10 éves jubileumi kiállítását. Január 23-én a Kanizsa Fotóklub tagjainak alkotásait mutatják be a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Hévízen január 19-én tartanak ünnepséget a városháza dísztermében: Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza színművész előadásának címe Kult-óra emberi hangra és hegedűre. Keszthelyen a Balaton Színházban január 22-én adják át a Pro Cultura Keszthely díjat. Az ünnepi műsor vendége Petrás Mária népdalénekes és Döbrentei Kornél író, költő, újságíró lesz. Gyenesdiáson – kapcsolódva hagyományokhoz – a kultúra napi ünnepségen, január 27-én nyitják meg a Gyenesdiás az elmúlt évben című fotókiállítást. A műsoros esten Felföldi Gábor klarinétművész és tanítványai adnak magyar szerzők műveiből válogatást.

Szolnokon a Magán/Közgyűjtemény Válogatás a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből címmel nyílik január 19-én kiállítás a Szolnoki Galériában. A székesfehérvári múzeum gyűjteményéből összeállított válogatást március 19-ig lehet megtekinteni. Pénteken, a közelmúltban elhunyt Szurmay Ernő – nyugalmazott pedagógus, irodalom- és művelődéstörténész, továbbá iskola- és könyvtárigazgató, de leginkább Verseghy Ferenc életművének kutatója és gondozója – emléktáblájának avatására kerül sor a múzeum épületének első emeletén található Szolnoki Pantheonban. Január 20-án kerül sor az elmúlt évben zajlott Szolnok olvas 2016 program eredményhirdetésére, majd a Palástban című kötetet mutatja be Szendrei Eszter társadalomkutató a Verseghy könyvtárban, a további kutatásokról és a könyvkiadás titkairól Örsi Julianna szerkesztő tájékoztatja az érdeklődőket. A megyei általános- és középiskolások számára meghirdetett Himnusz-illusztrációs rajzpályázatra beérkezett pályaművekből január 24-én nyílik kiállítás az intézményben. Január 19-én kultúra napi szavalóversenyre várják a vállalkozó kedvű felső tagozatos általános iskolás diákokat a Hild Viktor Könyvtárba, ahol január 21-én az Aranysor Íróklub ad műsort saját műveiből az érdeklődő közönségnek.

Jászberényben a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria Klubdélután művészekkel, művészetről sorozatával kezdi az idei programévet. Demeter István pap, költő és festő életét és munkásságát Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész mutatja be a múzeum épületében január 19-én.

Túrkevén A hetedik lépés címmel Baán Lajos festőművész (1918-1995) és lánya Baán Katalin fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás január 20-án a Finta Múzeum Vadász Pál kiállítótermében. A tárlat márciusig látogatható. 

Forrás: hirado.hu, behir.hu

FEL