A magyar ápolók példaképére emlékeznek

2017. március 13. 09:40 | behir.hu

A magyar ápolók példaképére, Kossuth Zsuzsannára emlékeztek a Békés Megyei Központi Kórházban. Kossuth Zsuzsanna legkisebb húga éppen 200 éve született, a bicentenárium alkalmából indított rendezvénysorozat egyik állomásaként kiállítással tisztelegnek előtte.

Az Ápolók Nemzetközi Napját Florence Nightingale angol ápolónő, a modern nővérképzés úttörő alakja tiszteletére, születésének évfordulóján május 12-én ünnepli a világ. Azt viszont kevesen tudják, hogy Kossuth Zsuzsanna négy évvel megelőzte Nightingale tevékenységét, hősies, önfeláldozó és emberséges cselekedete alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének. Kossuth Lajos Országos Főápolói Hivatalt hozott létre és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát hogy vegye át a tábori kórházak ápolás-felügyeletét.

Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc idején a katonai egészségügy problémáinak kezelésével és az önkéntesek ápolásba történő bevonásával, jóval megelőzte saját korát.  Az ő emlékére nyílt kiállítás a megyei kórház igazgatóságán, ahol bemutatják munkásságát és életútját, emellett korabeli eszközök idézik fel a magyar ápolás történetét. A tárlatot március 30-ig láthatják az érdeklődők.

- Okosságával és hihetetlen, erőfeletti energiájával, munkájával, a szerénységével a legjobbat próbálta nyújtani a betegekért. Az adott lehetőségekhez és az akkori tudáshoz mérten a legjobbat nyújtotta – fogalmazott Mészáros Magdolna ápolási igazgató.
 

FEL